Jutarnji list: 14. 09. 2000.

POTJERA ZA RATNIM ZLOČlNCIMA Državni vrh o uhićenjima na prijamu kod Mesića

Ivica Račan: Šeks najbolje zna zašto je nervozan i gubi živce

Šef države Stipe Mesić objasnio je da se akcija uhićenja odvija na tri razine: zločini u Gospiću i ubojstvo Milana Levara, Ahmićka skupina i njihovi pomagači te uhićenja na zahtjeve Haaškog suda. Predsjednik je najavio i početak uhićenja osumnjičenih za pljačku gospodarskih dobara

Piše: Helena Puljiz

Dok su se na Pantovčaku na prijamu predsjednika Stipe Mesića za parlamentarna izaslanstva Pakta o stabilnosti u utorak navečer okupljali prvi uzvanici, cijela Hrvatska već je brujala o uhićenjima Oreškovića i Andabaka.

No, prvi gosti - među kojima su bili predsjednik Sabora Zlatko Tomčić i potpredsjednik Dražen Budiša - nisu imali pojma što se događa, opravdavajući se zauzetošću skupom parlamentaraca Pakta o stabilnosti. Da ne zna što se događa, tvrdio je i Mesićev savjetnik za vojna pitanja general Imra Agotić. Potvrda informacija o uhićenjima uslijedila je tek kada je na prijam stigao ministar obrane Jozo Radoš.

- Ne mogu vam puno reći jer sam o uhićenjima informiran u onoj mjeri u kojoj je nužna suradnja između dvaju ministarstava i ništa drugo rekao je novinarima Radoš, odbivši precizirati koliko je osoba uopće uhićeno. O broju uhićenih nije htio govoriti ni zamjenik predsjednika Vlade Goran Granić, ali od njega se ipak moglo doznati da lov na osumnjičene još nije ni blizu kraju i da će biti još mnogo uhićenja.

Pašalić problijedio

Mesićevo i Račanovo držanje bilo je ležerno, kao da se ništa presudno ne događa toga dana, tako da su ugledni gosti teško mogli i pretpostaviti da je u Hrvatskoj otvorena sezona lova na kriminalce.

Prema reakciji na pitanje zna li da je uhićeno 12 osoba osumnjičenih za ubojstvo Milana Levara i zločine u Gospiću, činilo se da ni potpredsjednik Sabora i HDZ-a Ivić Pašalić također nije niti slutio što se događa. Pašalić je kasnio na prijam i "uhvatili" smo ga na ulazu u Dvore. Problijedio je već nakon prvog pitanja.

- Znate li da je uhićeno 12 osumnjičenih za ubojstvo Milana Levara?

- Ne, nemam pojma! Kada? Tijekom dana ili...?

- Uhićenja su počela još sinoć.

- Još sinoć?!...

No, djelatnica protokola prekinula je razgovor i zamolila Pašalića da uđe jer je prijam već počeo, a on je, odlazeći, opet upitao novinare tko je još uhićen.

Nakon pola sata, izvan zgrade Ureda Predsjednika, novinarima se nakratko pridružio šef države Stipe Mesić. Objasnio je da se akcija uhićenja odvija na tri razine: zločini u Gospiću i ubojstvo Milana Levara, Ahmićka skupina i njihovi pomagači te uhićenja na zahtjeve Haaškog suda. Predsjednik je najavio i početak uhićenja osumnjičenih za pljačku gospodarskih dobara. Pitali smo hoće li među pomagačima Ahmićkoj skupini biti uhićeni i Markica Rebić, Ivan Brzović i Ćiro Grubišić za koje, navodno, postoje dokazi da su vodili akciju prikrivanja stvarnog identiteta zločinaca iz Abmića.

- Za sada se love oni koji su bili u najbližoj vezi s osobama koje su živjele pod tuđim identitetom. Osumnjičeni za zločine Paško Ljubičić još je u bijegu, ali pretpostavljam da će shvatiti da je najbolje stupiti pred lice pravde jer je to jedini način, ako nije kriv, da to i dokaže - zaključio je Mesić.

Pred sam kraj prijama novinari su uspjeli kratko razgovarati i s premijerom Ivicom Račanom koji se spremao na sastanak s ministrom Lučinom po svježe informacije o tijeku akcija uhićenja.

Nervozne izjave Šeksa

- Demokratska Hrvatska je odlučna da oni koji su krivi za ratne zločine ne žive slobodno. Hrvatska ne može predugo biti talac stvari koje su se prije događale i prikrivale i moramo to riješiti da bismo se okrenuli budućnosti - izjavio je Račan. Dodao je da je Vlada sprema i odstupiti ako ne bude učinkovita u gonjenu ratnih zločinaca i najtežih oblika pljačke i gospodarskog kriminala. Premijer se od novinara oprostio porukom javnosti da nemira neće biti jer ne misli da će itko normalan demonstrirati u korist osumnjičenih za ratni zločin ili onih koji su izvršili najteži oblik pljačke i gospodarskog kriminala. Račana nisu zabrinule ni Šeksove prijeteće izjave da će biti još ubojstava poput Levarovog ako se nastavi "kriminalizacija HDZ-a i Domovinskog rata".

- Nitko nije kriminalizirao nijednu stranku, pa ni HDZ. Ali gospodin Šeks se mora zapitati zašto se neki predugo skrivaju iza HDZ-a. Prijetnje, kako se mogla shvatiti Šeksova izjava, samo govore da gospodin Šeks gubi živce i trebate pitati njega zašto je nervozan jer on to najbolje zna istaknuo je na kraju premijer Račan i otišao se pozdraviti sa svojim domaćinom, predsjednikom Mesićem.

Završio je prijam za parlamentarce Pakta o stabilnosti.