Jutarnji list: 20. 09. 2000.

ATENTAT NA LEUTARA Iz misije UN-a potvrđeno da su hapšenja u BiH povezana s ubojstvom doministra MUP-a BiH

VODITELJ MISIJE UN-a KLEIN: Andabak je glavni osumnjičeni za ubojstvo Joze Leutara

Teorija prema kojoj je atentat na Leutara naručio Andabak, a izveli Ilijašević, Bašić i Ćosić, još početkom godine ispričana je u Uredu šefa Misije UN-a u BiH i nije zasnovana ni na kakvim indicijama do kojih se došlo u istrazi, tvrdi Ivan Baćak, Leutarov nasljednik na mjestu zamjenika ministra Federacije BiH

Pišu: Sanja Despot i Snježana Pavić

SARAJEVO, ZAGREB Jacques Klein, posebni predstavnik glavnog tajnika UN-a, jučer je iznenada objavio priopćenje u kojem uhićenog Ivana Andabaka - zajedno s Dominikom Comom Ilijaševićem, Zoranom Colom Bašićem i Željkom Ćosićem koji su uhićeni u BiH - povezuje s ubojstvom Joze Leutara, zamjenika ministra MUP-a Federacije BiH.

- Zadovoljstvo mi je danas objaviti da je u proteklih nekoliko tjedana MUP Federacije BiH izvršio brojna uhićenja osoba osumnjičenih za planiranje i/ili izvršavanje terorističkih djela, uključujući atentat na Jozu Leutara. Uhićene osobe su Dominik Como Ilijašević, Zoran Colo Bašić i Željko Ćosić. Također, hrvatska vlada je uz potpunu suradnju s vlastima Federacije Bosne i Hercegovine znala za vođenu istragu i uhitila nekadašnjeg generala HVO-a Ivana Andabaka zbog trgovine drogom.

Nalog Interpola

Oni su upoznati s time da je on glavni osumnjičeni za atentat i imaju nalog Interpola za uhićenje, izdan od strane Bosne i Hercegovine za terorizam - tvrdi Klein u svom priopćenju, te nastavalja: - U posljednjih 18 mjeseci UNMIBH je blisko surađivao s federalnim MUP-om i drugim tijelima BiH da bi se slučaj riješio uspješno. Žalosno je da bi bilo potrebno neuporedivo manje vremena za rješavanje ovog slučaja da od samog početka istrage nije bilo opstrukcije od strane pojedinih visokih dužnosnika bosanskih Hrvata u MUP-u Federacije i drugdje. Zbog kontinuirane opstrukcije pravde od elemenata vodstva HDZ-a BiH i komponente bosanskih Hrvata u MUP-u Federacije, te zbog nedostatka suradnje kantonalne policije u vezi s drugim optužnicama, uključujući "Mostar 5" i "Stolac 7", ova istraga je bila izvršena u tajnosti od strane multietničkog sudskog tima, uz odobrenje i podršku međunarodne zajednice.

Moram naglasiti da se istraga nastavlja. Na kraju će biti na sudovima u BiH da odluče o krivnji ili nevinosti optuženih - kaže KIein. U zaključku priopćenja naglašava kako "niti u jednom trenutku ova istraga nije bila zasnovana na etničkoj pripadnosti ili lovu na vještice" uperenog protiv određene etničke skupine, već na načelu da kriminalci trebaju biti izvedeni pred pravdu, što je snažno podržavao i ministar Leutar i zbog kojeg je platio svojim životom.

Jozo Leutar stradao je u atentatu 16. ožujka prošle godine, a odonda do danas, usprkos brojnim najavama generala Kleina, nisu bili objavljeni nikakvi rezultati istrage. U prvim izjavama nakon atentata, podsjetimo, Klein je ocijenio da su ga počinili oni koji su se plašili Leutarova istraživanja organiziranog kriminala, da bi se potom u sljadećih godinu i pol u medijima pojavilo bezbroj različitih teorija.

U travnju ove godine Dnevni avaz je objavio, pozivajući se na visoke dužnosnike u federalnom MUP-u, kako su osumnjičeni za atentat na Leutara trenutačno u Hrvatskoj i da je posredovanje u njihovo izručenju na sebe preuzela Misija UN-a u BiH, odnosno njezin šef Jacques KIein, te da je Klein o tome vodio razgovore s hrvatskim predsjednikom Stipom Mesićem. Iako je ta informacija bila demantirana i iz Ureda Predsjednika i iz Misije UN-a u BiH, dio priopćenja u kojem Klein spominje kako je hrvatska vlada "uz suradnju s vlastima Federacije BiH znala za vođenu istragu i uhapsila nekadašnjeg generala HVO-a Ivana Andabaka zbog trgovine drogom" možda potvrđuje istinitost tih medijskih spekulacija. Jučer za to nismo uspjeli dobiti potvrdu u Uredu Predsjednika. Iz Vlade nam je ponovljeno kako je Andabak uhićen u Hrvatskoj zbog krivičnog djela počinjenog na području Hrvatske. Mogućnost da Andabaka traže i drugi postojala je zbog indicija o njegovu sudjelovanju u organiziranom kriminalu, rečeno nam je, ali neposredan razlog za njegovo uhićenje nije bila istraga o atentatu na Leutara. Je li Leutar možda uklonjen zbog toga što je ušao u trag organiziranog kriminala, odnosno trgovini droge koja je sezala do Andabaka, kako to daje naslutiti Klein, ostalo je nejasno.

