Jutarnji list: 15. 09. 2000.

AKCIJA UHIĆENJA Od samog početka istraga zbog zločina u Ahmićima vođena je traljavo

SZUP je već u svibnju imao brojeve mobitela i lažna imena ahmićke četvorice

Istraga je tapkala u mraku sve do početka ovog mjeseca, kada je odvjetnik Anto Nobilo ravnatelju SZUP-a Franji Tureku dostavio točan popis lažnih imena i adresa na kojima su se skrivali osumnjičeni

Piše: Ivanka Toma

Lažna imena i brojevi mobitela dvojice osumnjičenika za zločin nad muslimanskim civilima u selu Ahmići, Ante Sliškovića i Tomislava Vlajića, zaposlenici SZUP-a dobili su još u svibnju ove godine.

Naime, kako doznajemo iz dobro obavještenog izvora u tajnim službama, nije točno da su svi pripadnici tajnih službi koji su imali podatke o lažnim identitetima i lokacijama na kojima se skrivala ahmićka četvorka tajili te informacije i nakon promjene vlasti.

Dvojica zaposlenika SIS-a te dragocjene podatke otkrila su još na samom početku istrage. SZUP je, dakle, još prije četiri mjeseca imao odličnu startnu poziciju za pravilno usmjeravanje istrage i otkrivanje preostale dvojice, Paška Ljubičića i Vlade Ćosića.

Istraga tapkala u mraku

Nakon što su otkriveni identiteti i brojevi mobitela dvojice osumnjičenika, SZUP je već samo prisluškivanjem njihovih razgovora sigurno mogao nešto doznati. Zanimljivo je, međutim, da je istraga cijelo vrijeme tapkala u mraku i da se sve do početka ovog mjeseca, odnosno 2. rujna, kada je odvjetnik Anto Nobilo ravnatelju SZUP-a Franji Tureku dostavio točan popis lažnih imena i adresa na kojima su se skrivali osumnjičeni za Ahmiće, nije moglo utvrditi gdje se skrivaju Slišković, Vlajić, Ljubičić i Ćosić. Premda je istraga, kako je navedeno i u policijskom priopćenju, neposredno nakon uhićenja Sliškovića i Vlajića cijelo vrijeme bila ometana od pojedinaca iz državnih tijela, teško se oteti dojmu da je zapravo od samog početka vođena traljavo.

Na kraju - pobjegli

Višemjesečno nesnalaženje u otkrivanju osumnjičenih za zločin u Ahmićima i činjenica da su Ljubičić i Ćosić na kraju uspjeli pobjeći samo potvrđuju da su tajne službe još uvijek daleko od onoga što bi nova vlast, ali i hrvatska javnost, željela da budu - profesionalno ustrojene službe koje će se neovisno od dnevne politike baviti zaštitom nacionalnih interesa Republike Hrvatske.

Pritvoren bivši šef SZUP-a u Zadru Josip Nekić

ZADAR - Pripadnici PU zadarske prepratili su u srijedu kasno na večer istražnom sucu Županijskog suda u Zadru Marinu Grbiću bivšeg šefa SZUP-a u Zadru Josipa Nekića (38) kojem je sudac nakon toga odredio pritvor. Prema jučerašnjem policijskom priopćenju, protiv Nekića je policija podnijela kaznenu prijavu zbog kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te pomoći počinitelju nakon što je počinio kazneno djelo. Nekića se sumnjiči da je pomogao u prikrivanju skupine Ljubičić - Ćosić - Vlajić - Slišković, osumnjičene za zloćin u Ahmićima, na zadarskom području.

Istražni sudac Grbić potvrdio nam je jučer da mu je priveden Nekić, pa je on na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Zadru u skraćenom postupku donio rješenje o pritvoru, odnosno istražnom postupku. Navodno su s Nekićem privedene još dvije osobe koje nitko ne želi imenovati, ali te osobe nisu zadržane u pritvoru.

M. Vuksan