Novi list: 20. 09. 2000.

ŠUTNJA DUGA DEVET GODINA: ŠTO O GOSPIĆU PIŠE U TOMČEVOJ I GREGURIĆEVOJ KNJIZI

Vlada kolektivne amnezije

ZAGREB - U zadnjih desetak dana u medijima su opetovane tvrdnje nekih ministara Vlade nacionalnog jedinstva (Vlada iz razdoblja 1991.1992.) da su o nestancima gospićkih Srba znali malo ili nimalo, ali da su pojedini članovi, prije svih Zdravko Tomac i Franjo Gregurić, svoju šutnju s početka devedesetih donekle nadoknadili - iznošenjem činjenica u svojim knjigama koje tematiziraju to razdoblje.

Tako Dražen Budiša izjavljuje da o zločinima hrvatskih postrojbi nad Srbima u Gospiću, iako je bio član Vlade, nije ništa znao, te da se o tome informirao tek godinama kasnije iz knjige Franje Gregurića. Gregurić je prije dvije godine objavio knjigu “Vlada demokratskog jedinstva Hrvatske” i u njoj precizno naveo sve aktivnosti Vlade od 1. kolovoza 1991. godine do 10. kolovoza 1992. godine. Pažljivo iščitavajući njegovu knjigu, kako bismo se i sami uvjerili što bi to Budiša - slijep i gluh za patnje nehrvata, ali i nekih Hrvata u Gospiću tih mjeseci kao i ostali čitatelji mogli doznati o aktivnostima Mirka Norca, Tihomira Oreškovića, Ante Karića i ostalih zaključujemo da se doznati ne može ništa. Jer premijer baš ništa značajnog o tome nije ni napisao.

Apstraktan i neinformativan

Jedine dvije činjenice vezane uz Gospić odnose se na aktivnosti Vlade od 7. siječnja 1992. kad, prema Gregurićevoj knjizi, u Zagreb stiže gospićka delegacija u sastavu Ante Karić, Dražen Jurković, Ivan Dasović, Smiljan Reljić i Jerko Vukas. Gregurićev šef kabineta Tomislav Karamarko o tome obavještava Franju Tuđmana, a u šturoj bilješci koju prenosi i Gregurić u svojoj knjizi ne navodi se ni jedna upotrebljiva činjenica.

Nešto manje apstraktan, ali i dalje neinformativan, Gregurić je i nekoliko stranica dalje kad prenosi zaključke Vlade o negativnostima u Hrvatskoj vojsci i na ratnim područjima. Na stranici 409 prenosi zaključke Vlade od 4. veljače 1992., kojom je predsjedao sam Tuđman, u kojima se nabrajaju neke anomalije - od nedovoljne zaštite Ijudi, ubijanja, odvođenja, uništavanja dobara, preko sukoba HV-a i policijskih snaga, nediscipline, ratnog profiterstva, neučinkovitog pravosuđa pa do nemogućnosti da se kontroliraju pojedine općinske uprave. Tko se odmetnuo, koje se općinske uprave ne pokoravaju, koje se to postrojbe vojske i policije sukobljavaju, gdje se odvode ljudi, tko je pogubljen, itd. - takva pitanja bivšeg premijera u toj knjizi ne zanimaju. Sve je, zapravo, po drugi put prešućeno. Ni razmak od sedam godina nije bio dovoljan Greguriću da navede punu istinu o Gospiću.

Mnogo znao, malo rekao

I potpredsjednik tadašnje Vlade, Zdravko Tomac, požurio je memoarizirati svoja iskustva, pa o svom dopredsjednikovanju objavljuje knjigu odmah po svom izlasku iz Vlade u Ijeto 1992. godine. Knjiga se zove “Iza zatvorenih vrata” i, osim intrigantnog naslova, ne nudi nikakve nove i nepoznate činjenice, pogotovo ne one o Gospiću. Još “vruć” od vlasti i sudjelovanja u ratnoj Vladi, Tomac uglavnom glorificira njezin rad, posve zaboravljajući napisati i crnu stranu tog rata s kojom je Vlada i on osobno bio upoznat. Naime, već se duže zna o prepisci Ante Karića, tadašnjeg Vladina povjerenika za Liku i Zdravka Tomca. Sam Tomac otkriva da ga je na egzekucije u Gospiću na vrijeme upozorio jedan časnik HV a srpske nacionalnosti, čak je na Tomčevu inicijativu, barem on tako kaže, Manolić pokrenuo istragu o događajima u Gospiću koja je rezultirala hapšenjem Oreškovića itd. Ništa od toga nije ušlo u njegovu knjigu, kao što nije ušla ni činjenica prosvjeda Helsinki Watcha o eksterminiranju Srba o kojoj se Vlada trebala očitovati. Ono što je znao, Tomac privatno nikad nije kazao javno u svojoj bogatoj bibliografiji u devedesetima, čak ni u knjizi Zločin bez kazne” u kojoj su glavna tema zločini u ratu. Da je svoja saznanja o Gospiću publicirao na vrijeme, zločine bi u Gospiću učinio činjenicom iz domaće političke povijesti preko koje se ne bi moglo tako olako prolaziti i koja bi obavezivala. Recimo, javnog tužitelja.

Hrvatsku šutnju dugu devet godina, vezanu uz Gospić, tek je povremeno prekidao svojim iskazima Milan Levar zbog čega je platio glavom. Budući da je Levar u svojim iskazima prozivao i članove tadašnje Vlade, oni se danas nespretno pokušavaju izvući. Zanimljivo je da su neki od članova tadašnje Vlade (Budiša, Granić) u nizu intervjua koje su, povodom dolaska haških istražitelja u Gospić, dali prije šest mjeseci bili još zaboravniji. Osim što su ustrajavali na minoriziranju žrtava, nerijetko bi vlastitu šutnju pravdali amnezijom, pretvarajući tako ratnu vladu u vladu kolektivnog zaborava.

R. DRAGOJEVIĆ