Razne teorije atentata

Teorija prema kojoj je atentat na Leutara naručio Andabak, a izveli Ilijašević, Bašić i Ćosić, još početkom godine ispričana je u Uredu šefa Misije UN-a u BiH i nije zasnovana ni na kakvim indicijama do kojih se došlo u istrazi, tvrdi Ivan Baćak, Leutarov nasljednik na mjestu zamjenika ministra Federacije BiH.

Baćak nam je jučer rekao da službena istraga koju je vodio federalni MUP pod nadzorom IPTF-a nije dala ama baš nikavog traga niti bilo kakve indicije koje bi vodile u pravcu Andabaka i uhićene skupine Hrvata.

- To su monstruozne optužbe. Ne razumijem kako mogu reći da smo opstruirali istragu. Službena istraga federalnog MUP-a nikad nije otkrila ni najmanju indiciju koja bi upućivala na to da su nalogodavci i počinitelji na hrvatskoj strani - istaknuo je Ivan Baćak, koji je dao ostavku na mjesto doministra nakon što su policajci federalnog MUP-a iz Sarajeva bez odobrenja Hrvata u MUP-u 28. rujna u Kiseljaku uhapsili Dominika Ilijaševića Comu. Baćak je rekao kako mu je general Klein osobno izražavao zadovoljstvo intenziviranjem istrage, a nakon kritika dajedan od Hrvata u istražnom policijskom timu opstruira istragu, on je bio zamijenjen. Prema njegovim riječima, istraga federalnog MUP-a koju je vodio zajednički hrvatsko-bošnjački tim bila je većim dijelom bazirana na iskazu Armana Jašarevića, koji se početkom godine sam prijavio SFOR-u tvrdeći da je sudjelovao u pripremi atentata. Jašarević je ukazivao na nalogodavce u bošnjačkom vrhu.

Zamjenik državnog odvjetnika RH Slavko Zadnik:

Ivana Andabaka ne možemo izručiti BiH

ZAGREB - U Ministarstvu unutarnjih poslova za sada nema nikakvog komentara na izjavu Jacquesa Kleina da je Ivan Andabak glavni osumnjičeni za organiziranje atentata na pokojnoga federalnog doministra policije BiH Jozu Leutara. Glasnogovornik MUP-a Slavko Rako sinoć nam je rekao kako još nisu vidjeli Kleinovu izjavu, pa će se očitovati naknadno.

Ni prvi zamjenik državnog odvjetnika RH Slavko Zadnik nije mogao komentirati Kleinovo priopćenje.

- Nemam nikakve informacije o tome da je Andabak osumnjičen za ubojstvo Leutara - ustvrdio je zamjenik državnog odvjetnika Zadnik, dodajući kako će ovu novu situaciju u slučaju Andabaka moći komentirati tek nakon što dobije službenu obavijest. Zadnik je potvrdio kako postoji mogućnost da eventualno procesuiranje Andabaka zbog atentata na Jozu Leutara završi u rukama hrvatskog pravosuđa.

- Ako je hrvatski državljanin, ne možemo ga izručiti BiH - rekao je Zadnik. Budući da je Ivan Andabak rođen u Dalju pokraj Osijeka i da je bio pripadnik Hrvatske vojske, očito je da je hrvatski državljanin. Kako Ustav RH ne dopušta izručenje svojih građana drugim državama. Ostaje, međutim, pitanje je li Andabak i državljanin BiH i može li to utjecati na eventualno izručenje. Uobičajena zakonska praksa je da se našim građanima za djela koja su počinili u inozemstvu sudi na temelju kaznene prijave. U konkretnom slučaju, to bi značilo da bi hrvatskim organima kaznenog progona trebala stići kaznena prijava, no Državno odvjetništvo može od policije zatražiti određene provjere i prikupljanje podataka već na temelju informacija koje su objavljene u novinama.

Od ustavne kategorije naizručenja hrvatskih državljana izuzet je Sud u Haagu. Haaški istražitelji ispitali su Andabaka odmah po njegovu ubićenju u Hrvatskoj, ali za sad nisu potvrdili da bi se Andabakovim imenom mogla proširiti optužnica protiv Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele.