Slobodna Dalmacija: 15. 09. 2000.

DOBROSLAV PARAGA NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE:

Ivanu Andabaku treba suditi za ubojstvo Blaža Kraljevića

Piše: D. KRILE

ZAGREB — U potpunosti podupiremo odlučnost hrvatske Vlade da konačno krene u razračunavanje s najtežim oblicima kriminalnih djelatnosti koje su pod Tuđmanovom vlašću poprimile paklene razmjere. Uhićenje Ivana Andabaka tražimo punih osam godina, a samo ove godine s njim u vezi razmijenili smo šest dopisa s državnim odvjetnikom. Izravno je odgovoran za teški ratni zločin prema kojemu je šverc kokaina prava lakrdija, pa je njegovo privođenje zbog narkotika jednako suđenju masovnome ubojici za pogrešno parkiranje, istaknuo je predsjednik HSP-a 1861. Dobroslav Paraga na press konferenciji u četvrtak.

Navodeći kako je Andabak u hrvatskim medijima više puta priznao da je osobno naredio likvidaciju člana štaba Armije BiH generala Blaža Kraljevića i osam njegovih suboraca u Kruševu kod Mostara 1992., Paraga nalazi da je time puno prije hrvatsko-muslimanskog rata — a zbog uspostave paradržave Herceg-Bosne — počela eliminacija vojne komande Vlade u Sarajevu.

— Cilj ubojstva Blaža Kraljevića bilo je osujećenje plana o oslobađanju Trebinja, što nije odgovaralo Tuđmanu koji je paktirao s Miloševićem još od Karađorđeva — kazao je Paraga.

On je dalje ustvrdio da je Državno odvjetništvo punih osam godina držalo pod blokadom kaznene prijave protiv Tuđmana, Gojka Šuška i Mate Bobana kao nalogodavaca, te Tute i Andabaka kao izvršitelja toga zločina, "pa ovom prilikom na to upozoravamo i Ivicu Račana koji je nedavno izjavio da se ratni zločinci više neće slobodno šetati".

HSP 1861. traži žurnu istragu protiv Andabaka u povodu toga slučaja, kao i potpunu deblokadu Državnoga odvjetništva "čiji nerad omogućava da sijači kaosa poput Liovića i Šeksa nekažnjeno prijete oružjem i ubojstvima".

— Zbog nerada Vrhovnoga suda i Marijana Ramušćaka najgori zločinci osuđeni na 14 godina zatvora nesmetano izlaze iz zatvora, čega nije bilo na ovim prostorima ni u doba monarhizma, te obje Jugoslavije. Ramušćaka treba hitno maknuti, ne dati mu ni priliku da ponudi ostavku — drži Paraga.

Zbog izjava da je Paraga psihički bolesnik te otvorenih prijetnji ubojstvima i terorizmom političkim neistomišljenicima u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji, predsjednik HSP-a 1861. podnio je privatnu tužbu protiv Vladimira Šeksa.