- HINA

Demanti

- VJESNIK

Demanti

Zagreb, 23.09.2000.

Tražimo ispravak krive informacije objavljene u agencijskoj vijesti Hine od 21.09.2000. koja se odnosi na godišnjicu političkog ubojstva g. Ante Paradžika. (Čl. 31. i 35. Zakona o javnom priopćavanju).

Vjesnik je 21. rujna 2000. godine prenio na svojoj web-strani interneta agencijsku vijest Hine o polaganju vijenca na Paradžikov grob na zagrebačkom groblju Mirogoj povodom devete obljetnice pogibije dopredsjednika Hrvatske stranke prava i načelnika Ratnog stožera Hrvatskih obrambenih snaga, pri čemu je u objašnjenju Paradžikove pogibije krivo navedeno da je Paradžik ubijen 21. rujna 1991. u Zagrebu “(…) u pucnjavi između policijske patrole i putnika iz automobila u kojemu je bio i Paradžik.”

Sud u Zagrebu utvrdio je u glavnoj raspravi ponovljenog suđenja, da iz automobila u kojemu je bio i Paradžik nije ispaljen ni jedan jedini metak, dok su policajci Ministarstva unutarnjih poslova s kontrolne točke ispalili u zaustavljeni automobil u kojemu je bio Paradžik preko 60 metaka. Ne radi se, dakle, o međusobnoj pucnjavi nego o jednostranoj pucnjavi policije na članove i dužnosnike tada nezavisne, demokratske i oporbene Hrvatske stranke prava. Da se radilo o međusobnoj pucnjavi ne bi sud osudio izvršitelje ovog zlodjela. (Tuđman ih je ubrzo nakon presude abolirao.)

Zbog osude policajaca u drugom suđenju, nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvo suđenje na kojemu su policajci oslobođeni, suca Šerića je iz sudstva u odvjetnike otjerao Vladimir Šeks, tada visoki dužnosnik stranke HDZ kojoj je HSP bila ozbiljan politički konkurent, samo s dijametralno suprotnom politikom od politike Tuđmanove stranke HDZ. Zato što je sud osudio izvršitelje, ali ne i nalogodavce tog ubojstva, HSP 1861. ima argumente za tvrdnju da se radilo o organiziranom političkom ubojstvu Ante Paradžika, pogotovo zato što postoji ovjerena izjava krunskog svjedoka kojemu sud na suđenju nije dozvolio dati iskaz. Valja napomenuti da čak ni tadašnje tužiteljstvo na drugom suđenju nije inzistiralo na tvrdnji o međusobnoj pucnjavi. Vijest o međusobnoj pucnjavi je odmah po događaju atentata lansirao MUP kako bi prikrio pravi trag, ali se ova dezinformacija ubrzo pokazala kao čorak. Upravo je tada Hina bila ta koja je prva prenijela dezinformaciju Ministarstva unutarnjih poslova, koju je potom vrlo brzo i demantirala.

Goran Jurišić, Ured za odnose s javnošću HSP 1861