Večernji list: 22. 09. 2000.

OD SREDINE IDUĆEG MJESECA NOVI VAL STEČAJEVA

U mjesec dana u stečaj 300 tvrtki sa 70.000 radnika!

* Vlada računa da će nakon masovnih stečajeva spasiti oko 60 posto radnih mjesta u državnim tvrtkama koje sada proizvode dva milijuna maraka gubitka dnevno

Sredinom listopada, prema planovima Vladinih gospodarskih stratega, stečajni val potopit će oko 300 poduzeća čija bi se poslovna sudbina i završetak stečaja trebali odigrati do kraja godine. Stečajni stampedo u listopadu nije nova akcija, makar je potpredsjednik Vlade Slavko Linić u Koprivnici najavio da se uskoro priprema drugi val stečajeva, i to tvrtki u većinskom državnom vlasništvu. Stečajevi će obuhvatiti i već poznati popis s više od 200 poduzeća koja su već tijekom ljeta trebala dobiti stečajne upravitelje. Taj posao samo je djelomično ostvaren. Većina tih tvrtki, međutim, nije se izvukla iz stečajnog obruča, a njima će se pridružiti još 50-ak većih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu koje nisu u stanju nositi se s gubicima.

U sređivanje stanja u poduzećima u kojima država ima vlasničke udjele, a za koja je izračunano da dnevno donose gubitak od dva milijuna maraka, Vlada je krenula ambiciozno u proljeće, no elan je opadao nakon što su buknuli radnički prosvjedi. Ipak, primjeri dosad provedenih stečajeva, koji su za neke tvrtke značili novi početak, rezultirat će ovojesenskom stečajnom ofenzivom za sve tvrtke gubitaše. Kao primjer se uzimaju stečajevi Name, koja je počela raditi, donedavno problematičnog Diokoma, preustroj riječkog Brodokomerca te Tiska, koji je u stečaju postao profitabilna tvrtka. Posljednjih dana djelotvornost stečaja spominje se i u Valjaonici čelika u Kumrovcu, za čiju su se kupnju već javile mađarska i talijanska željezara.

Produljivanje poslovne i financijske agonije u poduzećima u kojima radnici uglavnom ne primaju plaće postalo je preskupo. Stoga će i Vlada požuriti proces kako bi do kraja godine imala jasniju poziciju u tim tvrtkama koje, prema slobodnim procjenama, imaju oko 70.000 zaposlenih. Računa se da će nakon svršetka stečajeva i ponovnog pokretanja proizvodnje biti spašeno oko 60 posto tih radnih mjesta.

U konsolidaciji svoga gospodarstva u prijelazu na tržišnu ekonomiju Mađari su, primjerice, dnevno u stečaj slali 300 poduzeća, a danas imaju najzdravije gospodarstvo u zemljama tranzicije. Hrvatska će se praktički prvi put u relativno kratkom vremenu suočiti s psihozom masovnih stečajeva i trenutačnog gubitka desetaka tisuća kakvih-takvih radnih mjesta. Presudna uloga ovaj je put povjerena stečajnim upraviteljima. U neslužbenim komentarima čuje se da Vlada očekuje do kraja godine čak spektakularne rezultate u tom području. No, za sve one koji će proživjeti ovojesensku dramu stečajeva i neizvjesnost povratka na radno mjesto, bit će to bolan proces oko kojega će se lomiti i sindikalna koplja.

S. Mlinarević

PROSVJED PRED TRGOVAČKIM SUDOM

Radnici "Endija" traže smjenu direktora

ZAGREB - Četrdesetak djelatnika poduzeća "Endi international" i "Endi konfekcija" u stečaju prosvjedovali su jučer ispred Trgovačkog suda u Zagrebu, za vrijeme održavanja ročišta na kojemu se trebao osnovati odbor vjerovnika, tražeći smjenu direktora poduzeća Vicka Karabatića i predsjednice Trgovačkog suda Vesne Buljan. Radnike je na ročištu predstavljao pravnik poduzeća Slavko Bjelotomić, kojega oni, rekli su, nisu opunomoćili da ih zastupa. Stoga su samoinicijativno pozvali izvršnog tajnika Hrvatskoga radničkog saveza Željka Sinkovića da ih predstavlja.

- Priznate su nam otpremnine za samo četiri godine, otkako je poduzeće ortačkim ugovorom podijeljeno na dva dijela. No poduzeće nema novca ni da nam to isplati. Radimo već tridesetak godina. Plaću nismo primili sedam mjeseci - žalila se radnica Ljiljana Matić. Direktor poduzeća V. Karabatić upropastio je poduzeće, tvrdi Ž. Sinković, a zajedno s predsjednicom Trgovačkog suda Vesnom Buljan bavi se prljavim poslovima. Stoga su radnici protiv njega, istaknuo je Ž. Sinković, podnijeli kaznenu prijavu.

Izvršni tajnik Hrvatskoga radničkog saveza rekao je da će se radnici obratiti Predsjedništvu Visokog trgovačkog suda te zatražiti pokretanje istražnog postupka protiv stečajnog upravitelja Željka Klapana i stečajne sutkinje Senke Orlić-Zaninović. (tk)