Večernji list: 14. 09. 2000.

DAN NAKON VELIKE POLICIJSKE AKCIJE

Orešković, Andabak i sedmorica u pritvoru, ostali pušteni

* Pukovnik Koštroman nije ni priveden, a pušteni su Ivica Ćaćić, Ivan Jurković i Milan Karić * Orešković je ispitivan do pet sati ujutro, a sudit će mu se u Rijeci * Branitelj Stjepan Mraović, zvan "Lički Tuđman", napao novinare te ga je odvela policija

Pišu: Tanja Božić, Zvonimir Despot, Dušan Miljuš, Višnja Starešina, Meri Matešić, Damir Čulina i Renata Trišler

Drugog dana velike policijske akcije u kojoj su privedeni osumnjičeni za ubojstvo Milana Levara i za zločine u BiH, u Gospiću se strasti ne stišavaju. Kako smo uspjeli doznati, nakon informativnih razgovora u istražni centar Županijskog suda u Gospiću prepraćeno je pet osoba. Četvero od njih vezano je za slučaj Levar.

Nekoliko minuta prije 12 sati, deseci specijalaca blokirali su policijsku zgradu i ulaz u Županijski sud, a po dva policajca su sa svake strane i jedan s leđa vodili Ivicu Rožića, Tihomira Oreškovića, Ivana Jovanovića zvanog Iljo, Martina Markovića zvanog Ifa, i Josu Miletića. Tijekom noći pušteni su Ivica Ćaćić, Ivan Jurković i Milan Karić, koje su specijalci i temeljna policija PU ličko-senjske u utorak ujutro priveli na obavijesni razgovor.

Među privedenima gotovo svi su pokušali skriti lica, a jedino je Tihomir Orešković, kojega su vodili neposredno iza Rožića, hodao uspravno. Štoviše, novinarima je kimnuo glavom, a njegov je odvjetnik Željko Dumančić uoči saslušanja rekao kako Orešković samo želi da se stvar što prije riješi i da se skine ljaga s njegova imena. Od odvjetnika također doznajemo da je ispitivanje Oreškovića potrajalo sve do pet sati ujutro, a policijski su istražitelji željeli znati pojedinosti o njegovo ulozi i mogućoj umiješanosti u slučaj ubojstva Milana Levara, ali i o ratnim zločinima koji su se 1991. događali na području Gospića.

Bujica psovki prema novinarima

U jednom trenutku iz kombija, koji se uza škripu kočnica parkirao pred sam ulaz u Županijski sud, iskočio je Stjepan Mraović, Gospićanima poznatiji po nadimku Lički Tuđman. Krenuo je prema novinarima psujući ih iz svega glasa:

- Srpska bando! Jugoslavenčine! Jebem vam mater svima. Nema k"o od vas nije projugoslavenski orijentiran! Ja sam taj, ja sam Lički Tuđman. Ja sam ovdje organizirao napade na vojarne, a gdje si ti bila 1991. godine? Jebem ja tebe i tvoje novine!

Mraoviću je uto s leđa dotrčala glasno vičući Marijana Stilinović, službenica Privredne banke, koja je još u utorak poslijepodne napala novinare. Naime, nakon što je Lički Tuđman krenuo šakama na novinare, pozvani su policajci, koji su ga pokušali zaustaviti.

- Pustite ga da divani - vikala je Stilinovićka. Pustite ga, pustite, dobro im je rekao.

Onda mu se pridružila u bujici psovki upućenoj na račun dvadesetak novinara.

- Bando crvena! Što se smiješ - vikala je na Večernjakovu novinarku. - Ti si ubojica, a ne moj sin! Novinari ubijaju.

Lički Tuđman najgrlatiji

Mraović, kojega su policajci labavo držali, otrgnuo se te stao uz Stilinovićku i nastavio:

- Kurvetino srpska, napiši to što sam ti rekao - vikao je.

Na to je prišao novinarki te joj neočekivano ispružio ruke prema vratu.

- Lipa moja, sunce moje, govorio je - približavajući ruke.

