Novi list: 22. 09. 2000.

HDZ-ov teatar apsurda

Piše: Jelena Lovrić

HDZ traži saborsku raspravu i glasanje o povjerenju aktualnoj Vladi. Predsjednika Mesića i premijera Račana ta stranka optužuje da “ugrožavaju ustavni poredak i vladavinu prava i zakonitosti”. Argumenti za tu tešku optužbu: prejudicirali su krivnju uhapšene gospićke grupe, na dušu im se stavlja i, navodno, neprimjerena spektakularnost hapšenja. Taj zahtjev, izručen parlamentu - zajedno s onim prethodnim kojim je vladi određen rok od tjedan dana da otkrije Levarove ubojice - ide u red HDZ-ova teatra apsurda.

Tjedan dana za otkrivanje počinitelja zločina nad Levarom odrezali su čelnici stranke čija je vlast deset godina prikrivala počinitelje najtežih zločina? Koja je skrivala, možda i potakla izvođače pokolja u Ahmićima, koja im je, kao da su joj najrođeniji, osigurala lažni identitet, komforne kuće, lagodan život? Stranka, koja je državu impregnirala kriminalom svih vrsta, danas svoje nasljednike, kojima je ostavljeno da vrelo kestenje vade iz vatre, proziva zbog navodnog ugrožavanja vladavine prava. Onima koji su Hrvatsku deset godina zavodili u vanustavno stanje skočio je adrenalin zbog, kako to oni kažu, neprimjerene spektakularnosti hapšenja. Eskadroni smrti - to može, kapuljače na policijskim glavama za akcije uhićenja osoba osumnjičenih da su počinile masovne zločine - to ne može. Šeks otvoreno prijeti ubojstvima i terorističkim akcijama i nikom ništa. Odmah potom on vlast koja sumnjivce pokušava privesti pravdi - proglašava rušiteljima ustavnog poretka. Oni koji bi trebali biti tuženi pretvaraju se u tužitelje.

HDZ-ovo društvo u raspadanju skočilo je na noge kada su u javnosti označeni kao zločinačka organizacija. Ta se ocjena s mnogo razloga može braniti. Ali od te kvalifikacije podjednako strepi bivša kao i nova vlast. HDZ se boji mjera koje bi ta ocjena podrazumijevala, sadašnja vlast drhti, znajući da se u tom slučaju poduzimanje odlučnih rezova ne bi moglo izbjeći. Zato se u Hrvatskoj i odvija teatar apsurda. U kojem se ne zna tko koga. Narod za tu situaciju ima sočnu i točnu metaforu o ludom i zbunjenom.