Vjesnik: 16. 9. 2000.

Gospićkoj petorici određen pritvor od 30 dana

RIJEKA, 15. rujna - Nakon što je u petak ujutro, od 8 osam do 9.30 sati, istražna sutkinja Županijskog suda u Rijeci Sajonara Čulina ispitala petoricu Gospićana - Tihomira Oreškovića, Martina Markovića, Ivicu Rožića, Ivana Jovanovića i Josu Miletića, osumnjičenih za ratne zločine, donijela je rješenje o produljenju njihova pritvora na 30 dana, a rješenje o pokretanju istrage bit će dostavljeno njihovim odvjetnicima tijekom dana.

Osumnjičene se tereti za likvidaciju četrdesetak neidentificiranih građana srpske nacionalnosti tijekom 1991. godine na gospićkome području. Kako je novinarima nastojao pojasniti odvjetnik prvooptuženog Oreškovića Željko Dumančić, petoricu se najprije teretilo za dva djela ratnog zločina koji se vezuju za 25. i 29. studenoga 1991., da bi sada, kako je on istaknuo, sve bilo promijenjeno u jedno kazneno djelo, likvidaciju 40 osoba srpske nacionalnosti bez preciziranja vremena kad se to dogodilo.

Prvoosumnjičenoga Oreškovića tereti se da je bio nalogodavac, a preostala četvorica osumnjičenih da su izvršitelji tog djela. Prema riječima odvjetnika, osumnjičeni su istražnoj sutkinji izjavili da se ne osjećaju krivima za navode iz kaznene prijave, da je riječ o montiranu političkom procesu, prema načelu: »izmisli neprijatelja pa hapsi«. Odvjetnik Dumančić je napomenuo da će odvjetnički tim, koji će sljedeći tjedna biti kompletiran s još nekoliko ljudi, razmisliti o već najavljenom traženju izuzeća Riječkoga suda u vođenju toga slučaja, jer im se već imputira da tako žele dobiti na vremenu. Odvjetnici pak i dalje smatraju da je za taj slučaj mjerodavan Županijski sud u Gospiću. Dumančić je posebno istaknuo da će osnova obrambene taktike počivati na tome da bez leša nema učinjenoga djela.

Nakon što su u četvrtak na večer sprovedeni iz gospićkog u riječki pritvor, neki od zatvorenika osjetili su zdravstvene tegobe. Tako je Tihomir Orešković zbog povišena šećera u krvi morao zatražiti liječničku pomoć, a u petak je odveden na liječnički pregled izvan riječkog zatvora. Drugooptuženi Ivica Rožić, prema tvrdnji njegova branitelja Mirka Ružića, u teškom je zdravstvenom stanju, jer boluje od PTSP-a, te mu je potrebna grupna terapija u riječkom KBC-u. Još je napomenuo da je njegov branjenik uhićen pred svojom kućom u Gospiću neposredno nakon povratka s liječničke terapije u Rijeci. S obzirom na to da je zatraženo izuzeće Rožićeva odvjetnika Mirka Ružića, jer je nekad obnašao dužnost načelnika Policijske uprave primorsko-goranske, zapitali smo Ružića što misli o tome.

»Držim da očito nekome smeta to što sam dobro upućen u ratna zbivanja na gospićkome području koje nije bilo pod ingerencijom PU primorsko-goranske. Kao odvjetnik sve ću učiniti da skinem ljagu s imena petorice "časnih hrvatskih vitezova"« istaknuo je Ružić. (D. Herceg)