- Nemojte mi se približavati - upozorila ga je novinarka.

- Ti su kurbetina kakva se nije rodila - zaurlao je kada se novinarka izmaknula, a policajac ponovno dohvatio Mraovića.

U obranu je stao novinar CCN-a iz Zagreba.

- Ostavite kolegicu na miru - rekao je Mraoviću.

- Di si ti bio? U Sv. Roku? U Lovincu? Jebo te onaj koji te okotio - urlao je Mraović dok su ga specijalci i dvojica plavaca odvlačili prema policijskoj zgradi.

Novinari su u međuvremenu dobili policijsku zaštitu, a incident su u svoje bilježnice upisali i dvojica europskih promatrača. Naime, kako smo doznali od Jana Gustava Andersena, šefa misije u Kninu, oni su ondje kako bi promatrali što se događa, ali novinarima, posebno ženskom dijelu, nisu mogli pomoći.

Nakon nepunih sat vremena, Mraović je pušten iz policijske zgrade, no odlazeći ponovno je nasrnuo na novinare. Trojica policajaca su ga odvela. No, ne zadugo. Još se jednom vratio i ponovno je došlo do koškanja, no ovoga puta su policajci stajali sklopljenih ruku i podrugljivo se smijali. Ličkog Tuđmana podržali su i umirovljenici koji su se okupili u parku u gospićkom središtu.

Negdje oko 14 sati, prema neslužbenim podacima, ka Gospiću su krenula tri vojna helikoptera, od kojih je jedan preletio grad, dok ostala dva nisu viđena. Pričalo se i o tome kako će četvorica prepraćenih u pritvor biti prevezena u Županijski sud u Rijeci. No, ni za to, kao ni za potvrde o privođenjima i uhićenjima u Gospiću, nismo mogli dobiti potvrdu.

MUP I DALJE ŠUTI O HAPŠENJIMA

Embargo Lučina na informacije o hapšenjima

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin i jučer je zabranio da se iznose informacije o hapšenjima povezanima sa slučajem Levar, ratnim zločinima i drugim kaznenim djelima. Embargo na vijesti o tome postavljen je, prema dogovoru u Vladi, još u utorak, kad je akcija već bila u tijeku i kad su do medija već dopirale informacije o tome s terena.

Pukovnik Koštroman nije uhićen!

Pukovnik Ignac Koštroman, načelnik Političke uprave HVO-a i glavni tajnik HDZ-a za rata u BiH, nije uhićen i prema neslužbenim podacima od izvora bliskih HV-u u svom je stanu u Vukovarskoj ulici u Kninu!

Jučer ujutro pokušali smo doći do supruge pukovnika Koštromana koja nije željela davati nikakve izjave, niti nam je potvrdila informaciju da joj je suprug uhićen. Iako su se i tijekom noći mogla primijetiti pojačana policijska osiguranja, jučer ujutro ispred zgrade u kojoj stanuje pukovnik Koštroman stajala su dva policajca u civilu koji su nam zabranili ulazak u zgradu i bilo kakav kontakt s obitelji Koštroman.

Pukovnik Koštroman u Knin je sa svojom obitelji, suprugom i troje djece, doselio potkraj 1995. godine. Ondje je u zapovjedništvu Trećeg zbornog područja Oružanih snaga RH radio u Odjelu za političku djelatnost. Umirovljen je u veljači ove godine i otad je, unatoč raznim optužbama, do ovoga događaja živio normalnim civilnim životom.

 

GENERAL HVO-a IVAN ANDABAK SINOĆ PREPRAĆEN U ISTRAŽNI CENTAR ŽUPANIJSKOG SUDA U RIJECI

Andabak priveden zbog 665 kg kokaina

RIJEKA - Ivan Andabak, general HVO-a, priveden je jučer oko 21 sat na saslušanje u Istražni centar riječkog Županijskog suda. Prema kaznenoj prijavi Andabak je osumnjičen za umiješanost u krijumčarenje 665 kilograma kokaina, vrednijeg od 130 milijuna njemačkih maraka, zaplijenjenog lani na Badnjak na Brajdici, kontejnerskom terminalu u riječkoj luci.

