Novi list: 29. 09. 2000.

Pobuna generala

Piše: Jelena Lovrić

Dvanaest generala, među njima i dva bivša načelnika Glavnog stožera, obratila su se otvorenim pismom hrvatskoj javnosti. Časnici s najvišim epoletama tvrde da se u Hrvatskoj provodi kampanja kontra Domovinskog rata i njegovih junaka. Drže da je odnos politike i medija spram njih negativistički, ističu da se o braniteljima sudi samo kroz “šačicu onih koji su se ogriješili o zakone”, što, po njima, “u konačnici vodi kriminalizaciji volje hrvatskog naroda da se obrani od velikosrpske agresije”. Nisu, tvrde, protiv sankcioniranja zločina i kriminala, ali nedavnim policijskim akcijama prigovaraju da nalikuju obračunu s teroristima i mafijašima.

Pismo je potpisalo šareno društvo. Neki se od tih generala smatraju pravim junacima, ali su među njima i oni koji su još za Tuđmanove vlasti pozivani pred lice pravde. Jedni su obavljali najodgovornije vojne dužnosti, drugi su potencijalno zanimljivi Haškom sudu. Neki su glasoviti po hrabrosti i požrtvovnosti, drugi svoje osobne privilegije redovito predstavljaju kao nacionalni interes. General Bobetko svojedobno je čak i rutinsku provjeru oružja proglasio atakom na Domovinski rat i hrvatski narod! Bili bi uvjerljiviji da su i sami pomogli sređivanju one “šačice” negativaca koje spominju. Ali, poznato je da su se neki od njih žilavo odupirali svakom sređivanju u vojnim redovima.

Potpisnike pisma povezuje nezadovoljstvo promjenom vlasti. To je legitimno. Riječ je, naime, mahom o HDZ ovim generalima. Ali, njihov način obraćanja javnosti nije legitiman. Za Tuđmanove vlasti vojska je bila u funkciji vladajuće stranke, u tom je smislu postojala čvrsta sprega. Da vojsci i časnicima nije mjesto u politici - to u Tuđmanovom vremenu nisu mogli naučiti. Ta se tekovina demokracije u Hrvatskoj nije prakticirala. Zato valjda dvanaestorica ne vide ništa neobično ni neprilično u tome da javnosti upućuju političke poslanice, da politički pokušavaju arbitrirati.

Zapravo je riječ o pobuni generala. Srećom, neki od njih više nisu u službi. Usto, Hrvatska ima generala kao u priči, pa potpisnici otvorenog pisma ne predstavljaju neku presudnu veličinu. Ali treba biti jasno da se pokušava isprovocirati situacija otkazivanja poslušnosti. Generali de facto pozivaju na neposluh legitimno izabranoj vlasti. Također treba biti jasno da se njihovo pismo uklapa u široko, s različitih adresa zapasanu kampanju delegitimiranja aktualne vladajuće garniture.