Jutarnji list: 26. 09. 2000.

S PANTOVČAKA Predsjednik Republike Stipe Mesić gostovao u emisiji Hrvatskog radija 'S Predsjednikom uz kavu'

Mesić zaplakao zbog majke nestalog branitelja

O Đapiću: Gdje god se netko buni, on je već tamo. Đapić treba prvo riješiti problem svog magisterija, a tek onda doći pred ljude

O Šeksu: Šeksu je najveća kazna što se mora pogledati u ogledalo

O Pašaliću: Ne vodim o Pašaliću posebno računa, niti me on posebno zanima. On nije moj problem

O Budiši i Tomcu: Oni su u šoku još od proteklih izbora. Izbori su prošli i vjerujem da će i Budiša to jednom shvatiti

Piše: Helena Puljiz

ZAGREB - Ne znam tko se od članova obitelji Tuđman nezakonito obogatio. Treba vidjeti što su članovi obitelji Tuđman imali prije promjena, a što imaju danas i samo treba utvrditi njihove porezne kartice!

Mislim da to nije težak posao - istaknuo je predsjednik Mesić tijekom gostovanja u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu" odgovarajući na pitanje tko se od članova obitelji Tuđman nezakonito obogatio. Kontrola poreznih kartica najbrži je način da se u Hrvatskoj otkrije i utvrdi tko se nezakonito obogatio.

- Porezni sustav u Hrvatskoj nije dovoljno efikasan i nisam zadovoljan radom Porezne uprave, koja može puno učiniti na razotrkivanju i sprečavanju nezakonitosti i slučajeva mita i korupcije - naglasio je Mesić.

Odgovarajući na pitanje je li HDZ zločinačka organizacija, Predsjednik je rekao da se to ne može tvrditi jer je program HDZ-a demokratski i nikada nije bio kriminaliziran, pa to ne može biti niti stranka.

Smatra i da nije cijela stranka kriva što su neki pojedinci i interesne grupe u HDZ-u počinili kriminalna djela. Individualizacija krivnje za kriminalna djela, prema mišljenju predsjednika Mesića, ključna je i za zločine počinjene tijekom Domovinskog rata.

- Ne odgovara nitko zato što je Hrvat kada provali u draguljarnicu, nego zato što je provalnik. Nemamo pravo biti taoci onih koji su kršili zakone - izjavio je Mesić. Dignitet Domovinskog rata brani se, kako je naglasio Predsjednik Republike, upravo funkcioniranjem institucija sistema jer su se branitelji i borili za državu vladavine prava.

Komentirajući prijetnje stožera za obranu digniteta Domovinskog rata, Mesić je ponovio da se ne trebamo bojati eskalacije bunta i da gubitnici na izborima pokušavaju manipulirati braniteljima. - Hrvatska neće štedjeti na invalidima i stradalnicima, rekao je i dodao da će Vlada stvoriti uvjete da branitelji i njihove obitelji

mogu zaraditi sami za dostojanstven život. Zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta, prema Mesićevim riječima, ključni je zadatak na kojemu sada radi Račanova vlada.

Mesić je pozvao građane da se svim snagama zauzmu da Hrvatska dobije status sigurne i uredene zemlje jer će s time doći i kapital. Tijekom emisije javila se slušateljica koja se predstavila kao majka nestalog branitelja iz Lokve Rogoznice nakon čijeg su javljanja, prema tvrdnjama voditelja Mesiću potekle suze.

- Majka sam hrvatskog branitelja koji je nestao kod Kostajnice i teško mi je ovih mojih deset godina, ali ako je moj sin ubijao djecu, žene i starce, neka su ga i ubili. Tako i oni u Gospiću nisu nikakvi bojnici ili satnici - zločinac je zločinac - rekla je uzbuđena slušateljica.