Slobodna Dalmacija: 27. 09. 2000.

PARLAMENTARNA SKUPŠTINA VIJEĆA EUROPE HRVATSKOJ UKINULA MONITORING I PORUČILA VLASTIMA:

NE DIRAJTE U SLOBODU MEDIJA!

Prema rezoluciji Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Hrvatska je ispunila većinu uvjeta koje je prihvatila prije četiri godine te joj je ukinut monitoring, ali uz mogućnost njegova ponovnog uvođenja krenu li stvari neželjenim tijekom - Hrvatska mora odmah zaustaviti svako miješanje u slobodu medija i mišljenja

STRASBOURG: Bruno LOPANDIĆ

Parlamentarna skupština Vijeća Europe u utorak je u Strasbourgu jednoglasno prihvatila rezoluciju o ukidanju stalnog monitoringa za Republiku Hrvatsku.

Ovom odlukom Hrvatska nije više pod stalnim nadgledanjem poštovanja preuzetih obveza koje je dobila prilikom uvjetnog primanja u punopravno članstvo najstarije europske organizacije. Vijeće Europe je prva međunarodna organizacija koja je ukinula monitoring Hrvatskoj, što se smatra bitnim olakšanjem u hrvatskim multilateralnim odnosima s ostalim organizacijama u vezi s poštovanjem ljudskih prava.

U završnom tekstu rezolucije Parlamentarne skupštine stoji da je Hrvatska napravila znakoviti napredak u ispunjavanju obveza VE. Nove hrvatske vlasti ubrzale su i pomogle provedbu daytonskog sporazuma, raščistile odnose s BiH, ispoštovale sve konvencije VE i većinu preporuka te dramatično promijenile odnos prema međunarodnoj zajednici. Hrvatskoj se priznaje napredak u suradnji s Haaškim sudom i glede povratka izbjeglica, za koji se u rezoluciji kaže kako zahvaljujući novom smjeru hrvatske politike nije više političko, nego financijsko pitanje. Zbog toga je Vijeće Europe pozvalo sve europske zemlje i međunarodne organizacije na hitnu ekonomsku pomoć Hrvatskoj i ulaganje, ne samo zbog povratka i obnove, nego i zbog razvoja hrvatske ekonomije.

Hrvatska, međutim, nije ispunila sve obveze i preporuke koje je preuzela 1996. godine. Tako u izvješću posebnih izvjestitelja VE na temelju kojega se odlučivalo stoji kako će se komunikacija Vijeća i Hrvatske nastaviti i nakon ove odluke, instrumentom "postmonitoring" procesa, a VE zadržava pravo ponovnog uspostavljanja monitoringa, ako zatreba. Rezolucijom se stoga požuruje Hrvatsku da što prije donese ustavni zakon o zaštiti manjina, zakone o HRT-u i o telekomunikacijama, da jača pravnu državu, neovisnost sudstva i slobodu medija. VE također očekuje da će Hrvatska uskoro riješiti pitanje izbornoga zakona, posebno onog dijela koji se tiče prava glasovanja dijaspore.

U izvješću se također kaže da Hrvatska mora odmah zaustaviti svako miješanje u slobodu medija i mišljenja te usvojiti preporuku o usvajanju zakona o zaštiti i slobodi konkurencije. Izvjestitelji VE su u izvješću također primijetili da u Hrvatskoj i dalje postoji problem monopola na distribuciju tiska kroz poduzeće "Tisak".

Izvjestitelji se u izvješću pozivaju na izjavu potpredsjednice Vlade Željke Antunović, koja im je obećala da će Vlada dopustiti privatizaciju "Tiska".

U parlamentarnoj raspravi voditeljica hrvatskog izaslanstva Mirjana Ferić-Vac je naglasila spremnost hrvatske vlasti da nastavi s reformama. Ona je spomenula i nedavna uhićenja u Hrvatskoj, kazavši da je to važna obveza individualizacije krivnje, kako generacije koje dolaze ne bi nosile kolektivni teret.

Vesna Pusić je parlamentarcima naglasila kako joj je drago što u izvješću stoji i ono što Hrvatska tek treba napraviti. Novo ponašanje jednako je važno kao i građenje institucija i građenje procedura.

— Za promjenu ponašanja treba nam više vremena. Hrvatska je iskusila totalitarnu, autokratsku, ali i civilnu tradiciju. Mi smo izabrali civilnu — istaknula je Vesna Pusić.

Svi poslanici su u Strasbourgu pozdravili demokratske promjene u Hrvatskoj i snažno podržali ukidanje monitoringa. Isto tako, pozvali su posebice Europsku uniju da bude malo manje birokratska, a više praktična, te da brzo i efikasno pomogne Hrvatskoj u reformama koje mora učiniti.

Pohvale tajniku

Europski parlamentarci, što je nezapamćen događaj u praksi VE, posebno su u tijeku rasprave pohvalili tajnika hrvatskog izaslanstva Lavoslava Tortija. Lavoslav Torti je tajnik hrvatskog izaslanstva pri Parlamentarnoj skupštini VE već punih deset godina.

TVRDNJA BRITANSKOG PREDSTAVNIKA JOHNA TAYLORA:

Oružje za IRA-u švercao Andabak?

Britanski parlamentarni predstavnik John Taylor je u sklopu rasprave o Hrvatskoj upozorio hrvatske vlasti da posebnu brigu vode o švercu oružja koje završava u rukama IRA-e. Taylor je rekao kako posjeduje informacije da je jedan od glavnih organizatora šverca i prodaje oružja terorističkoj organizaciji IRA-i bio general Ivan Andabak te ustvrdio kako ga u Haagu traže i zbog toga.

— Zahvaljujem hrvatskim vlastima što su nedavno u Splitu spriječili protok oružja, no jedan dio je ipak završio u rukama IRA-e. Upozoravam hrvatske nadležne organe da je Ivan Andabak, prema mojim informacijama, švercao oružje za IRA-u preko nekoliko pripadnika jedne katoličke humanitarne nevladine organizacije u Hrvatskoj. Pozivam hrvatsku policiju da svoju pažnju usmjeri u tom pravcu — rekao je pred Parlamentarnom skupštinom Taylor.