Novi list: 27. 09. 2000.

DR. ZDRAVKO TOMAC NIJE NI POTVRDlO NI DEMANTIRAO POTPORU JERKU ZOVAKU

Protukandidat će ojačati Račana kao predsjednika SDP-a

Svaki član ima mogućnost kandidiranja za svaku funkciju u stranci, ističe Tomac

ZAGREB - Dr. Zdravko Tomac jučer nije želio ni potvrditi niti demantirati tvrdnju tjednika Nacional po kojem će on i Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik iz SDP-a, na predstojećoj izbornoj konvenciji najjače vladajuće stranke podržati kandidaturu Jerka Zovaka za predsjednika SDP-a kako bi oslabili Račanovu vlast i prisilili ga na ustupke tzv. desnoj struji u SDP-u, kojoj navodno sva trojica pripadaju.

- Podržavam Račana kao predsjednika stranke već 10 godina. Jedna od glavnih strategija za slabljenje SDP-a proteklih godina bila je izmišljanje sukoba u vrhu stranke. Podržavam sva rješenja prema daljnjoj demokratizaciji i modernizaciji SDP-a, što znači da svaki član ima mogućnost kandidiranja za svaku funkciju u stranci i da se za svaku funkciju kandidira više kandidata. Na taj način stranka će još više jačati, a protukandidat će ojačati Ivicu Račana kao predsjednika, naglasio je Tomac.

SDP bi ove jeseni trebao imati stranačku konvenciju na kojoj će se birati novo vodstvo stranke, prema novom statutu koji predviđa smanjenje broja potpredsjednika stranke na samo dvojicu, te uvođenje Predsjedništva SDP-a. U Predsjedništvo i u prošireni Glavni odbor SDP-a oko polovice članova trebalo ući po funkciji, zahvaljujući zastupničkim, ministarskim i drugim državmm dužnoshma, što je običaj u svim velikim strankama u zapadnim demokracijama. Protiv toga, međutim, pobunio se Jerko Zovak iz Slavonskog Broda, dugogodišnji poznati političar SDP-a u Slavoniji i sudionik Domovinskog rata, koji je predložio alternativni statut, prema kojem u stranačka tijela ne bi trebalo kooptirati članove, već bi svi trebali biti izabrani od članstva, No, Zovak za to nije dobio podršku ni od jednog člana Glavnog odbora, ostavši marginaliziran. Zovak je ostao u zanemarivoj manjini i u slavonsko brodskom SDP-u, tako da analitičari smatraju da taj političar ne može izazvati nikakve veće probleme, a kamoli potrese unutar SDP-a.

B. PODGORNIK