Slobodna Dalmacija: 20. 09. 2000.

DIPLOMATSKI SKANDAL

KAKO JE HRVATSKA VLADA PROKOCKALA SUSRET S VODEĆIM AMERIČKIM BIZNISMENIMA

Račan je odbacio dogovor s Clintonom!

On Iz dobro obaviještenih izvora doznali smo kako je planirani posjet gospodarske delegacije najviših hrvatskih dužnosnika SAD-u koncem rujna, koji je osobno pripremio američki predsjednik Bill Clinton, propao zbog nezainteresiranosti naše strane Veleposlanstvo SAD-a demantiralo "Nacional" koji je krivnju za pravu poslovnu i diplomatsku blamažu želio pripisati - Amerikancima

Pišu: Bruno LOPANDIĆ, Marija BRNIĆ i Bisera LUŠIĆ

Američko veleposlanstvo u Zagrebu demantiralo je priopćenjem pisanje tjednika "Nacional" po kojem je planirani posjet gospodarske delegacije najviših hrvatskih dužnosnika otkazan zbog nezainteresiranosti američke strane. Dobro obaviješteni izvori potvrdili su nam da je posjet zaista propao, ali zbog nemara hrvatske strane!

Prema tim izvorima Hrvatska je pokazala visoku razinu nezainteresiranosti za posjet koji je dogovoren s predsjednikom SAD-a Billom Clintonom! Službeno opravdanje prezauzetošću hrvatskih dužnosnika skandal je prvoga reda u situaciji kada je SAD spreman organizirati takav sastanak uoči predsjedničkih izbora.

Izravni poziv

Napokon, izravni poziv američkog Predsjednika i njegova potpora ne dobiva se svaki dan, naglašavaju stručnjaci. Spremnost američke strane za organizaciju sastanka u relativno kratkom vremenskom roku, od samo mjesec dana, trebala je dati dodatni poticaj za jačanje gospodarske suradnje. Naime, takvi se sastanci obično dogovaraju čak pola godine unaprijed !

Osim činjenice da hrvatska Vlada sve više pokazuje da je njezino zalaganje za ulazak stranog kapitala samo deklarativne naravi i da ga zapravo ne želi, ispostavilo se da hrvatsko izaslanstvo i nema što ponuditi potencijalnim američkim investitorima. Stoga ne čudi da za posjet s američke strane također ne postoji zanimanje.

Drugim riječima, američki krupni kapital u razgovorima zahtijeva konkretne projekte i kvalitetnu pripremu za poslovanje, kroz zakonsku regulativu, a što je najvažnije, preko odnosa prema američkim poslovnim ljudima.

U priopćenju iz veleposlanstva SAD-a ističe se da su navodi Nacionala netočni, te da su "rezultat loše obaviještenosti i neosnovani". Posjet SAD-u Hrvatske delegacije, na čelu sa zamjenikom premijera Slavkom Linićem, odgođen je zbog teškoća u usklađivanju termina glavnih članova delegacije. Vlada SAD-a od samog je početka pozdravila posjet hrvatske delegacije, a zajedno s najvažnijim američkim tvrtkama bila je uključena i u proces planiranja tog posjeta. Radujemo se tijesnoj suradnji s hrvatskom Vladom na tom posjetu u bliskoj budućnosti- stoji u priopćenju.

Hrvatska se još uvijek nije niti počela pripremati za na sva zvona najavljenu veliku hrvatsku gospodarsku misiju u SAD. Čelnici većine hrvatskih većih i izvozno orijentiranih tvrtki, koje bi potencijalno mogle biti uključene u gospodarsko izaslanstvo i koje su zainteresirane za uspostavljanje ili širenje poslovnih veza s Amerikom, nisu uopće kontaktirani.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori, koja bi prirodno trebala sudjelovati u organizaciji gospodarske misije, također još nisu informirani o aktivnostima u vezi s američkom turnejom hrvatskih gospodarstvenika.

No, u Komori očekuju da će kad bude aktualizirano pitanje hrvatske gospodarske delegacije u SAD, biti pozvani da se uključe, tim više što Komora ima bogato iskustvo u organizaciji takvih misija, raspolaže svom potrebnom infrastrukturom, a i stoga što su već svojedobno organizirali gospodarsku misiju u SAD i stekli u Americi značajne veze i kontakte, koji mogu biti od koristi.

