Novi list: 18. 09. 2000.

Naputak - diletanti

Piše: Jelena Lovrić

Kao što se moglo i očekivati, katastrofalni naputak, koji je prizivao olovna vremena Milke Planinc, morao je biti povučen. Hrvati će ubuduće moći u šoping preko granice kao i dosad, mogu odahnuti i oni koji nisu imali takav običaj ili potrebu ali su propisana ograničenja doživjeli kao nazadna i ponižavajuća.

Vlada je, kako je to rekao Račan, pokazala da umije slušati glas naroda. Ali je također pokazala i to da je spremna donijeti odredbe za koje se unaprijed moglo znati da će proizvesti ogromnu političku štetu i da se stoga ne mogu održati. Naputak je djelo političkih diletanata i otkriće da aktualnoj vlasti nisu strani ni takvi harakiri-potezi, pomalo je zastrašujuće. Počinjena šteta ne može se poništiti povlačenjem sramotne odredbe i Crkvenčevom ponudom ostavke, koja, usto, u Račanovom kabinetu ni u jednom trenutku nije ozbiljno shvaćena. Bila je to dogovorena igra, za gnjevnu publiku: eto, ministar je spreman povući konzekvence, ali premijer bez njega jednostavno ne može.

Vjerojatno bi Crkvenčev odlazak za Vladu bio velika šteta, ali pitanje odgovornosti za skandalozni naputak ne može se smatrati zaključenim neprihvaćanjem njegove ostavke. Vrijedilo bi ustanoviti kako je donošenje te mjere uopće bilo moguće. Je li riječ o ministrovoj nesabranosti, o ujdurmi određenih lobija ili o teškoj podmetaljki novoj vlasti? Ima li u svemu tome kakva utjecaja činjenica da je zamjenik ministra Crkvenca, Damir Kuštrak, došao s pozicije jednog od direktora Todorićeva “Agrokora”, a jasno je da zatvaranje granica pogoduje samo domaćim trgovcima? Račan ne želi govoriti o odgovornosti šefice Carine Katarine Bakije, ali možda bi Crkvenac mogao odgovoriti na pitanje kako je baš ona postala osoba od povjerenja nove vlasti, tolikog da je postavljena na super važno mjesto nadglednice hrvatskih granica. Po svemu što javnost o njoj dosad zna, to je zaista velika enigma. Jer Bakija je, između ostaloga, donedavno bila i desna ruka Ljerke Ercegović, šefice Poštanske banke, protiv koje je nedavno podignuta krivična prijava.

Sada povučenom carinskom odredbom novoj je vlasti počinjena dosad najveća šteta, revolt javnosti neće se moći tako lako opozvati i mogao bi trajati dulje od spornog naputka. Ako na značajna i delikatna mjesta postavlja HDZ ove kadrove, nova se vlast ne treba čuditi što je svakoga dana zaskoči neka nova podvala i opstrukcija.