Večernji list: 03. 10. 2000.

Srbija kod kuće

Nepodnošljivo neodgovorni za svoju javnu riječ i politički potez, hrvatski političari kao da nastoje stvoriti Srbiju kod kuće

Piše: Višnja Starešina

Krenula sam jučer uobičajeno na posao - i ceste su bile prohodne, samo je promet ujutro malo jači. Gledam kako reagira pučanstvo - pučanstvo se ponaša uobičajeno, zdravo negoduje zbog poskupljenja struje. Provjeravam ne okupljaju li se negdje narodne mase da spriječe ulazak Hrvatske u balkanske asocijacije i sruše komunističku vlast. Nema masa. Laknulo mi je. Poziv na vikend-revoluciju, koji su krajem tjedna hrvatskom puku uputili bivši direktor lokalnog teatra i bivši seoski Hamlet, nije naišao na odziv. Doduše, vjerojatno se ni sami "revolucionari" u toj karikaturalnoj predstavi nisu nadali da će ih netko slijediti. Ali, to još ne znači da ta dva ili neka druga dva hrvatska revolucionara već za sljedeći vikend neće prirediti neku novu političku grotesku. Jer, eksces je u hrvatskom političkom životu najpouzdaniji način političkog preživljavanja. Što je gluplji i neodgovorniji, to će žučnije reakcije izazvati i to će prisutniji u medijima biti "revolucionari". Odgovornost za izrečenu riječ ili politički potez, a kamoli razmišljanje o posljedicama vlastitih riječi i djela, strana je većini hrvatskih političara, i onima koji su sišli s vlasti, ali i onima koji su na vlast došli. I ponavljajući već deset godina iste floskule o balkanskim asocijacijama, a ostajući u svojim vanjskopolitičkim promišljanjima na razini razgovora u seoskoj birtiji, ponašaju se upravo tako kao da žele stvoriti Srbiju u vlastitoj kući.

Predsjednik Mesić vrlo je uvjerljivo, ekspresnim umirovljenjem, spriječio širenje tenzija nakon pisma ispolitiziranih ili i izmanipuliranih generala. Uvjerljivo je poslije objasnio i branio svoj potez. Ali, i predsjednik Mesić, čija se retorika (pre)često spuštala na razinu seoskih prepucavanja, ima svoje dionice (i) u tom pismu. Suvlasnici dionica u tom su slučaju i neki Vladini ministri i sam premijer, koji nikako ne uspijevaju na primjeren način objasniti što zapravo rade: od Pančićevih revizija ratnih invalidnina, preko Lučinova katastrofalnog informiranja o gospićkim uhićenjima, do Račanovih uhićenih "ratnih zločinaca" čak i prije no što je podignuta optužnica. Pristojan paket dionica pripada i političarima vladajuće koalicije, prije svega Draženu Budiši, koji u svojim javnim istupima djeluje kao država u državi, još uvijek odlučujući je li na vlasti ili u opoziciji.

A svi bi oni vjerojatno bili jako uvrijeđeni da im kažete kako se ponašaju neodgovorno i nedoraslo. Doduše, da vama već deset godina daju petnaest do dvadeset tisuća kuna mjesečno kako biste s vremena na vrijeme iznosili svoje političke prosudbe i razigravali političku scenu, da vam za istu djelatnost osiguraju izvanrednu mirovinu - vjerojatno biste nakon deset godina povjerovali u svoju političku premudrost. Ili vas jednostavno ne bi bilo briga, sve dok vas posljedice neodgovorne riječi ne bi udarile u glavu.