Jutarnji list: 29. 09. 2000.

HNS na konferenciji za novinare optužio vladajuću koaliciju za nedemokratičnost

Poglavarstvo vrši nasilje nad Gradskom skupštinom

Hrvatska demokratska zajednica demokratičnija je od sadašnje vladajuće koalicije, smatra Zvonko Pušić, HNS-ov saborski zastupnik

Piše: Ana Dasović

- Čini se da je HDZ demokratičnija stranka od sadašnje vladajuće koalicije, a Zlatko Canjuga kao predsjednik Gradske skupštine nikad nije odbio dati riječ predsjedniku Kluba zastupnika ili traženu stanku - istaknuo je jučer HNS-ov zastupnik Zvonko Pušić na redovnoj konferenciji za novinare svoje stranke.

Potaknuti događajima na nedavnoj sjednici, Gradske skupštine, kad su iz protesta napustili dvoranu i sjednicu, gradski narodnjaci 'obrušili' su se na, kako su rekli, tzv. demokratične metode vladanja pobjedničkih stranaka.

Povratak u 1993. godinu

- Jedan od osnovnih razloga našeg protesta je činjenica da Gradsko poglavarstvo vrši nasilje nad Gradskom skupštinom, a predsjednik Skupštine to tolerira. U prijedlogu sastava Skupštine trgovačkih društava navedeno je 13 kandidata, ali bez stranačke pripadnosti. Analizom se može ustvrditi da ih je pet iz SDP-a, četiri iz HSLS-a, tri iz LS-a te po jedan iz HNS-a i HDZ-a. To daje omjer od 81 naprema 19 posto u korist vladajuće koalicije, čime se Bandić vratio u 1993. godinu objasnio je Pušić, navodeći kako je u posljednjem sazivu Skupštine vladajući HDZ oporbi u raznim tijelima davao 33 posto, ne uključujući nezavisne kandidate i HSP.

Poštivati proceduru

Predsjednik Kluba HNS-a Stipe Tojčić postavio je pitanje je li moguće da vladajuća koalicija može kršiti Poslovnik kako joj odgovara, a što je prema njemu i prikazala na posljednjoj sjednici Skupštine. Naime, tvrdi Tojčić, predsjednik i predsjedavajući sjednicom nekoliko su puta grubo prekršili Poslovnik, prvo zato što je dopušteno da Filip Borac podnese amandman na samoj sjednici. To HNS-u prethodno nije dopušteno uz objašnjenje da to Poslovnik ne dopušta, a potom im je odbijena i stanka prije glasovanja.

- Poštivanje demokracije je poštivanje pravila procedure, što je ovdje zanemareno. Tražit ćemo očitovanje predsjednika Skupštine, koja ne može biti fikus za transfer odluka donesenih u Poglavarstvu. Mi smo od početka djelovali kao konstruktivna oporba, dajući prijedloge, no oni su uvijek dočekivani na nož - progovorio je Tojčić o netoleranciji vladajućih stranaka, koje "đonom odbijaju sve prijedloge opozicije". HNS-ovci su upozorili da oni ne žele ništa rušiti i da će se vratiti u Gradsku skupštinu, ali će na predsjedništvu Skupštine protestirati i tražiti zaštitu digniteta najvišeg upravljačkog tijela u gradu.