Ni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca iz Vlade još nisu dobili nikakvih informacija o početku priprema za najavljeni odlazak delegacije gospodarstvenika u SAD, a raspolažu jedino neslužbenim saznanjima da je cijela misija prolongirana na neodređeno vrijeme.

Šutnja o posjetu

U Vladinim krugovima neslužbeno se tumači da misija u SAD nije propala, već je samo odgođena, navodno zbog toga što se u Hrvatskoj tek kreće u poreznu reformu i donosi proračun za iduće trogodišnje razdoblje, a budući da rasprava o tim važnim materijalima u Hrvatskoj tek predstoji, ocijenjeno je u Vladi da bi u ovom trenutku bilo prerano izlaziti pred Amerikance.

Međutim, zanimljivo je da u Hrvatskoj nitko ne zna tko je točno zadužen za organizaciju gospodarske misije u SAD-u. Tek se načelno spominje da je to Vlada RH, što je dosta širok pojam i širok krug odgovornih ljudi.

Ne čudi stoga što sa hrvatske strane službenih komentara o posljednjem gospodarsko-političkom fijasku, gotovo i nema. Glasnogovornica vlade Aleksandra Kolarić tek je ustvrdila kako se već duže vrijeme zna da premijer Račan ne putuje u Washington, da je do nekih promjena došlo, te nas uputila na Ministarstvo gospodarstva. Glasnogovornica Astrid Mušura - Kaučić kratko je odgovorila da "ne može dati nikakve izjave već da je to trebala učiniti Vlada", te nas "vratila" na glasnogovornicu Vlade.

Američki izvori kratko su dodali kako od hrvatske strane nisu dobili nikakav popis putnika, jedino im je poznato da je u određenom trenutku Račana zamijenio Linić. Doduše, Linićev odlazak u SAD najavljen je znatno prije nego li je ljetos vodeći politički dvojac Hrvatske krenuo "preko bare" i koliko je poznato, nema uopće veze s gospodarskom misijom Hrvatske.

Iznevjerena obećanja

Dobili smo obećanja da će se i od strane američke administracije vršiti utjecaj na komercijalne banke u SAD-u za njihovu aktivniju poziciju u Hrvatskoj i njezinu gospodarstvu, te podupiranju adekvatnije uloge u velikim projektima. O tome će biti više govora idući mjesec kada će grupa gospodarstvenika i Vlade doći u SAD na konkretne razgovore i dogovore.

Očekujem da će se i na taj način pridonijeti većim američkim ulaganjima u hrvatsko gospodarstvo, izjavio je 10. kolovoza hrvatski premijer Ivica Račan novinarima u Washingtonu, po izlasku iz Ministarstva financija SAD-a. Hrvatski državni vrh tada je najavio da će Račan koncem rujna osobno voditi hrvatsku gospodarsku delegaciju, koja će u tjedan dana turneje svoje potencijale predstaviti američkim investitorima u Houstonu, New Orleansu, San Franciscu, Washingtonu i New Yorku.

Velika šteta

Kada se vidjelo da se posjet neće održati u očekivanom sastavu, a očekivalo se da će to biti posjet velikog "formata", onda se razmišljalo o susretu nižeg nivoa, što bi vrijedilo i za američku stranu. Osobno držim da je velika šteta što se sastanak nije održao, jer do posjeta neće doći prije veljače ili ožujka sljedeće godine. Dobru stranu te odgode možemo tražiti u činjenici da će se hrvatska Vlada i gospodarstvenici tada predstaviti novom američkom Predsjedniku, a većina naših partnera i nakon izbora ostat će isti - naglašava hrvatski veleposlanik u SAD-u Miomir Žužul.

PREDSJEDNIK VLADE IVICA RAČAN U EMISIJI KAKO VLADA VLADA

Osobno sam otkazao predugi posjet

ZAGREB (Hina) — U emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada" u utorak premijer Ivica Račan demantirao je informacije iz nekih medija da je otkazan njegov i posjet gospodarstvenika SAD-u. Objasnio je da je osobno otkazao put za koji je bilo planirano da traje oko tjedan dana, jer je to predugo s obzirom na njegove obveze.

— Bit će jedan posjet vrlo kratak, kratko i efikasno predstavljanje hrvatskoga gospodarstva — kazao je Račan.