Novi list: 21. 09. 2000.

DOBROSLAV PARAGA O ISTRAZI GOSPIĆKIH ZLOČINA

Bezočona manipulacija slična onoj s ubojicama obitelji Zec?

Znamo da priznanje policiji nema nikakvu procesnu vrijednost i zato nije jasno zašto Ivan Rožić, a o njemu je riječ, odmah kad je priznao nije odveden istražnom sucu

ZAGREB - Predsjednik HSP 1861 Dobroslav Paraga sa zabrinutošću prati tijek istraga protiv uhićenih osumnjičenika za zločine u Gospiću. Nadam se samo da da nije posrijedi još jedna bezočna manipulacija slična onoj kada su pušteni ubojice obitelji Zec, istaknuo je na konferenciji za novinare organiziranoj da bi upozorio na neke stvari koje ga dovode u nedoumicu.

Prvo ga je zabrinula izjava ministra Lučina kako vjeruje da će uhićeni, koji je policiji priznao da je sudjelovao u zločinima nad srpskim civilima, taj iskaz ponoviti i pred istražnim sucem. “Znamo da priznanje policiji nema nikakvu procesnu vrijednost i zato nije jasno zašto Ivan Rožić, a o njemu je riječ, odmah kad je priznao nije odveden istražnom sucu. Bilo bi tragično da taj iskaz završi kao i onaj ubojica obitelji Zec”, naglasio je Paraga, ali i dodao da postoji još svjedoka, pa uspjeh istrage vjerojatno neće ovisiti od Rožićevog priznanja.

Predsjednik HSP I861 zatim je izrazio čuđenje nad činjenicom da je već troje uhićenih prošlog tjedna dospjelo u zatvorsku bolnicu zbog dijabetesa. “Do jučer su lumpali, ubijali i švercali drogu, a sad su najednom bolesni. O njihovom, pak, zdravstvenom stanju trebaju brinuti isti oni liječnici koji su obmanjivali javnost da je Tuta teško bolestan i da zato ne može na put u Haag”, skeptičan je Paraga prema hospitaliziranju uhićenih.

Uključio se i u polemiku o tome tko je znao za nestanak Srba u Gospiću, a nije ništa poduzimao. Nisu ga impresionirale tvrdnje Josipa Manolića da, premda je za sve znao, nije mogao ništa učiniti nakon što je predsjednik Tuđman odlučio da se obustavi istraga. “To nije istina. Mene su u studenom 1991. zatvorili radi Gospića i željeli da ja postanem žrtveni jarac. Manolić je tada izjavljivao da su za pokolje Srba odgovorni Paraga i HOS, no ništa nisu mogli dokazati jer je postrojba HOS-a u Gospić došla mjesec dana poslije odvođenja srpskih civila”, obrušio se Paraga na “licemjerje i cinizam Manolića, Gregurića i još nekih predstavnika bivše vlasti”. Po izlasku iz zatvora sazvao je vodeće ljude parlamentarne oporbe da bi ih izvijestio o gospićkim događajima, ali su ga oni, ističe Paraga, na sastanku informirali da su već upoznati sa svime i bolje nego on.

Đapić rovari i sramoti Sabor

Prigovorio sam Zdravku Tomcu što u saborskim delegacijama po svijetu vodi i Antu Đapića i Tomac mi je prije nekoliko tjedana poslao odgovor u pismu. Piše mi da je Đapić legalno izabran zastupnik i da bih trebao osobne razmirice s njim riješiti na obostrano zadovoljstvo, ispričao je Paraga i na osnovu spomenutog pisma procijenio da neki protagonisti aktualne vlasti, u prvom redu Tomac, “štite Đapića i njegova nedjela”. Protiv Đapića je, kaže Paraga, podnijeto nekoliko krivičnih prijava, primjerice zbog lažnog magisterija, a dosada nije procesuiran, već i dalje “prijeti, rovari i sramoti Sabor”. D. CIGLENEČKI