Slobodna Dalmacija: 29. 09. 2000.

DOBROSLAV PARAGA, PREDSJEDNIK HSP-a 1861. S NOVINARIMA:

Zašto Ivan Jakovčić nije zaštitio Levara?

U pismu, za koje Jakovčić tvrdi da mu nikada nije uručeno, a u što Paraga ne vjeruje, Levar je tražio zaštitu i pomoć da se u slučaju Gospić ne zataška nestanak više stotina osoba

Piše: A. BELAK-KRILE

ZAGREB — Sporost, amaterizam, oklijevanje i aljkavost u hapšenju i procesuiranju zločinaca doći će glave novoj vlasti. Dok ubojice kroz HZD i raznorazne udruge branitelja galame kako je procesuiranje zločinaca ugrožavanje ustavno-pravnog poretka, Državno odvjetništvo se povlači umjesto da krene u odlučni obračun s nekoliko stotina kolovođa kriminalne rabote na čelu kojih se nalazi sin pokojnog diktatora - Miroslav Tuđman. Istaknuo je to Dobroslav Paraga, predsjednik Hrvatske stranke prava l861., na konferenciji za novinare u četvrtak.

Paraga drži da HDZ treba tretirati kao zločinačku organizaciju koja izaziva nered i kaos u državi te da se HDZ-ov kadar treba izbaciti iz državnih službi. Nazadovoljan što se ni mjesec dana od ubojstva Milana Levara nije pronašao njegov ubojica, Paraga upozorava kako su zbog te nesposobnosti vlasti, porasla krila gangsterima koji su imali dovoljno vremena da skriju dokaze, pronađu alibi i onemoguće istragu.

Predsjednik HSP-a 1861. pročitao novinarima i pismo pokojnog Levara upućeno Ivanu Jakovčiću u travnju l998. godine u kojemu Levar za zločine u Gospiću optužuje generala Mirka Norca, načelnika županijske policije Ivana Dasovića, šefa SZUP-a Mirka Kasumovića, šefa Ureda za obranu Juru Premuža te prvog hadezeovca u Ličko-senjskoj županiji Miroslava Petryja. U tom pismu, za koje Jakovčić tvrdi da mu nikada nije uručeno, a u što Paraga ne vjeruje, Levar je tražio zaštitu i pomoć da se u slučaju Gospić ne zataška nestanak više stotina osoba.