Osumnjičenom Andabaku određeno je zadržavanje u pritvoru na 48 sati uz osiguranu liječničku skrb jer se radi o osobi bolesnoj od šećerne bolesti, potvrdio je istražni sudac Valentin Ivanetić, kojemu je I. Andabak priveden na saslušanje tek navečer, premda je privođenje bilo najavljeno za 17 sati. Osumnjičenom je jučer poslijepodne pozlilo zbog bolesti i upućen je u jednu od riječkih bolnica, gdje mu je pružena pomoć.

- Osumnjičeni Andabak bio je u takvu stanju da obranu nije ni iznosio, nije ni razumio zašto se sve tereti i cijelu noć bit će pod kontrolom zatvorskog liječnika - rekao je istražni sudac V. Ivanetić.

- Moj se branjenik tereti za kaznena djela zloporabe opojnih droga, iz članka 173. stavak 2 i 3 Kaznenog zakona - rekao je jučer popodne o Ivanu Andabaku Alen Bošković, riječki odvjetnik, određen kao branitelj po službenoj dužnosti.

Rekao je to ne želeći ni potvrditi niti opovrgnuti da je riječ o umiješanosti u krijumčarenje kokaina preko riječke luke. Branitelj se sinoć nije želio izjašnjavati ni o načinu obrane svog branjenika rekavši da zbog zdravstvenog stanja u kojem se nalazi Andabak s njim nije uspio uspostaviti kontakt. - Ako ostane kako je sada, moj branjenik nije u stanju pratiti istragu - rekao je A. Bošković, dodavši da nema prigovora na dosadašnji tijek postupka. (tok)

 MARKO ANDABAK, BRAT GENERALA IVANA ANDABAKA:

Pretresli su nam kuću i priveli Ivanovu ženu

- Pretresli su nam cijelu kuću ali i njihov stan u Osijeku. Bio sam kod snaje u Osijeku i rekla mi je da je i nju policija odvela na ispitivanje. Brat mi se javio kratko telefonom iz Zagreba i samo mi je rekao da je uhapšen. Ovo nije pravna država jer Ivan nije dobio ni odvjetnika kad su ga uhapsili. Ovakav tretman nismo zaslužili - rekao nam je Marko i s velikim naporom svladavao suze. I on je hrvatski branitelj, od 1990. godine u postrojbama je MUP-a, a 1991. godine bio je zarobljen u Borovu Selu gdje je, kako kaže njegova supruga Mirjana, prošao pakao.

Odvjetnik Dumančić traži izuzeće Rijeke

Željko Dumančić, odvjetnik Tihomira Oreškovića, jučer je potvrdio kako je zatražio izuzeće Dorisa Hrasta, županijskoga državnog odvjetnika iz Rijeke, zato što nema potrebe za delegaciju nadležnosti.

- Javni tužitelj u Gospiću je živ i zdrav. Načelo ekonomičnosti nalaže da Tužiteljstvo u predmetu bude ono kojem teritorijalno pripada, u ovom slučaju gospićko - tvrdi Dumančić.

Dumančić je dodao kako su njegov branjenik i ostali uhićenici dobro te da se nisu žalili na tretman tijekom ispitivanja.

- Jedino je nepotreban bio upad 20 specijalaca s maskama na licu, pa je obitelj bila izložena nepotrebnom zastrašivanju.

Dumančić je također najavio kako zadržavanje može trajati 48 sati odnosno do petka u 11 sati.

VEČERNJAKOVI NOVINARI U DALJU S MARKOM ANDABAKOM, BRATOM GENERALA IVANA ANDABAKA

Pretresli su nam kuću i priveli Ivanovu ženu

- Ovakav tretman nismo zaslužili! Moj se brat cijeloga života borio za Hrvatsku, a sad mu hoće suditi kao ratnom zločincu. Neka nam kažu što od nas žele, pa ako treba ići u Haag, skupit će nas se dvadeset, trideset i otići ćemo, jer nećemo dati da nas ovako hapse - ljutito nam je rekao Marko Andabak, najstariji brat uhićenog generala Ivana Andabaka.

