Slobodna Dalmacija: 18. 09. 2000.

SLOBODNA SAZNAJE

IZ BRUXELLESA ODBIJENICA HRVATSKOJ DIPLOMACIJI

Zagrebački EU-summit bez zemalja šire regije

Na sastanku petnaestorice bit će Hrvatska, BiH, Makedonija i Albanija iako je naša diplomacija tražila širi popis sudionika - Pozivanje Amerike, pa onda i Rusije, promijenilo bi tijek i teme Summita, procjenjuju u Europskoj uniji

Piše: Bruno LOPANDIĆ

Europska unija 24. studenoga će u Zagrebu održati Summit petnaestorice zajedno s Hrvatskom, BiH, Makedonijom i Albanijom, no popis zemalja sudionica skupa neće se širiti na ostale zemlje u regiji, kako je to do nedavno tražila hrvatska diplomacija. Potvrdili su to "Slobodnoj" predstavnici europske diplomacije nakon cijelog niza konzultacija koje su se ovih dana odvijale na relaciji Bruxelles - Zagreb - Pariz. Informaciju su potvrdili i predstavnici hrvatske diplomacije.

U hrvatsku diplomatsku inicijativu malo se vjerovalo od samoga početka, a službeni Bruxelles tumačio ju je kao hrvatski psihološki unutarnjopolitički problem iz grčevite želje da se "otrgne" od balkanskog okvira. Prvu odbijenicu hrvatska je diplomacija dobila u Parizu i to u dva navrata.

— Sudjelovanje zemalja u okružju bilo bi korisno, no te zemlje su u različitim statusima u procesu europskih integracija pa bi se moglo dogoditi da više govore o vlastitim pitanjima — navode diplomati u Bruxellesu. Osim toga, ako bi se sastav sudionika širio to bi u međunarodnim okvirima poprimilo okvir širi od samoga EU-a, a neizbježnost pozivanja SAD-a, pa onda i Rusije, promijenio bi tijek i teme Summita.

EU se dugo mučio oko datuma održavanja Summita, jer o detaljima valja odlučiti prije održavanja srbijanskih izbora. O rezultatima tih izbora ovisit će i tko će biti pozvan na Summit. Osim toga, bit će odlučeno da Summit u Zagrebu traje samo jedan dan, jer se datum održavanja nezgodno poklopio sa sastankom zemalja članica Srednjoeuropske incijative.

Obruč oko Miloševića

Konačna odluka oko sastava Summita i zadanih tema donijet će se u sljedećih deset dana, a već u ponedjeljak Ministarsko vijeće EU-a će raspravljati o sastanku u Zagrebu, doznajemo u Europskoj komisiji. Ministarsko vijeće donijet će odluku o asimetričnoj liberalizaciji trgovine što bi pod olakšanim carinskim i poreznim uvjetima trebalo poticati izvoz Hrvatske, BiH i Albanije. Time bi se gotovo 95 posto izvoza tretiralo tim povlaštenim mjerama.

Osim ove mjere, Hrvatska bi prije summita trebala dobiti otvaranje CARDS programa vrijednog 18 milijuna eura te će započeti pregovore sa Bruxellesom oko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kako bi Hrvatska za godinu dana dobila status i povlastica pridružene članice EU-a. Makedonija je pregovore o tom sporazumu već započela ovoga proljeća, a kada se tome doda da će Ministarsko vijeće EU-a trgovinske povlastice odobriti za Kosovo te za aluminij koji se proizvodi u Crnoj Gori, strategija EU-a pred Summit je još više stegnuti obruč oko Miloševićeve Srbije.

Balkanska regata

Proces hrvatskog približavanja u punopravno članstvo EU-a će, međutim, potrajati. Takva inzistiranja puno su važnija od rasprava o okvirima sastanka u Zagrebu, jer upravo konkretne mjere i početak pravih ekonomskih mjera odvaja Hrvatsku od ostalih u regiji Zapadnoga balkana, termina koji dodatnom diferencijacijom zemalja, polako gubi svoj smisao.

Europska unija želi pokazati kako prolaze zemlje koje idu naprijed u demokratizaciji i polako uvode vladavinu prava. Sastanak u Zagrebu, ako završi uspješno, bit će afirmacija regionalnog pristupa, kojime EU promovira individualni pristup i započinje ugovorne odnose s Hrvatskom. Službeni Bruxelles već sada to naziva regatom u kojoj su svi krenuli s iste pozicije. Trenutno vode Makedonija i Hrvatska, a o vještini skipera ovisit će daljnja utrka. Ima naravno nešto i u vremenskim uvjetima, no najviše ovisi o znanju. Na cilju čekat će Javier Solana.