Vjesnik: 15. 09. 2000.

Neuspjela rasprava o ustavnim promjenama

U ponedjeljak će se raspravljati isključivo o zajedničkom prijedlogu Ustavnih promjena Mesića i "šestorke", zaključio Odbor / HDZ traži da se zadrže izvorišne odredbe Ustava i jače ovlasti Županijskog doma

ZAGREB, 14. rujna - Nakon prilično konfuznog tijeka sjednice saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, održane u četvrtak s temom ustavnih promjena, odlučeno je da će se nova rasprava održati u ponedjeljak, ali s točno određenim okvirom. Naime, na idućoj sjednici članovi Odbora i predsjednici dviju radnih skupina za ustavne promjene dr. Stjepan Ivanišević i dr. Veljko Mratović raspravljat će isključivo o zajedničkom prijedlogu ustavnih promjena "šestorkine" i Mesićeve skupine.

U ponedjeljak se pak, rasprava o ustavnim promjenama posve rasplinula, a sjednica se Odbora na trenutke pretvorila u pravu brbljaonicu. U toj raspravi, inače, sudjelovali su, uz članove Odbora i članovi dviju radnih skupina za ustavne promjene, one Mesićeve i "šestorkine". Konfuziji je pridonio i predsjednik Odbora Mato Arlović, koji je u jednom trenutku predložio i osnivanje nove radne skupine za ustavne promjene. Tome se oštro suprotstavio dr. Ivanišević, rekavši kako je taj Arlovićev prijedlog »nepristojan« prema članovima već postojećih radnih skupina.

Svi ti nesporazumi zapravo su počeli kad je Vladimir Šeks uime HDZ-a kazao kako će HDZ pristati na ustavne promjene, ali samo uz niz uvjeta. Tako je Šeks, uz ostalo, kazao da HDZ traži da se ne zadire u izvorišne osnove Ustava, da Županijski dom zadrži, odnosno ojača svoje ovlasti, da se ne dopusti regionalizacija Hrvatske, zatim da predsjednik Republike u pitanjima vanjske politike, oružanih snaga i nacionalne sigurnosti ne treba supotpis premijera, kao i da se zadrži članak Ustava koji govori o zabrani udruživanja Hrvatske u druge asocijacije. Takvo je Šeksovo stajalište izazvalo negodovanje predstavnika šestorice, ali i nekih članova Mesićeve radne skupine. Oni su tako zaključili kako Šeks raspravu o ustavnim promjenama pokušava vratiti na sam početak, što je, kako su rekli, nedopustivo.

Budući da je rad Odbora odgođen za nekoliko dana, u kuloarima nakon sjednice izraženo je očekivanje da će ona biti mnogo bolje pripremljena. Naime, bliži se rok kada su predstavnici šestorice, a među njima i Mato Arlović, najavili donošenje ustavnih promjena, a to je kraj studenoga ove godine.

Biljana Bašić