Jutarnji list: 15. 09. 2000.

PISMO A. KARIĆA TUĐMANU Predsjednik Kriznog štaba za Liku pisao je u prosincu ‘91.

'Neka se udalji Tihomir Orešković i mafija koju je okupio oko sebe'

Ante Karić u pismu je predložio i smjenu Mirka Norca, za kojeg je utvrdio da je pod utjecajem Tihomira Oreškovića, te postavljanje stručnih zapovjednika na zapovjedna mjesta

Početkom prosinca 1991. godine Ante Karić, predsjednik Kriznoga štaba za Liku i Gospić, poslao je pismo tadašnjem predsjedniku RH Franji Tuđmanu u kojem ga izvještava o stanju. Temeljem tog pisma Tihomir Orešković smijenjen je s mjesta tajnika Kriznog stožera i uhićen. Pušten je nakon nekoliko dana zbog "pritiska desne struje u HDZ-u i vlasti".

U svojem pismu, koje je svojedobno objavio Feral Tribune, Karić je kronološki izvijestio Predsjednika o stanju koje je zatekao kada je došao u Gospić 22. kolovoza 1991.

Karić je pristao na pomoć Tihomira Oreškovića, povratnika iz SAD. "U to se vrijeme masovno pljačkaju napuštene kuće, vlasnika hrvatske i srpske nacionalnosti.", piše Karić.

Karić je posebno istaknuo kako se tada u Gospiću pojavljuje Tomislav Merčep sa svojim ljudima koji uništavaju zgrade, namještaj, uvode nered. Nakon Karićeva povratka iz Zagreba 23. listopada, navečer Karića nazivaju iz Gregurićeva kabineta i traže odgovor na faks koji je poslao tadašnji potpredsjednik Vlade, Zdravko Tomac. Tek uz ponovno slanje Tomčeva pisma Karić saznaje da je riječ o petero nestalih Srba za koje se Tomac raspituje. Orešković, prema Karićevu nalogu, odgovara na faks, ali Tomac govori Kariću da je sadržaj nerazumljiv.

Nakon Tuđmanova posjeta Lici, 17. prosinca 1991., kada je Tuđman u jednoj rečenici priprijetio Oreškoviću rekavši da sve zna o njemu, u 11 sati navečer Tihomir Orešković je u pratnji Vojne policije došao u Karićevu kancelariju gdje je on i spavao u Gospiću. Iste noći, oko 2 sata ujutro, netko je podizao rolete na Karićevoj sobi a on, shvativši da bi nepoznati mogao baciti bombe u sobu, puca prema prozoru.

Karić je predložio Predsjedniku da se osnuje komisija koja bi ispitala nestanke Srba, iz Like da se "udalji Tihomir Orešković i čitava mafija koju je on okupio i drži pod svojom kontrolom, kao što je Vojna policija koja je sastavljena većinom od emigranata". Za Oreškovića predlaže da se ispita po čijem je ovlaštenju formirao Vojnu policiju, vojno obavještajnu brigadu, zabranio SZUP-u saslušavanje zatvorenika... Karić je predložio i smjenu Mirka Norca za kojeg je utvrdio da je pod utjecajem Tihomira Oreškovića, te postavljanje stručnih zapovjednika na zapovjedna mjesta.

(B. V.)