Vjesnik: 28. 09. 2000.

Jacques Klein ponavlja optužbu da je Andabak odgovoran za ubojstvo Leutara

MOSTAR, 27. rujna (Od Vjesnikova dopisnika) - Jacques Paul Klein, posebni izaslanik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini ne odustaje od ranije iznesenih tvrdnji o »slučaju Leutar«. I dalje optužuje nedavno uhićenog Ivana Andabate još trojicu, Dominika Ilijaševića, Zorana Bašića i Željka Ćosića koji se nalaze u sarajevskom zatvoru za sudjelovanje u atentatu na federalnog doministra unutarnjih poslova 16. ožujka 1999. godine.

Njegove optužbe naišle su na žestoke reakcije vodstva hrvatskog naroda u BiH, posebice od Leutarova nasljednika Zorana Baćka i Ante Jelavića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH.

No Klein je, kako se približavaju izbori u studenome, sve je ustrajniji na teoriji kako su zapravo Hrvati bili ti koji su organizirali atentat na Leutara!? Sudski pravorijek slučaja tek se očekuje, nije određen ni nadnevak početka suđenja četvorici osumnjičenih Hrvata, a Klein svojim izjavama, ocjena je hrvatskih dužnosnika u BiH, čini ozbiljan pritisak na pravosuđe da donese »najavljenu presudu« i time, uza sve, i diskreditira HDZ BiH pred izbore od kojih određeni krugovi u međunarodnoj zajednici očekuju još veće promjene od onih koje su se dogodile na travanjskim općinskim izborima. U Kleinovoj pisanoj izjavi koja je u utorak dostavljena sarajevskim medijima ocjenjuje se kako su predstavnici HDZ-a objavljivanje dosadašnjih rezultata istrage o ubojstvu doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara neprimjereno iskoristili za potrebe predizborne kampanje. Još jednom je iznio i stajalište kako je istraga ispunila međunarodne standarde prava i da »ovo nije bio etnički lov na vještice«.

Posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a u BiH ustvrdio je i kako je baš »nedostatak suradnje određenih elemenata vodstva bosanskih Hrvata u federalnom MUP-u i drugdje još više uvjerio naše istražitelje da su na pravom putu«. Klein je izrazio nadu da »dijelovi hrvatskoga političkog vodstva više neće, pod mnogo puta zloporabljenom zastavom nacionalizma, pokušati opstruirati ili se miješati u pravilan proces zakona«. Jer, »narod zaslužuje bolje«, poručio je Klein.

Mario Marušić i Hina