Vjesnik: 15. 09. 2000.

Andabak u zatvorskoj bolnici

ZAGREB, 14. rujna - General HVO-a Ivan Andabak nakon što je u četvrtak navečer priveden istražnom sucu riječkog Županijskog suda tijekom noći je zbog naglog pogoršanja zdravstvenog stanja prebačen u zagrebačku Bolnicu za osobe lišene slobode. Kako je objavila Hrvatska televizija, Andabak je hospitaliziran zbog problema sa šećernom bolešću, a najavljeno je da će ga istražni sudac u bolnici saslušati u petak, te odlučiti o pritvoru. Andabak je u srijedu izašao pred istražnog suca Županijskog suda u Rijeci, te je tijekom noći odlučeno da ga se hitno preveze u Zagreb. Istražni sudac Valentin Ivanetić odredio je mjeru zadržavanja od 48 sati, a u tom razdoblju Županijski državni odvjetnik mora podnijeti i istražni zahtjev.

Andabak je uhićen u utorak na karlovačkom području, pod sumnjom da je počinio teža djela zloporabe opojnih droga, a ne, kako se nagađalo u medijima, umješanosti u ratne zločine na području BiH. Andabak se dovodi u vezu s krijumčarenjem 665 kilograma kokaina, zaplijenjenog u prosincu prošle godine u riječkoj luci.

Inače, Uprava za odnose s javnošću Ministarstva obrane u četvrtak je priopćila kako Andabak u trenutku uhićenja nije bio djelatna vojna osoba, ni general Hrvatske vojske. »Tijekom proteklih nekoliko dana hrvatski mediji su, izvješćujući o uhićenju Ivana Andabaka, između ostaloga navodili da se radi o "generalu Hrvatske vojske", čime je javnost dovedena u zabludu, budući da on u trenutku uhićenja nije bio djelatna vojna osoba, a ni general HV-a«, kaže se u priopćenju. MORH navodi da se Andabak nalazio na platnom popisu Zbornog područja Ston od 15. srpnja 1997. do 6. svibnja 2000. te da je u službenim evidencijama vođen kao vojnik. Tijekom raščišćavanja nejasno definiranih odnosa Ministarstva obrane RH s vojskom Federacije BiH, odnosno HVO-om, ukinut je sustav dvostrukih plaća pripadnika HVO, koje je financirao MORH, te je u sklopu toga Andabaku prestala služba u HV-u. Generalu HVO-a Ivanu Andabaku nije dodijeljen niti jedan čin HV-a, pa tako ni čin generala, navodi se u priopćenju. (Hina)