Vjesnik: 15. 09. 2000.

Naputkom o carinjenju roba Vlada grčevito spašava državni proračun, tvrdi Kunst

ZAGREB, 14. rujna - »Nakon neuvjerljiva objašnjenja ministra Mate Crkvenca na GSV-u o razlozima za donošenje naputka o carinjenju roba, sad sam siguran da Vlada tim potezom grčevito spašava državni proračun. Ne bi me začudilo da Crkvenac uvede i carinu na zdravu pamet, jer Vlada sve češće svojim potezima ispire mozak narodu i cijedi sirotinju kako bi osigurala standard državnim dužnosnicima«, komentirao je u četvrtak na konferenciji za novinare čelnik URSH-a Boris Kunst Vladino odbijanje zahtjeva Sindikata da naputak povuče do uključivanja Hrvatske u WTO.

URSH će, nastavio je Kunst, još jednom predložiti Vladi da naputak povuče, jer je i ona navodno o toj mjeri doznala iz novina, ili neka uvede subvencije za najugroženije. Kunst je izjave Crkvenca i drugih dužnosnika kako se naputkom zaustavlja šverc nazvao lakrdijaškim. »Ta mjera otvara rajska vrata švercerima koji robu uvoze dobro uhodanim kanalima, a ne u prtljažniku automobila,« smatra Kunst i otvoreno pita Crkvenca jesu li carinici, policija i inspektori bili dosad toliko nesposobni ili korumpirani da se uvodi tako nakaradna mjera.

»Žao mi je što sam iznervirao Slavka Linića. Samo sam javno rekao istinu, a to ih nervira«, ističe Kunst. Ako već tvrdi da će se u dva mjeseca sniziti carine i cijene, zašto Vlada nije pričekala ta dva mjeseca, i znači li to što se tek sada sjetila pojasniti HDZ-ovu carinsku odluku da je prošlih osam mjeseci podupirala šverc, pita Kunst. Neodgovorno je od Vlade da iscjeđuje sirotinju, umjesto da hvata švercere, ističe Kunst. Rujanska sirotinjska košara za četveročlanu obitelj stoji 5.621 kunu, izračunao je URSH, a 50 posto radnika zarađuje manje od 2.500 kuna.

»Kažnjenički odnos vlasti prema građanima izaziva gnjev i sve više prevladava uvjerenje kako nas je prijašnja vlast opljačkala i osiromašila, a ova prevarila«, kaže Kunst. Dodaje, da socijalno partnerstvo postaje živa lakrdija, jer Vlada Sindikate zove nakon što odluke već donese, pa je i Linić u pravu kad kaže da je GSV nepotreban. Ponašanje Vlade, poručuje Kunst sve nas više udaljava od socijalnog mira i približava socijalnim sukobima.

URSH također predlaže Vladi da odgodi poskupljenje struje za domaćinstvo za 25,6 posto od 1. listopada, jer će i ta mjera najviše pogoditi siromašne, a Kunst tvrdi da je više od 10 posto građana apsolutno siromašno, a oko 70 posto na granici preživljavanja. Poskupljenje treba odgoditi dok se HEP ne restrukturira i riješi neracionalnosti, a ako struja već mora poskupjeti, Kunst apelira da Vlada u ime socijalne osjetljivosti uvede državne subvencije za zaštitu sirotinje.

Kunst je najavio da će se uskoro sastati s direktorima većih banaka oko URSH-ove inicijative da se radnicima koji su zbog stečaja ostali bez posla, omogući jednogodišnja odgoda otplate zajma. Tu inicijativu, kako je rekao, podržava Narodna banka Hrvatske, a spremno se angažirati i Ministarstvo rada i socijalne skrbi.

Ljubinka Marković