Novi list: 22. 09. 2000.

NESLUŽBENI IZVORI UPOZNATI S RANIJIM NALAZIMA ISTRAGE TVRDE:

SPIS PREPUN DOKAZA

RIJEKA - U istrazi o Gospićkoj grupi, čim se riješe žalbe početkom idućeg tjedana, započet će, za javnost izuzetno zanimljiva, saslušanja svjedoka. Iz njih ćemo uz detalje slučaja, doznati više i o dokazima kojima se navodno raspolaže. Zasad je sve obavijeno gustim velom tajne. Odvjetnici su, naime, pod prijetnjom kaznene odgovornosti, budu li pričali javno o spisu. Advokati su ipak, prije ove obveze na šutnju, iznosili ocjene o težini optužbi, tvrdeći pritom kako je sve izmišljeno - i da nema dokaza. U uhu je posebno odzvanjala Dumančićeva filmska tvrdnja “nema leša, nema dokaza”. Naši izvori, upoznati s ranijim istraživanjima slučaja Gospić i dijelom dokumenata koji su zasigurno u spisu samo su se s gorčinom nasmijali tvrdnjama odvjetnika o podmetanju.

- Vidjet ćete kad krenu svjedoci. Spis vrvi različitim činjenicama. Bojim se da će se mnogi jako iznenaditi. Sve to istraživano je još u ratno vrijeme i tad je već bilo dovoljno dokaza - u međuvremenu je spis samo kompletiran. Bude li se išlo po onom što bi trebalo biti u spisu, ne samo da će se biti teško obraniti sadašnje osumnjičene, već se bojim da će ih biti i mnogo više u istrazi - tvrdi naš, dosad pouzdan izvor.

Nama preostaje samo čekanje. U nastavku istrage saznat ćemo tko je u pravu - naš izvor ili odvjetnici?

Istraga o Gospićkoj grupi najvjerojatnije će bit nastavljena početkom idućeg tjedna kad se riješe žalbe na pritvor i donese rješenje o provođenju istrage i cinični bi rekli stabilizira šećer osumnjičenih. Do tada bi se u Rijeku mogao vratiti i prvoosumnjičeni Tihomir Orešković, prebačen u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu.

- Danas sam sat i pol razgovarao s mojim branjenicima Martinom Markovićem, Ivanom Jovanovićem i Josom Miletićem. Svi su zdravstveno vrlo dobro i zapravo jedva čekaju početak istrage. Ne osjećaju se krivim za ono za što ih se tereti i vjeruju kako će to ubrzo dokazati - tvrdi njihov odvjetnik Velimir Došen iz Rijeke.

Paraga: Levar pred smrt sumnjičio Rožića

U cijeloj gužvi oko sumnji za ratne zločine Gospićke grupe u javnosti je u drugi plan palo ubojstvo Milana Levara - taj slučaj, kao što znamo, još nije okončan. Iz MUP-a se zasad znaju samo fragmenti otkrivenog kojih se usputno, ali nimalo bezazleno, u jednom intervjuu dotaknuo ministar Šime Lučin rekavši kako je “jedan od petorice osumnjičenih za ratne zločine u Gospiću indikativan i za ubojstvo Levara”. Nije imenovao na koga misli, ali je kasnije spominjao 28 eksplozivnih naprava koje su eksplodirale u Gospiću 1997. i 1998. “čak 22 istovjetne onoj koja je ubila Levara”. Gospićka javnost nagađa na koga je iz grupe osumnjičenika mislio ministar - a često se spominju sumnje vezane uz nekog pod nadimkom Vuk.

Dobroslav Paraga se na konferenciji za novinare, govoreći o smrti Milana Levara vratio na pismo koje mu je prije smrti napisao i koje se doživljava kao svojevrsni testament. Paraga je pismo već ranije pokazao novinarima, međutim zasad je izbjegavao navesti imena. Sad je na konferenciji spomenuo jedno - očito po njemu važno.

- Drugoosumnjičeni iz Gospićke grupe Ivan Rožić, zvani Bijeli Vuk ime je spomenuto u Levarovu pismu - rekao je Paraga, dodajući da posjeduje i nekoliko drugih imena, za koje je Levar mislio da bi ga željeli ukloniti.

I. Mikuličić