Večernji list: 26. 09. 2000.

SINOĆ NA DRAMATIČNOJ PETEROSATNOJ SJEDNICI KLUBA ZASTUPNIKA HDZ-a:

Sanader zatražio od Pašalića da odstupi s dužnosti potpredsjednika Sabora

* Ni neki zastupnici HDZ-a nisu znali da će se raspravljati o tako osjetljivoj temi

ZAGREB - Dugo se kuhalo i na kraju je puklo na dramatičan način - sinoć je, naime, predsjednik HDZ-a dr. Ivo Sanader na sjednici Kluba zastupnika HDZ-a Zastupničkog doma zatražio od dr. Ivića Pašalića da da ostavku na mjesto potpredsjednika Sabora. Sama sjednica, koja je trajala više od pet sati, bila je krajnje dramatična, vikalo se, a riječi se nisu birale. Tijekom jučerašnjeg dana novinari su dobivali informacije da se nešto sprema, ali službenih potvrda za to nije bilo. Prvi sati sjednice Kluba protekli su iznenađujuće mirno, tako da su neki zastupnici HDZ-a pitali novinare što zapravo čekaju. Očito ni oni nisu znali da će se raspravljati o tako osjetljivoj temi.

Najburnije je bilo, čini se, oko 20 sati, kada su neki zastupnici nervozno izlazili u hodnik ne skrivajući nervozu, a izbjegavajući novinare. Saznajemo ipak da je dr. Ivo Sanader Klubu prenio zaključak sa sjednice Predsjedništva HDZ-a, koja je održana u nedjelju daleko od očiju javnosti, a na kojoj je odlučeno da Pašalić da ostavku. Branimir Glavaš rekao je novinarima da je na Predsjedništvu bilo 12 članova i da su svi glasovali za taj zaključak. U njemu stoji, dodao je Glavaš, da se s Pašalićem obavi razgovor te da bi bilo najbolje da sam odstupi. Ako neće, provest će se potrebna procedura. Na strani Pašalića bili su, saznajemo, Milan Kovač, Krunoslav Gašparić i Ivica Tafra, a na strani onih koji su podržavali predsjednika HDZ-a dr. Sanadera bili su Vladimir Šeks i Drago Krpina.

Neki od zastupnika, očito zatečeni razvojem događaja, nisu se htjeli miješati. Dio zastupnika zamjerio je što se nije čulo obrazloženje odluke, osim da Pašalić šteti stranci jer mu vladajuća koalicija ne da da vodi sjednice Zastupničkog doma. Nikakva glasovanja na Klubu nije bilo, a nakon sjednice zastupnici su i dalje izbjegavali novinare, a u prostorije Kluba HDZ-a prvi su se povukli dr. Sanader i Šeks, zatim i Pašalić. Nikakvih izjava za novinare nije bilo, a da ih ni neće biti potvrdila je nakon nekoliko minuta članica Predsjedništva HDZ-a Jadranka Kosor, koja je kazala da su se HDZ-ovi zastupnici povukli u Klub na razgovor uz kavu. Međutim, u hodniku su se ipak mogli čuti različiti komentari, od toga da HDZ nikad nije bio jači, do toga da se radi o puču u stranci i da oporbena stranka poput HDZ-a ne smije provoditi politiku vrha države.

U kratkoj izjavi Đurđa Adlešić, predsjednica Kluba HSLS-a, komentirala je:

- Veselo je, smijenili su Pašalića. Pričekat ću obrazloženje, ali sumnjam da će netko u Hrvatskoj zbog toga biti tužan.

Potpredsjednik Sabora dr. Zdravko Tomac rekao je:

- Poznat je stav da kao demokrati poštujemo parlamentarna pravila i uvijek smo za to da stranka sama vodi svoju kadrovsku politiku. Pravo je HDZ-a da nekoga kandidira, ali i da nekoga smijeni. Kao većina podržat ćemo stav HDZ-a, jer on provodi svoju kadrovsku politiku. Bili smo kritizirani zato što smo podržali imenovanje Pašalića, a odgovarali smo da kao demokrati poštujemo da svaka stranka predlaže svoje kandidate. To je isključivo stvar HDZ-a i mislim da će Sabor, kao što je većinom podržao imenovanje, podržati i razrješenje dr. Ivića Pašalića.

D. Đuretek