Novi list: 27. 09. 2000.

Prljavci igraju prljavo

Piše: Jelena Lovrić

Ivić Pašalić najavio je da će svim sredstvima braniti svoje dostojanstvo. Na zahtjev rukovodstva HDZ-a da se u ime interesa stranke povuče s mjesta potpredsjednika Sabora, na stol je tresnuo ucjenu - javnosti će objaviti prljave detalje iz života svojih partijskih drugara. Odavno je poznato da su tajne arhive i zakulisne igre, spletke i podzemno rovarenje njegova specijalnost. Ormari su mu puni tuđeg zmazanog veša i on će, kaže, njegovim iznošenjem u javnost braniti vlastiti obraz.

Može li se dostojanstvo bilo koga braniti prljavom ucjenom i prezentiranjem tuđeg smrada - ta dilema Pašalića uopće ne muči. Kao što ga moralna pitanja i obziri nikada i nisu mučili. Da je zloduh Tuđmanova dvora - takav ga glas odavno već bije. Taj dojam potvrđuju i brojni, dosad objavljeni stenogrami iz pokojnikove ostavštine. Od Dubrovačke banke do uplitanja u prodaju “Večernjeg lista” i umiješanosti u vlasničku strukturu nekih drugih medija, od zloupotrebe tajnih službi do manipuliranja Hercegovcima - svuda je muljao, ali vješto, ne ostavljajući jasne tragove.

HDZ je jučer od Sabora zatražio da njihova opskurnog drugara smijeni s mjesta potpredsjednika, izražavajući nadu da će taj potez popraviti rejting stranke. Mada se Pašalić još odupire, može se smatrati da je to više-manje već gotova stvar, ostaje tek da se njegovo puštanje niz vodu formalizira. Vjerojatno je riječ o početku definitivnog odlaska glasovitog Herr Flicka.

Stoji li iza Pašalićeva odstranjivanja, možda, namjera da se njegovim pretvaranjem u Pedra kupi oprost za cijeli HDZ? Možda. Vjerojatno. Općenito je mišljenje da je nekadašnji Tuđmanov čovjek za prljave poslove u toj stranci glavni negativac. Špekulira se i o umiješanosti predsjednika Mesića u cijelu operaciju. Navodno je cilj šutanjem Pašalića amnestirati HDZ i tako ga očišćenog (?!) učiniti podobnim za ulazak u razna savezništva i kombinacije. Šefu države, pogotovo s obzirom na skore ustavne promjene, treba u Saboru uzdanica masovnija od one koju mu može pružiti njegov HNS. Mesić je nedavno izjavio kako mu se Sanaderov koncept promjene Ustava čini “jako dobrim”, a u ovom je listu prije nekoliko dana zagovarao ocjenjivanje HDZ-a “prema onome što je zastupao u prvoj izbornoj kampanji kada je obećavao višestranačje i demokraciju"”

Za ocjenu HDZ-a presudna je prije svega praksa u proteklih deset godina, to je presudilo na izborima, a u tom vremenu Pašalić je bivao prvi ali nikako ne i jedini negativac. Stoga njegovim odlaskom proces redizajniranja te stranke možda može početi, ali se na njemu nikako ne može i završiti.