Generalova najstarijeg brata Marka i njegovu suprugu Mirjanu pronašli smo u dvorištu kuće koja je srušena u ratu i sada je obnavljaju. Shrvani, ljutiti i ogorčeni oboje su nam potvrdili da ih je u ponedjeljak posjetila policija.

- Pretresli su nam cijelu kuću ali i njihov stan u Osijeku. Bio sam kod snaje u Osijeku i rekla mi je da je i nju policija odvela na ispitivanje. Brat mi se javio kratko telefonom iz Zagreba i samo mi je rekao da je uhapšen. Ovo nije pravna država jer Ivan nije dobio ni odvjetnika kad su ga uhapsili - nastavio je Marko i s velikim naporom svladavao suze.

I on je hrvatski branitelj, od 1990. godine u postrojbama je MUP-a, a 1991. godine bio je zarobljen u Borovu Selu gdje je, kako kaže njegova supruga Mirjana, prošao pakao. Mirjana Andabak nije skrivala suze.

- Ivanova djeca i žena danas žive lišeni osnovnih ljudskih prava. Kad su ga u svibnju razriješili iz vojske ostao je bez ikakvih primanja. Žena mu nema ni socijalno osiguranje niti bilo kakav prihod. Mala Katarina sad je krenula u prvi razred osnovne škole a majka joj nema čime kupiti knjige. Bio je dobar vlasti dok je trebalo braniti glavešine, a sad su ga ostavili bez kune - - ispričala je Mirjana.

Marko Andabak je dodao:

- Pitao bih premijera Račana zašto ništa ne kaže o ratnim zločincima Srbima koji i danas slobodno hodaju po Dalju i Erdutu, već se hapse Hrvati. Pa jesmo li mi zaslužili ovakvu vlast koja nas izjednačava s vojskom Ante Pavelića?

U osječkom stanu generala Andabaka potražili smo njegovu suprugu Huanitu Fernandez s kojom se vjenčao za emigracije u Njemačkoj prije nešto više od 20 godina. Vrata nam je otvorila sedmogodišnja kćer Katarina i pozvala mamu, ali je gospođa Huanita odbila razgovarati.

PAUL RISLEY: NI PROTIV JEDNOG UHIĆENOG NE POSTOJI OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE

Tužitelji tražili Andabaka zbog razgovora

Ni protiv jednog osumnjičenika koji su utorak uhićeni u Hrvatskoj Sud u Haagu nije podigao optužnicu za ratne zločine. Potvrdio nam je to jučer glasnogovornik haaškog tužiteljstva Paul Risley.

- Jedino je general Ivan Andabak uhićen na zahtjev tužiteljstva Suda u Haagu i to samo zato da bi istražitelji s njime obavili razgovor - tvrdi Risley, objašnjavajući kako je tužiteljstvo već ranije tražilo razgovor s Andabakom, što je on odbio.

Nakon toga zatražena je pomoć hrvatske Vlade i, kako kaže Risley, taj je razgovor već obavljen u Zagrebu u utorak poslijepodne, istog dana kada je Anadabak uhićen. Risley ne isključuje mogućnost da će tužiteljstvo zatražiti razgovore s još nekima od uhićenih, ali zasad ne želi otkrivati imena.

No, može se pretpostaviti kako bi Haag osim razgovora s Andabakom mogli zanimati razgovori s Tihomirom Oreškovićem, s obzirom na istragu zločina nad Srbima u Gospiću ujesen 1991. godine koju vodi haaško tužiteljstvo. Bilo bi neobično i da ne zatraže razgovor s pukovnikom Ignacom Koštromanom koji je kroz postupke protiv Tihomira Blaškića i Darija Kordića karakteriziran kao glavni ideolog politike etničkog čišćenja u srednjoj Bosni.

