Novi list: 05. 10. 2000.

KOD “SVOG ČOVJEKA” MANDATNO-IMUNITETNO POVJERENSTVO POGAZILO PRINCIPE

Haeselesovcu Hrvoju Zoriću ostavljen imunitet

Već u prvom slučaju nakon Darija Vukića vladajuća koalicija pogazila princip utvrđen kod skidanja imuniteta bivšem HDZ-ovom zastupniku

ZAGREB - Mandatno - imunitetno povjerenstvo Zastupničkog doma već na prvom slučaju odlučivanja o skidanju imuniteta zastupniku iz većinske koalicije pogazilo je vlastiti princip utvrden kod skidanja imuniteta Dariju Vukiću. Tada je Povjerenstvo odlučilo da će prihvatiti svaki zahtjev državnog odvjetnika vezan uz gospodarski kriminal, ali odluka o prihvaćanju zahtjeva državnog odvjetništva iz Kutine da se skine imunitet Hrvoju Zoriću (HSLS), zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zloporabe dužnosti nenamjenskim trošenjem proračunskog novca, nije prošla.

Tri glasa “za” (SDP, HNS) nisu bila dovoljna, a protiv te odluke bili su članovi Povjerenstva iz HDZ-a, HSP-a i HSLS-a, uz suzdržan glas HSS-a. Hrvoje Zorić tvrdio je kaznenog djela nema, da nema štete i da je napravio dobar posao za Kazneni zavod Lipovica, i da je sve usmjereno na rušenje njegova ugleda. U njegovu obranu stao je i Mladen Godek (HSLS) tvrdeći da zavod nije ni dobio novac za naknadu štete od elemantarne nepogode već općina Velika Ludina i da za eventualno nenamjensko trošenje novca Zorić ne može biti kriv. Godek je bio ogorčen jer se uz toliko velikog kriminala odbor bavi skidanjem imuniteta za jedno bagatelno djelo.

Predsjednica odbora Milanka Opačić upozorila je da odbor nije sud, da će tome treba li Zorića kazneno goniti odlučiti državno odvjetništvo, a o eventualnoj krivnji sud. Podsjetila je da je i Dario Vukić tvrdio da nije kriv, pa da mu je također skinut imunitet.

Zlatku Canjugi pak nije skinut imunitet u skladu sa stajalištem odbora da se imunitet za optužbe za klevetu ne skida. Povjerenstvo je odgodilo odlučivanje o zahtjevima za skidanje imuniteta Ivanu Peniću, koga tuži Nacional zbog prisluškivanja i Zlatku Mateši, kojeg je tužio Miroslav Kulte za podrivanje monetarnog sustava zemlje. Zatraženo je da odbori za Ustav i poslovnik te za zakonodavstvo daju autentično tumačenje može li privatni tužitelj kada umjesto državnog odvjetnika nastavlja kazneno gonjenje i ima sva prava državnog odvjetnika, zahtijevati i skidanje imuniteta.

U povodu zahtjeva za skidanje imuniteta zbog optužbi za nezakonito prisluškivanje, Ivan Penić je rekao da su one sasvim neutemeljene i da je on u tome nevin “kao Djevica Marija”. Ustvrdio je da su utvrđena samo četiri slučaja nezakonitog prisluškivanja a da on kao ministar unutarnjih poslova nije ni jedno ni potpisao, ni naredio. Provjerio je, kaže, i u nadležnim službama imaju li dokaza protiv njega, ali nemaju, i misli da nitko u MUP-u za takve optužbe nema razloga.

G. GR.