Večernji list: 21. 09. 2000.

U PRAGU OBJAVLJEN IZVJEŠTAJ O PORASTU SIROMAŠTVA I NEJEDNAKOSTI U TRANZICIJSKIM ZEMLJAMA U EUROPI

Korumpirane vlasti krive za bijedu i nepravdu

PRAG - Sve je više siromaštva i socijalne nejednakosti u tranzicijskim zemljama u srednjoj i istočnoj Europi, a tome su pridonijele nepotpune tržišne reforme i sprega korumpiranih vlasti s poslovnom elitom. To stoji u najnovijem izvještaju Svjetske banke, objavljenom istodobno u washingtonskom sjedištu i na godišnjem zasjedanju u Pragu.

Izvještaj "Siromaštvo i nejednakost u Europi i srdišnjoj Aziji" bazira se na podacima o stanovništvu u 26 zemalja, među kojima i Hrvatskoj, te iznosi prijedloge Svjetske banke kako smanjiti rastuću bijedu.

Johannes Linn, potpredsjednik Svjetske banke za Europu i središnju Aziju rekao je da se na početku tranzicije na tom području vjerovalo da će porast siromaštva biti kratkotrajan i zanemariv, ali od dva posto siromašnog stanovništva 1988. godine, broj se za 10 godina povećao na 21 posto. Bankari drže da je to prouzročio ekonomski kolaps koji je prepolovio proizvodnju u bivšim sovjetskim republikama, a na istoku i jugoistoku Europe smanjio za 15 posto.

Bankari rješenje vide u stvaranju povoljnog okružja za investicije i otvaranju novih radnih mjesta u srednjim i malim poduzećima, a vlade moraju agresivno koristiti novac iz proračuna za financiranje osnovne zdravstvene zaštite i obrazovanja. Zato je nužno postići široki politički i socijalni konsenzus osnaživanjem institucija civilnoga društva. (RI)