Feral Tribune: 23. 09. 2000.

SLOŽNA BRAĆA

Anto Đapić i Milan Đukić – politika je kurva

Na izreku "politika je kurva" u našim se prilikama ionako imaju pravo vrijeđati još samo prostitutke, ali formiranje općinske vlasti u Donjem Lapcu otvorilo je još neistražene prostore hrvatskih političkih perverzija. Nakon provedenih izvanrednih izbora, u gradu podijeljenom između srpskih povratnika i bosanskih izbjeglica hrvatske etničke pripadnosti, nadmoćno je pobijedio SDS, osvojivši 11 vijećničkih mjesta. Na drugo mjesto, s tri osvojene fotelje, plasirao se SRP, dok su dvije preostale fotelje pripale HSP-u. Milan Đukić je tako, mjesec i pol dana nakon što se iz Zagreba preselio u Donji Lapac, postao novi načelnik općine i, premda je mogao samostalno formirati općinsku izvršnu vlast, iz propagandnih je razloga po jedan mandat ponudio SRP-u i HSP-u.

Dok je Šuvar odbio suradivati i s Đukićem i s Đapićem, srpski nacionalist i hrvatski politički delinkvent brzo su i lako pronašli zajednički jezik. Štoviše, na osnivačkoj sjednici obojica su se složili da se Srbi povratnici trebaju vratiti u svoje kuće, i to nakon što hrvatska vlada dodijeli bosanskim izbjeglicama koji zasada u tim kućama žive druga zemljišta i stambene kredite. I jedan i drugi sa suzama u očima nekoliko su puta ponovili da u Donjem Lapcu ni Hrvati ni Srbi jedni bez drugih naprosto ne mogu.

Dirljiva scena preseljena je po okončanju sjednice na Đukićevo imanje u selu Dnopolje, gdje je novopečeni načelnik počastio neoustašu janjetinom i brljom. "I mene su pozvali", rekao nam je u kratkom telefonskom razgovoru leader donjolapačke opozicije, Stipe Šuvar, "ali nisam želio sudjelovati u tom bratstvu i jedinstvu."

T. G.