MORH potvrdio uhićenja pripadnika HV-a

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske potvrdilo je da je pet pripadnika Hrvatske vojske privedeno na obavijesni razgovor u Policijsku upravu Ličko-senjsku, nakon čega su trojica puštena, a dvojica, vojnik i pukovnik HV-a, uz kaznenu prijavu privedena istražnom sucu u Gospiću. U priopćenju MORH-a ne navode se imena privedenih i za što se sumnjiče. (H)

Pitali ga zna li tko je ubio Kennedyja

Marijana Stilinović pokušala se ispričati novinarima, govoreći kako je emotivno odreagirala jer joj je sin jedan od privedenih. Naime, mladog su Stilinovića, priča njegova majka, priveli u policiju u nedjelju te ga držali 12 i pol sati.

- Šest sati su ga ostavili u sobi zatvorenog. Ispitivali su ga kao u konc-logoru - tvrdi Stilinovićka. - Jedan ga je čak pitao hoće li soka, ali moj je sin zatražio cigaretu. "Dam ti, ne dam ti", igrali su se s njime, da bi ga poslije pitali hoće li guzice. Nakon toga pustili su ga na ulicu kao psa, da ga svi vide poniženog i skrhanog. Rekli su da znaju kako on nije ubio Levara, ali su ga ispitivali i zna li tko je ubio Kennedyja.

MEĐU TROJICOM UHIĆENIH U ZADRU NIJE I DOŽUPAN LONGIN

Dokumenti četvorici osumnjičenih za Ahmiće izdani u Zadru!

Zadarska policija jučer je na redovnoj tiskovnoj konferenciji i službeno izvijestila o uhićenju i privođenju trojice osumnjičenih za pomaganje osumnjičenoj četvorki za ratni zločin u Ahmićima. Nakon što su u ponedjeljak oko 18 sati uhićeni, Jerolim Nekić (47), Goran Petrić (45) i Željko Stipić (42) privedeni su točno nakon 24 sata istražnom sucu, koji im je odredio pritvor od mjesec dana i to zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i supočinitelje, te Stipiću zbog mogućnosti bijega. Njihovi su branitelji odmah jučer uložili žalbe na rješenje o pritvoru i bili odbijeni.

Kako je policija izvijestila, sumnja se da su njih trojici tijekom 1999. i 2000. godine pružali usluge smještaja i pomagali prilikom ishođenja osobnih isprava osumnjičenima za ratni zločin u Ahmićima. Na konkretan upit glasnogovorniku Emilu Biliću, znači li to da su Sliškoviću, Vlajiću, Čosiću i Ljubičiću osobne isprave izdane upravo u PU zadarskoj, Bilić je odgovorio potvrdno! To je posve novi detalj s obzirom na dosadašnje tvrdnje da je to učinjeno u Zagrebu, a na temelju legalno dobivenih dokumenata s novim identitetom u Bosni i Hercegovini. Nekiću i Petriću stavlja se na teret kako su im "znajući da su počinili ratni zločin u BiH ustupili svoje kuće". Te su kuće u mjestu Maslenica, i to jedna do druge.

Budući da su na popisu mogućih pomagača i zadarski dožupan Božidar Longin, zamjenik zapovjednika Zrakoplovne baze u Zemuniku Milan Odak i bivši SZUP-ovac, a sada kriminalistički policajac Josip Nekić, zanimalo nas je jesu li i oni i dalje uključeni u kriminalističku istragu, odnosno jesu li i protiv njih podnesene kaznene prijave, ili će tek biti podnesene.

- Tijekom obrade obavljeni su razgovori s pedesetak osoba, pa tako i s dožupanom Božidarom Longinom, te Milanom Odakom. Protiv njih nije podnesena kaznena prijava - rekao je Bilić.

Kad smo, pak, upitali za Josipa Nekića, Bilić je odgovorio:

- Obrada još traje i bit ćete o svemu navrijeme obaviješteni.

No, neslužbeno smo saznali kako je Josip Nekić ipak uhićen.

