Novi list: 15. 09. 2000.

KUTINSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO ZATRAŽILO SKIDANJE IMUNITETA ZASTUPNIKU HSLS-a

HRVOJE ZORIĆ OSUMNJIČEN ZA ZLOUPOTREBU OVLASTI

Prema kutinskom državnom odvjetništvu, Hrvoje Zorić je kao ravnatelj Otvorenog kaznenog zavoda Lipovica iz Popovače ustupio 74.000 kuna općini Velika Ludina

ZAGREB - Općinsko državno odvjetništvo u Kutini zatražilo je od Hrvatskog državnog sabora odobrenje da se protiv Hrvoja Zorića, zastupnika u Zastupničkom domu pokrene kazneni postupak, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zloupotrebe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Zanimljivo je da zahtjev za skidanje zastupničkog imuniteta ovoga puta nije zatražen za zastupnika HDZ-a, kako bi se moglo očekivati, nego za zastupnika iz reda vladajuće koalicije. Slučaj Hrvoja Zorića, saborskog zastupnika HSLS-a iz Kutine, za kojeg je zahtjev za skidanje imuniteta u Sabor stigao početkom rujna, mogao bi se naći na dnevnom redu već prvog jesenskog zasjedanja Doma.

I za Zorića bi trebao biti primijenjen isti kriterij koji je uspostavljen prilikom nedavnog skidanja imuniteta zastupniku HDZ-a Dariju Vukiću: da se za osumnjičenima za gospodarski kriminal imunitet skida bez iznimke.

Iz policijske kaznene prijave i prethodne kriminalističke obrade, tvrdi kutinsko državno odvjetništvo, proizlazi da je Hrvoje Zorić kao ravnatelj Otvorenog kaznenog zavoda Lipovica iz Popovače sredstva doznačena Zavodu iz proračuna za ublažavanje posljedice elementarne nepogode iskoristio suprotno njihovoj namjeni. Umjesto za saniranje štete od niskih temperatura u zatvorskim voćnjacima, Zorić je u veljači 1998. godine 74 tisuće kuna ustupio općini Velika Ludina za uređenje zemljišta u vlasništvu Otvorenog kaznenog zavoda Lipovica.

Sredstva, međutim, nisu bila utrošena za te namjene već za tekuće potrebe općine. Time je Zorić općini Velika Ludina pribavio protupravnu imovinsku korist zbog čega se osnovano sumnja da je počinio kazneno djelo zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Budući da se kazneni postupak protiv zastupnika ne može pokrenuti bez odobrenja Zastupničkog doma, državno ga je odvjetništvo u Kutini zatražilo, kako bi moglo podnijeti istražni zahtjev protiv Zorića Županijskom sudu u Sisku. Tek nakon provedene istrage utvrdilo bi se je li kazneno djelo učinjeno i postoje li elementi za podizanje optužnice.

Inače, Hrvoje Zorić brat je poznatijeg Damira Zorića, prebjega iz HSLS-a u vladajuću stranku i nedavno razriješenog veleposlanika u Sarajevu. Hrvoju Zoriću ovo je prvi mandat, koji je dobio došavši na ispražnjeno mjesto Joze Radoša u šestoj izbornoj jedinici. Rođen je 1947. u Grudama, a član je saborskih odbora za gospodarstvo, pravosuđe i ratne veterane.

G. GRBIĆ