Slobodna Dalmacija: 20. 09. 2000.

RUSKE RAŠČLAMBE: UZ NAJAVLJENI POSJET HAAŠKE TUŽITELJICE KREMLJU CARLA del PONTE DOLAZI U MOSKVU PO - MILOŠEVIĆA!

Strast s kojom je u Švicarskoj tražila velike međunarodne kriminalce gospođa Del Ponte je sada usmjerila na tri osobe: Miloševića, Karadžića i Mladića - Uz posebnu postrojbu u civilu "koja će biti barem toliko brza kao i onaj kojega tražimo", glavna tužiteljica osniva i neku vrstu unutarnje financijske brigade koja će pratiti bankovne račune optuženika

MOSKVA (agencijska izvješća) — Carla del Ponte planira ove jeseni opet posjetiti Moskvu. Ovaj put neće, međutim, doći po dušu ruskoga, nego jugoslavenskoga predsjednika — piše moskovski list "Segodnja". Autor teksta Igor Sedih podsjeća da je za godinu dana, koliko je prošlo otkako je bivša švicarska savezna tužiteljica postala glavna tužiteljica Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Ruandu u Haagu, strast s kojom je u Švicarskoj tražila velike međunarodne kriminalce gospođa Del Ponte sada upravila na tri osobe: Miloševića, Karadžića i Mladića.

Sud je već dvaput podizao optužnicu za genocid protiv Karadžića, kojega tereti za provedbu etničkog čišćenja u Bosni u doba građanskoga rata od 1991. do 1995. Što se tiče Miloševića, Del Ponte se nada da će proširiti optužnicu protiv njega i da će ona obuhvaćati i zločine počinjene u Bosni i one na Kosovu.

Kako je Karadžić još na slobodi, Carla del Ponte se pita postoji li doista politička volja da se on uhiti ili je Karadžić jači od svih. Ne pouzdajući se odveć u specijalne postrojbe NATO-a, predložila je da se za njegovo uhićenje osnuje posebna jedinica: riječ je o "manjoj skupini koja će biti u civilu, koja je spremna brzo se kretati, bez obavješćivanja, kako bi bila brza koliko i onaj kojega traži".

Del Ponte je iznijela još jednu zamisao o osnutku "neke vrste unutarnje financijske brigade od 6-7 ljudi koji će pratiti bankovne račune optuženika". Prošle je godine glavni tajnik UN-a odbio taj zahtjev, ali ga glavna tužiteljica namjerava opet postaviti. Ona je u potpunosti uključila u taj posao dvojicu službenika Suda i nada se da će do konca godine postići prve rezultate.

"Svojim helikopterom, s osobnim čuvarima i verbalnim ispadima, Del Ponte voli priređivati veličanstvene predstave", kaže jedan službenik Suda u Den Haagu, gdje su već shvatili njezin stil. "Segodnja" prenosi švicarski "Hebdo", koji tvrdi da joj "čak i djelatnici u njezinoj službi predbacuju zbog nedovoljne odmjerenosti u poslu... No, pokušajte joj to reći u lice!"

U vezi s tim "Hebdo" piše kako ju je stalni ruski predstavnik pri UN-u Sergej Lavrov pokušao prekoriti što Haaški sud pretvara u oruđe u NATO-ovim rukama. Tjednik piše da je Del Ponte rekla kako je to laž i da je optužila Moskvu što je mjesecima ne puštaju u Rusiju na pregovore i ne daju joj pristupa srpskim žrtvama rata na Kosovu koji bi trebali svjedočiti o zločinima Kosovara iz Oslobodilačke vojske Kosova.

U okružju glavne tužiteljice misle da je Lavrov to uzeo na znanje i da je Moskva sada spremna otvoriti joj vrata. "Tu se naziru promjene", rekao je savjetnik Carle del Ponte Dominique Reimond.