Novi list: 25. 09. 2000.

TROJICI BIVŠIH DUŽNOSNIKA PRIJETI DELOŽACIJA

MOČIBOB, VRANYCZANY I MIKULIĆ NEĆE IZ SLUŽBENIH STANOVA

Neki se dužnosnici, očigledno, teško odriču privilegija pa je promjena brave, izgleda, najjednostavniji i najdjelotvorniji način da se država riješi bespravnih podstanara · Crkvenac i Čačić jedini su putnici u Vladi, koji svakodnevno stižu na posao iz Karlovca, odnosno Varaždina

ZAGREB - Iako mu je saborski mandat davno istekao, Branko Močibob, bivši hadezeov zastupnik u Županijskom domu, a svojedobno i ministar, uporno odbija iseliti iz službenog stana u Ilici, koji mu je dodijeljen na korištenje kad se prihvatio državnih dužnosti. Prema informacijama iz Vladine komisije za dodjelu stanova u vlasništvu RH, gdje su već očajni zbog tvrdoglavog Močiboba, problem će se izgleda morati raščistiti silom, odnosno - promjenom brave.

Problema, kako doznajemo, ima i s iseljenjem razriješenog veleposlanika pri EU, grofa Vranyczanyja-Dobrinovića i bivšeg veleposlanika u Danskoj, Marija Mikulića, koji su - po tvrdnjama iz Banskih dvora - trebali davno napustiti službene stanove. Obojica su, naime, razriješeni još 7. kolovoza.

Neki se dužnosnici očito teško rastaju s privilegijama, u što se javnost mogla uvjeriti i na drugim primjerima. Bivšem doministru prosvjete, Miroslavu Dorešiću, trebalo je nekoliko tjedana da se odvoji od službenog automobila, mobitela i ključeva svoje doministarske radne sobe. Nekoliko je mjeseci za iseljenje trebalo bivšem ministru useljeništva Marijanu Petroviću, dok kod Branka Močiboba taj proces odvikavanja traje već koju godinu.

Promjena brave, izgleda, najjednostavniji je i najdjelotvorniji način da se država riješi bespravnih podstanara. U Vladinoj komisiji kažu da imaju puno pravo na takav postupak, i da je to trebalo davno učiniti.

U ostalih pedesetak službenih stanova koji su manje-više iseljeni na vrijeme, danas boravi tridesetak ministara, njihovih zamjenika i pomoćnika, desetak saborskih zastupnika, te još toliko sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika. Državne je stanove zadužilo sedam ministara na čelu s potpredsjednikom Vlade, Slavkom Linićem, koji dobio stan veće kvadrature, ali na njegov zahtjev dodijeljena mu je garsonijera. Stanove od 60 do 90 kvadrata dobili su ministar policije Šime Lučin, ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović, ministar pomorstva prometa i veza Alojz Tušek, ministar prosvjete Vladimir Strugar, i ministar obrta Željko Pecek. Ministar europskih integracija Ivan Jakovčić zadovoljio s garsonijerom od 32 kvadrata, a Linić je sam tražio garsonijeru, jer mu je 80 kvadrata bilo previše. Poznato je da se zahvaljujući mjestu u koalicijskoj vladi, prognaničke hotelske sobe riješio ministar branitelja Ivica Pančić. Mato Crkvenac i Radimir Čačić, šefovi resora financija i graditeljstva, ostali su tako jedini putnici u Vladi, koje dnevno na radna mjesta stižu iz Karlovca i Varaždina.

Zasad, službenim stanovima raspolaže svega desetak zastupnika, a oni po pravilu pripadaju isključivo onim parlamentarcima koji obnašaju dužnost predsjednika nekog odbora. Među njima su SDP-ovci Mato Arlović i Snježana Biga-Friganović, Luka Trconić (HSS), Valter Drandić (IDS), Vilim Herman (HSLS), te Zlatko Kramarić (LS). Službenim stanom već drugi mandat raspolaže predsjednica Županijskog doma Sabora, Katica Ivanišević, te još dvije zastupnice gornjeg doma, Tereza Ganza-Aras (LS) i Ivana Sučec-Trakoščanec (HDZ). Službeni je stan izvan spomenutih kriterija zadužila jedino zastupnica HSS-a u Zastupničkom domu, Ljubica Lalić, koja ne vodi niti jedan odbor, već obnaša jedino stranačku dužnost potpredsjednice Kluba zastupnika HSS-a.

Sudskoj je vlasti pripalo desetak stanova. U jednom od njih stanuje pučki pravobranitelj Ante Klarić, a ostalo su uglavnom suci i zamjenici državnog odvjetnika. Iako ima kuću u Samoboru, službenim stanom i dalje raspolaže sudac Ustavnog suda Ivan Mrkonjić, s kojim je bilo problema zbog neplaćanja režija.

Popis stanara “pod ključem”

Više je nego zanimljivo da se podaci o službenim stanovima u Vladi pomno čuvaju od novinara, iako po svim pravilima ne bi smjeli biti tajni jer se radi o državnoj imovini. Grozničavo skrivanje informacija o tome tko u novoj vlasti koristi službene stanove objašnjava se navodnom zaštitom osobne sigurnosti dužnosnika. Doduše, nije baš jasno kako bi podaci o tome tko je dobio službeni stan ugrozili njihovu sigurnost.

No, Vladi ipak treba priznati da je uspješno sredila evidenciju službenih stanova, jer konačno postoji potpuna lista svih “podstanara”.

Kupovina novih stanova

Prema izvorima iz Banskih dvora, apetiti državnog aparata za službenim stanovima nisu namireni, jer je još 5-6 pomoćnika ministara ostalo “nezbrinuto”. Osim toga, u saborskim se krugovima ozbiljno razmišlja o kupnji novih stanova, jer deseci saborskih zastupnika za vrijeme zasjedanja stanuju u skupim zagrebačkim hotelima, na teret državnog proračuna.

I sindikalci među dužnosnicima

Na listi korisnika službenih stanova nalazi se i sedam sindikalaca, među kojima i Vitomir Begović, glavni tajnik SSSH. Stambenu vezu između sindikata i vlade objašnjava Zlatko Tušek (SSSH) koji također već tri godine stanuje u takvom stanu. Sindikati su godinama financirali gradnju stanova za svoje dužnosnike, pa je s državom dogovoreno da im ustupi odgovarajući dio (sedam) državnih stanova.

Čačić i Pankretić najbolje zbrinuli svoje kadrove

Više od dvadeset stanova podijeljeno je njihovim zamjenicima i pomoćnicima. Svoje su kadrove najbolje zbrinuli Radimir Čačić (stanove su dobili njegov zamjenik Venko Ćurlin, te pomoćnici Zoran Klarić i Ivica Bota), i Božidar Pankretić (u službene su stanove uselila trojica njegovih pomoćnika - Hrala, Božić i Pažur). Na listi “podstanara” u službenim stanovima su i Lučinov zamjenik Zlatko Gareljić i pomoćnik Franjo Turek, Piculin pomoćnik Ivan Delvecchio, Radošev pomoćnik Josip Budimir, doministar pomorstva, prometa i veza Pavao Komadina, Fižulićev pomoćnik Josip Kardun, Pančićev pomoćnik Josip Vidović, te pomoćnici ministara kulture i prosvjete, Miljenko Domjan i Milan Milić.

Lj. Bratonja Martinović