Večernji list: 22. 09. 2000.

JACQUES KLEIN U SARAJEVSKOM "OSLOBOĐENJU":

Leutar ubijen jer se borio protiv korupcije u Hercegovini

* Klein najavio i nova uhićenja

SARAJEVO - "Kada je istraga počela, nismo znali tko je počinio zločin. To su mogli biti mudžahedini, to su mogli biti teroristi, to su mogli biti pripadnici mafije izvana. To je mogao biti bilo tko. I u cijeli smo posao ušli otvoreno. U posljednjih šest-sedam mjeseci tragovi su bili pravi", kazao je u intervjuu sarajevskom "Oslobođenju" voditelj Misije UN-a u BiH Jacques Klein, komentirajući preliminarne rezultate istrage u slučaju Leutar.

Prema njegovim riječima, za taj zločin nije osumnjičen samo Ivan Andabak, nego i ostala trojica uhićenih Hrvata, Bašić, Ilijašević i Ćosić. Klein najavljuje i nova uhićenja te napominje kako istraga nije usmjerena protiv hrvatskog naroda, nego protiv ljudi koji su počinili kriminalna djela.

- Ako su osumnjičeni počinitelji djela, oni su ubili jednog od svojih ljudi, oni su ubili čovjeka koji je bio pošten, koji se trudio raditi svoj posao i boriti se protiv korupcije u Hercegovini. I to je jedan od razloga zašto je ubijen - kaže Klein.

On očekuje da će se HDZ sada distancirati od osumnjičenih za Leutarovo ubojstvo. O onima koji su opstruirali istragu još, kako kaže, ne može govoriti. Više obavijesti o tim ljudima, obećava Klein, bit će poznato u toku suđenja. Voditelj Misije UN-a ne isključuje i mogućnost otkrivanja dodatnih sudionika u planiranju izvršenju ubojstva Joze Leutara.

Ponašanje federalnog doministra MUP-a Ivan Baćka, koji je nakon uhićenja Dominika Ilijaševića Come podnio ostavku, Klein je nazvao "glupim".

- Imali smo pet osumnjičenih iz Mostara i sedam iz Stoca i njih se moglo uhititi još prije godinu dana. Činjenica da se to nije dogodilo dovodi do pretpostavke da Baćak nije bio od posebne pomoći u ovom slučaju - objašnjava Klein.

Na koncu on odbacuje tvrdnje HDZ-a da je objavljivanje preliminarnih rezultata istrage u slučaju Leutar povezano s predstojećim izborima.

- Ja sam zainteresiran za pravdu, a ne za izbore. Ovo je pitanje pravde i mi ćemo nastaviti s tim. Ako budemo morali čekati tri mjeseca, čekat ćemo. Ako budemo morali čekati do 1. studenoga, a izbori su 11. studenoga, objavit ću to 1. studenoga. Nikada nećemo dopustiti da pravda čeka zbog nekog izbornog procesa - poručio je Klein u intervjuu "Oslobođenju".

D. Jazvić

Andabaku se i za ubojstvo Leutara može suditi u Hrvatskoj

Slučaj Ivana Andabaka (47), uhićenog u Hrvatskoj zbog sumnje za krijumčarenje droge, otvara nova pitanja nakon što je Jacques Klein, povjerenik UN-a za BiH, rekao kako ga bosanski MUP sumnjiči za atentat na doministra policije BiH Jozu Leutara. Prema našem Ustavu, Hrvatska svoje državljane ne može izručiti nijednoj drugoj državi, čak ni ako imaju dvojno državljanstvo. Jedina je iznimka uvedena Ustavnim zakonom o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom, prema kojem se hrvatski državljani mogu izručiti, ali jedino Haaškom sudu. Zasad nema obavijesti o tome da bi Haag bio zainteresiran za Andabaka.

Nema pravne važnosti ni je li Andabak postao državljanin Hrvatske nakon što je Leutar ubijen ili prije toga. No, postupak i za to djelo može se, naravno, voditi u Hrvatskoj, slično kao što je to moguće za zločin u Ahmićima. Vlasti BiH morale bi prije toga dostaviti cijeli spis našem Državnom odvjetništvu, koje bi odlučivalo o daljnjem postupku. No, koraka u tom smjeru još, kako doznajemo, nije bilo. (sp)