Novi list: 22. 09. 2000.

TEHNOMENADŽERSKA FRAKCIJA U HDZ-u UVJETUJE SVOJ OSTANAK U STRANCI

HDZ miče Pašalića s funkcije potpredsjednika Sabora?

Naš izvor tvrdi da se Sanader sada nalazi između dvije vatre jer Pašalić nema namjere odstupiti i prijeti protuudarom

ZAGREB - Grupa zastupnika HDZ-a - pripadnici tehnomenadžerske frakcije, ali i neki drugi - traže da Ivić Pašalić na saborskoj sjednici koja počinje sljedećeg tjedna napusti funkciju potpredsjednika Sabora, doznao je jučer naš list iz izvora dobro obaviještenih o zbivanjima u HDZ-u.

Po toj verziji zastupnici su od predsjednika stranke Ive Sanadera zatražili da nagovori Pašalića da se sam povuče, a ako ovaj to odbije da ga smijeni s funkcije. U suprotnom skupina zastupnika zaprijetila je svojim istupanjem iz HDZ-a i prelaskom u neovisne zastupnike ili priključenjem nekoj od postojećih parlamentarnih stranaka. Naš izvor tvrdi da se Sanader sada nalazi između dvije vatre jer Pašalić nema namjere odstupiti i prijeti protuudarom ako se krene u njegovo smjenjivanje s mjesta potpredsjednika Sabora.

Članica predsjedništva HDZ-a zadužena za odnose s javnošću Jadranka Kosor demantirala je jučer tvrdnje o inicijativi skupine zastupnika, a Đuro Dečak čije ime se spominje među inicijatorima rekao je da ne zna ništa o tome i da nitko u tom smislu nije s njim komentirao.

Međutim, usprkos negiranju potpredsjednice Kosor, neslužbeno doznajemo da u vodstvu HDZ-a doista ozbiljno razmišljaju da već na prvoj sjednici Sabora idući tjedan pokrenu inicijativu za smjenu Ivića Pašalića s mjesta potpredsjednika Sabora.

Ivić Pašalić postao je potpredsjednik parlamenta prije petog općeg Sabora HDZ-a na tajnom glasovanju svih zastupnika HDZ-a. U dijelu stranke smatra se da je on zbog toga što ga javnost povezuje s brojnim aferama (propast Dubrovačke banke, prodaja Večernjeg lista) postao preveliki teret za HDZ na tako istaknutom mjestu kao što je potpredsjednik parlamenta.

D. CIGLENEČKI Z. CRNČEC