Novi list: 28. 09. 2000.

SLJEDEĆEG TJEDNA JOŠ JEDNO ZADUŽENJE HRVATSKE

ZA KRPANJE PRORAČUNA NOVI KREDIT OD TRI MILIJARDE KUNA

Hrvatskoj zasad ne treba više novca, jer je turistički promet bio vrlo velik, pa je Vlada putem poreza ubrala više nego što se nadala · Procjenjuje se, međutim, da će manjak u proračunu do kraja godine iznositi pet milijardi kuna

ZAGREB - Ako Sabor ovoga tjedna odobri Vladi novo zaduživanje u inozemstvu, u Hrvatsku će već idućeg tjedna u tranšama početi pritjecati novi kredit u iznosu od 400 milijuna eura. Riječ je, preračunato, o tri milijarde kuna koje će hrvatska Vlada iskoristiti za popunjavanje manjka u državnom proračunu. Prema predviđanjima, “rupa” će do kraja godine iznositi oko pet milijardi kuna.

Kredit Hrvatskoj od oko 400 milijuna eura već je prije dogovoren, a ovih dana osigurala ga je Schroder Salomon, tvrtka koju je Vlada ljetos izabrala za financijskog savjetnika za drugu fazu privatizacije hrvatskog “Telekoma”, potvrdili su nam izvori bliski hrvatskoj Vladi.

Vlada čeka samo za zeleno svjetlo Sabora kako bi sljedećeg tjedna mogla krenuti u realizaciju kredita kojeg će dati grupacija banaka Citibank.

Očekuje se da Sabor neće uskratiti Vladi novo zaduženje, jer je manjak od pet milijardi kuna bio predviđen, nakon što je ove godine izostala druga faza prodaje HT-a i nakon odluke da se ona obavi tek u proljeće iduće godine. Međutim, novac od druge faze potrošit će se već ove godine i zato je Schroder Salomon, s kojim Vlada ovih dana potpisala ugovor, dužan do kraja godine osigurati “mostni kredit” za popunjavanje rupe u proračunu u iznosu do pet milijardi kuna.

Prema izborima bliskih Vladi, Schroder Salomon se iznenadio čuvši da Vlada traži “samo” tri milijarde kuna kredita, jer može osigurati znatno više. Vladi, međutim, zasad ne treba više novca,jer se proračun u drugoj polovici ove godine punio bolje od očekivanja. Turistički promet bio je vrlo velik, pa je Vlada putem poreza ubrala više nego što se nadala.

To, međutim, ne znači da Hrvatska do kraja godine neće imati potrebe za dodatnim stranim kreditima do iznosa od pet milijardi kuna. U Ministarstvu financija priznaju da će sljedećih mjeseci morati izdvojiti znatno više novca od planiranog za mirovinski i znanstveni fond. Osim toga, Vlada je prošlog tjedna krenula u ozdravljenje 16 državnih poduzeća, za što će joj već ove godine trebati barem milijardu kuna. To Vlada nije planirala na početku mandata. No, Vlada se nada da će nakon sanacije velikih državnih poduzeća u Hrvatskoj krenuti brži razvoj, pa će država onda moći lakše vraćati strane kredite koji su sada već premašili deset milijardi dolara.

B. PODGORNIK