Jutarnji list: 24. 09. 2000.

Kako monopolist HEP može biti u gubicima?

Piše: Helena Puljiz

Hrvatska elektroprivreda jedno je od desetak državnih poduzeća koja nemaju nikakvu konkurenciju na tržištu, ali unatoč tome neprestano su u gubicima. Kada se nešto i zaradi, a to je rijetko, zarada je samo njihova, ali zato gubitke plaćamo svi.

Gubitke HEP-a građani će pokriti i najnovijim poskupljenjem struje od 25 posto, ali to poduzeće, kažu, toliko loše posluje da ni strujni harač nije dovoljan. A to se već doista kosi sa zdravom pameću.

Struju, naime, koriste svi i svi je plaćaju samo i isključivo monopolistu HEP-u. Platiti je moraju jer je HEP - dokazano - rigorozan prema neplatišama. No, sve to ne pomaže da nacionalni distributer struje, kao u svim normalnim državama, bude pokretač gospodarskog razvoja. Tvrde da je razlog tome poskupljenje struje na europskom i općenito poskupljenje energeilata na svjetskom tržištu. Razlog je, kažu, i povećanje plaća za 15.000 radnika HEP-a, pa neka nenaplaćena potraživanja, ali nikako da čujemo plaćaju li građani i promašenu poslovnu politiku sadašnje uprave i onih bivših HEP-a. Dapače, za njih čak ni skandalozan ugovor s Enronom nema nikakve veze s tim, a nema ni činjenica da se 15 do 20 posto struje gubi u samoj distribucijskoj mreži (u Europi je prihvatljivo samo do osam posto). Kada poskupljuju struju, hepovci ne spominju nikakva pogrešna ulaganja tvrtke ili financijske malverzacije pa se može zaključiti da njihova uprava savršeno funkcionira na svim razinama. Tako će biti sve dok ne dobiju konkurenciju i dok Vlada ne počne ozbiljno kontrolirati rad državnih poduzeća. Jer, neozbiljno je i neuvjerljivo HEP-u odgovoriti da je skuplja struja nedopustiva dok se ne utvrdi stanje u državnim poduzećima, a onda šutke amenovati odluku koja predstavlja novo i najdirektnije sniženje životnog standarda.