Slobodna Dalmacija: 19. 09. 2000.

AKCIJA PRIPADNIKA MUP-a FEDERACIJE BiH NA GRANIČNOM PRIJELAZU DOLJANI

Vozač Joze Leutara uhićen zbog terorizma

Pripadnici MUP-a Federacije BiH uhitili su na Doljanima Željka Ćosića, koji je bio vozač Joze Leutara kad je na njega izvršen atentat, a kao razlog uhićenja spominje se "izvođenje djela terorizma"

SARAJEVO (Hina) — Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine uhitili su u ponedjeljak još jednu osobu osumnjičenu za sudjelovanje u terorističkim akcijama.

U priopćenju federalnog MUP-a dostavljenom Hini u Sarajevu navodi se kako je u blizini graničnog prijelaza Doljani uhićen Željko Ćosić. Njega su slobode lišile "ovlaštene službene osobe" federalnog MUP-a i on je priveden na saslušanje Županijskom sudu u Sarajevu.

Kako se pojašnjava, Ćosić je stalno nastanjen u Mostaru i sumnja se kako je povezan s "izvođenjem djela terorizma na području Federacije BiH". Sličnu akciju pripadnici MUP-a Federacije BiH prošlog su tjedna obavili u Posušju kada je jedna osoba hrvatske nacionalnosti uhićena s istim obrazloženjem.

Željko Ćosić je bio bliski suradnik i osobni pratilac pokojnog doministra unutarnjih poslova Joze Leutara. Glasnogovornik Misije UN-a u Sarajevu Douglas Coffman potvrdio je u ponedjeljak za Hinu kako je Željko Ćosić zapravo ista osoba koja je bila vozač automobila doministra Leutara kada je on i stradao u eksploziji podmetnute bombe.

- Međunarodna policija (IPTF) pozdravlja uhićenje Željka Ćosića kojega se sumnjiči da je umiješan u teroristička dijela. Možemo potvrditi da je to osoba koja je bila vozač doministra Leutara - kazao je Coffman.

Dužnosnici federalnog MUP-a ranije su učestalo isticali kako je Željko Ćosić jedna od ključnih osoba koja bi mogla pomoći rasvjetljavanju okolnosti pod kojima se dogodio atentat na doministra Leutara.

Odmah nakon što je službeni golf kojega je vozio Ćosić uništen u eksploziji podmetnute bombe u ožujku 1999. godine, ovaj je djelatnik MUP-a Federacije BiH napustio Sarajevo i otišao u Hrvatsku. U rijetkim javnim istupima Ćosić je, međutim, odlučno odbacivao mogućnost da bi mogao bilo što znati o počiniteljima atentata na Jozu Leutara, a napose da bi sam mogao biti u to umiješan. Okončanju istrage o ubojstvu doministra Leutara, koja traje već godinu i pol, u nekoliko navrata dosada je obećavao voditelj Misije UN-a u BiH Jacques Klein. Posljednji rok kojega je Klein postavio jest studeni ove godine, prije izbora.