Večernji list: 16. 9. 2000.

NEOČEKIVANI ZAPLET NA SKUPŠTINI PIVOVARE d.d. OSIJEK

Gucić unatoč tjeralici ostao predsjednik NO-a

* 60 posto vlasništva nad Pivovarom drži šest "fantomskih" njemačkih državljana koji se nikad nisu pojavili u tvrtki

OSIJEK - Pravničko nadmudrivanje treba li odbjegli tajkun Josip Gucić biti opozvan ili razriješen s funkcije predsjednika Nadzornog odbora jučerašnjoj je skupštini Pivovare d.d. Osijek donijelo neočekivan ishod.

Uprava je u pozivu predložila da se Gucić opozove i na njegovo mjesto imenuje Ante Đerek, no na samoj skupštini opunomoćenik Uprave Anton Palić ustvrdio je kako je to pogreška, pa treba glasovati o razrješenju na vlastiti zahtjev. Naime, Gucić je pismeno zatražio da ga se razriješi jer "nije u mogućnosti" obavljati tu funkciju. Prijedlog je odbio opunomoćenik Hrvatskoga fonda za privatizaciju i predsjednik Skupštine Pivovare Željko Švedl. Istaknuo je da nije riječ o pogrešci, a njegovih 27 posto glasova "protiv" značilo je da Gucić nema tročetvrtinsku odluku za opoziv. Tako je Gucić ostao predsjednik NO-a Pivovare, a kako će to obavljati, potpuno je neizvjesno jer je nakon raspisane tjeralice zbog gospodarskog kriminala već mjesecima "na nepoznatoj adresi".

Pravnička polemika razotkrila je i druge probleme među dioničarima i nadzornicima Pivovare. Naime, 60 posto vlasništva nad Pivovarom drži šest "fantomskih" njemačkih državljana koji se nikad nisu pojavili u tvrtki. Listić s "njihovih" 60.042 dionice (od ukupno 96.700) na skupštini je držao odvjetnik iz Varaždina Goran Vučetić. On nije prozborio ni riječ, ali je zato sjedio uz Antu Gucića, koji je imao listić sa 636 dionica, a očito su "svi konci" bili u njegovim rukama. Naime, u HFP-u se predlagalo da novi nadzornik umjesto J. Gucića bude Milko Reba, bivši direktor osječkog Vodovoda, no Gucići su to glatko odbili. Oni su potom poželjeli da umjesto Švedla skupštinu vode njihovi odvjetnici, no Švedl nije pristao. Znakovito je da je Švedl u tom nadmudrivanju zatražio pomoć nadzornika Josipa Sića i Tomislava Glavaša, no oni su to "mudro" prešutjeli da bi nakon završetka sjednice izišli van s A. Gucićem, inače zamjenikom svog oca kao predsjednika NO-a Pivovare. Na kraju, Švedl nije pristao doći na ad hoc sazvanu sjednicu NO-a.

Poseban dio skupštine ipak činili su istupi "nesuđenog vlasnika" tvrtke Ivana Komaka. On je odmah ustvrdio da je skupštine nelegalna, te da se i dalje radi po instrukcijama bivšeg župana Branimira Glavaša. Upitao je tko su "nazočna gospoda" i koga zastupaju, a Upravi i Nadzornom odboru predložio da podnesu ostavke "ako imaju imalo moralne odgovornosti". Njegovi prijedlozi nisu prihvaćeni, no ipak je bio zadovoljan jer je dobio potporu predstavnika HFP-a u onemogućavanju još jedne pivarske farse obitelji Gucić.

B. Vrbošić