Slobodna Dalmacija: 25. 09. 2000.

NAŠ KOMENTAR: NAKON UTEMELJENJA NOVE VLASTI U NINU

Budišini liberali opet "iskočili"

Bloku HDZ-a i HSP-a, koji je imao deset glasova, odnosno polovicu vijećnika u ninskom Gradskom vijeću pridružila su se i dvojica HSLS-ovaca, iako je Dražen Budiša navodno tražio da to ne čine, pa su te tri stranke utemeljile novu vlast — U stvaranju predizbornih koalicija SDP nije htio s HSLS-om, a HSLS mu je to vratio nakon izbora i pomogao HDZ-u da s osam vijećnika vodi glavnu riječ u tročlanoj koaliciji

Piše: Ivica MARIJAČIĆ

Nedavno održani prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Nina nisu ništa bitno promijenili. Strateški odnosi snaga u novoizabranom Gradskom vijeću ostali su manje-više isti, a to se potvrdilo i na konstituirajućoj sjednici održanoj u petak navečer. HDZ-ovih osam vijećnika potpomognuti s dva HSP-ova imali su zajedničku mogućnost da blokiraju ostalim strankama da utemelje svoju vlast koju su željeli i zbog čega su uostalom prije nekoliko mjeseci isprovocirali krizu vlasti, imenovanje pvojerenika i prijevremen izbore. Bloku HDZ-a i HSP-a nedostajao je samo jedan glas da utemelji vlast. Dobio je ne jedan, nego dva glasa od dvojice HSLS-ovih vijećnika. U Ninu, dakle, ne funkcionira šesteročlana koalicja. Tamošnjem SDP-u, HSS-u i LS-u nije se pridružio i HSLS, nego je, kao i u vrijeme prethodnog saziva Gradskog vijeća, radije prešao na suradnju s HDZ-om i HSP-om, tvoreći tako većinu od 12 glasova. Vijećnici LS-a, SDP-a i HSS-a, u petak navečer u Ninu, jedva su suzdrćavali bijes zbog spoznaje da HSLS i ovaj put "koalira" s HDZ-om. Zanimljiv je da su dvojica HSLS-ovih vijećnika Mladen Peša i Mladen Utković u dvorani sjedili u skupini sa SDP-vima, LS-ovima i HSS-ovim, a ne u dijelu dvorane gdje su bili HDZ-ovi i HSP-ovi. Pa ipak, kada se glasovalo, njihove dvije ruke su se podizale za HDZ-ove kandidate. Ogorčeni zbog toga, i vidjevši tko je s kim, oporbenjaci nisu ni prdložili svog kandidata za gradonačelnika, a inače, imali su spremno ime.

Nema sumnje da će uslijediti udari na HSLS, posebice na čelnika te stranke Dražena Budišu zbog ninske situacije. On je tražio od svojih vijećnika u Ninu da ne surađuju s HDZ-om, no nisu ga poslušali. Ninski HSLS ima formalno "pokrića" za svoj potez, jer ni u predizbornoj kampanji nije surađivao sa SDP-om i ostalim oporbenim strankama, nego je nastupio samostalno. Pošteno govoreći, nije krivnja HSLS-a u Ninu što nije nastupio u koaliciji s LS-om, SDP-om i ostalima. Nisu ga htjeli SDP-ovci. Predsjednik ninskog SDP-a Branko Knežević navodi da SDP nije žeio rada HSLS upravo zbog prethodne suradnje s HDZ-om. Sada, nakon izbora, HSLS-ovci se pristajanjem na opetovanu suradnju s HDZ-om dijelom osvećuju SDP-u.

Manje više središnjice svih ovih stranaka su davale svojim ninskim ograncima autonomiju u odabiru partnera. U sklopu dane autonomije, HSLS se odlučio kako se odlučio. Opet je obnovljena HDZ-HSLS-HSP vlast u kraljevskom hrvatskom gradu.

Oporba je bila uvjerena da će na aprijevremenim izborima hametice poraziti HDZ i da ta stranka uopćeneće doći u situaciji ni da uz pomoć HSLS kreira vlast. Dogodilo se sasvim drugo. Rejting HDZ-a je u Ninu ne samo očuvan nego i ojačan, rejting HSLS-a nije opao zbog prijašnjee bliskosti s HDZ-om, a rejting ostalih još nije narastao do te mjere da mogu iz vlasti elminirati HDZ. Tako je raspoloženje bilo sada, a nova pprovjera tog raspoloženja stiže u travnju iduće godine kada su redoviti lokalni izbori.