SREDSTVIMA

JAVNOG PRIOPĆAVANJA

 

 

Zagreb, 23. rujna 2000.

Čudovišni, maliciozni, krajnje uvredljivi i ničim utemeljeni napadi predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Vladimira Šeksa na aktualnog predsjednika Republike Hrvatske g. Stipu Mesića izjavama ”da bi Mesić trebao napustiti funkciju predsjednika koju ionako sramoti, da su izjave predsjednika Mesića novosadskom listu Vojvodina za ludnicu i psihijatriju, da je sramota za Hrvatsku da ima takvog predsjednika, da predsjednik RH u maniri svjetskog hohštaplera i cirkusanta vrijeđa Gospićane itd.”, možda su najbolje demantirani antologijskom i lapidarnom izjavom predsjednika Mesića za Večernji list “odgovorit ću Šeksu samo ako prethodno ode na alko-test”.

HSP-1861 smatra da g. Šeks nema nikakvo pravo dijeliti bilo kome a ponajmanje predsjedniku Mesiću lekcije i uvrede, jer je svo vrijeme Tuđmanove strahovlade i terora ne samo o svemu šutio, već je takvu represivnu politiku dosljedno podržavao i kreirao na različitim visokim državnim i stranačkim dužnostima. Povodom aktualiziranja ratnih nedjela u Gospiću i mogućeg procesuiranja njihovih protagonista, treba jasno i nedvosmisleno reći Šeksu, da kao državni odvjetnik ne samo da nije ništa poduzeo u razotkrivanju i kažnjavanju odgovornih za spomenuta zlodjela, već je nečinjenjem pomagao odgovornima u prikrivanju od kaznene odgovornosti. Podsjećamo, u vrijeme kada je Šeks preuzeo dužnost javnog tužioca RH, dnevne i tjedne tiskovine bile su pune opisa mogućih zločina počinjenih u vrijeme obrane Gospića.

Prema tome, na koga se Šeks, osim na sebe, ima pravo ljutiti zbog najblaže rečeno hohštaplerskog i cirkusantskog odnosa prema ondašnjoj dužnosti javnog tužioca RH. Trenutak je da i najšira hrvatska javnost sazna nešto iz Šeksovog radnog životopisa, što je on do danas uspio vrlo vješto prikrivati od svih medija i javnosti, a možda baš tu leži odgovor njegovom sadašnjem ponašanju.

Naime, na sjednici Osnovne organizacije Saveza komunista općine Osijek donijeta je 27. prosinca 1971. godine odluka o isključenju iz SKJ Vladimira Šeksa koji je bio u Partiji od 20. listopada 1963. godine sa obrazloženjem”… da je djelovao iz karijerističkih pobuda. Međutim, na sastanku nije utvrđeno da bi Šeks Vladimir djelovao kao nacionalista ili šovinista.”

Dakle, u vrijeme kada su bile na redu najmasovnije čistke iz Saveza komunista Hrvatske zbog hrvatskog nacionalizma, nakon 21. sjednice u Karađorđevu i kada je tisuće ljudi odvedeno u zatvor zbog tzv. Maspoka, Šeksa izbacuju iz Partije zbog karijerizma. Tu je možda i djelimičan odgovor na njegovo sadašnje vrijeđanje i prozivanje svega i svakoga.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861