Haaški istražitelji u Zadru i Dubrovniku

Načelnik zadarske policije Ivan Katalinić primio je jučer ujutro dvojicu istražitelja Međunarodnog kaznenog suda u Haagu. Razgovarali su o pripremi za razgovor sa svjedocima zločina u Škabrnji i Nadinu iz studenoga 1991. godine kada je ubijeno gotovo osamdeset civila. Također je i u Dubrovnik stigao tim istražitelja Haaškog suda. (mg)

REAKCIJE NA AKCIJU SPECIJALACA

ĐURĐA ADLEŠIĆ: Ispravni odgovor zločinu

- Ovaj osjetljivi test na kojem se našla Vlada ispravan je odgovor kriminalu i zločinu. Neću, kao svojedobno Škegro, reći - punit ćemo zatvore, ali vjerujem da će pravna država doista profunkcionirati - izjavila je jučer u Slatini Đurđa Adlešić, potpredsjednica HSLS-a.

HVIDRA: Nemojte nam gurati oružje u ruke

Reagirajući na policijske akcije i uhićenja, Zajednica hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (Hvidra) uputila je pismo naslovljeno na, kažu, tzv. hrvatsku vlast.

- Nemojte nam gurati oružje u ruke i shvatite da živimo u neovisnoj Hrvatskoj, a ne u jugoistočnoj regiji, niti u Jugoslaviji - poručuju iz Hvidre. (H)

MARKICA REBIĆ: Temelj je politička odluka a ne činjenice

Nekoliko čitatelja nazvalo nas je jučer ujutro, poručivši neka provjerimo zašto se policija pojavila u zagrebačkoj četvrti u kojoj živi Markica Rebić. Kad smo ga nazvali, bivši savjetnik dr. Tuđmana za nacionalnu sigurnost odgovorio nam je kako je sve moguće, ali da zasad nema problema.

- Ova uhićenja nisu utemeljena na činjenicama nego su stvar političke odluke - dodao je Rebić.

KREŠIMIR PAVELIĆ: Protiv masovnih uhićenja

"Predsjedništvo Hrvatskog pravaškog pokreta - Slobodna Hrvatska najoštrije prosvjeduje protiv masovnih uhićenja hrvatskih domoljuba zbog tobožnje sumnje da su umiješani u ubojstvo Milana Levara koje se nedavno dogodilo u Gospiću", navodi se u priopćenju koje je potisao Krešimir Pavelić.

NIKICA VALENTIĆ: Istina je, Ćaćić mi je bratić

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić potvrdio nam je da je Ivica Ćaćić Ćale njegov bratić, ali cijeli slučaj u vezi s Gospićem nije želio komentirati.

- Neću davati izjave dok traje istraga. Pustimo barem 15 dana da nadležne institucije utvrde prave činjenice - izjavio je Valentić, dodajući da 1991., kada su se navodno događali zločini u Gospiću, još nije bio u političkom životu.

MLADEN SCHWARTZ: To je državni udar

"Najnovija uhićenja niza hrvatskih sinova pod pomodnom, ishitrenom i nedokazanom optužbom za tzv. ratne zločine navode Novu hrvatsku desnicu na najdublju zabrinutost nad sudbinom hrvatske države. Vladajuća klika ovim je činom praktički zavela izvanredno stanje i provela državni udar protiv vlastitog naroda" - među ostalim piše u priopćenju koje je potpisao Mladen Schwartz.

KREŠIMIR KRSNIK: Andabak nije srušio Stari most

- Zgrožen sam informacijama koje su puštene u javnost na Hrvatskoj televiziji. Pogotovo da je uhićen na temelju iskaza Mladena Naletilića Tute Haaškom sudu, a poznato je da on nije dao nikakav iskaz Haaškom sudu. General Andabak nema nikakve veze s rušenjem mostarskog Starog mosta, jer Kažnjenička bojna, nije imala u svome naoružanju tenkove, a poznato je da je most srušen tenkovskom granatom - rekao je Mladen Krsnik, odvjetnik Ivana Andabaka.