Novi list: 06. 10. 2000.

VODSTVO HDZ-a SA STRAHOM OČEKUJE KAKAV ĆE MU UDARAC UZVRATITI SMJENJENI PAŠALIĆ

Posvađane frakcije žele dovesti Tuđmanova sina na čelo HDZ-a

ZAGREB - U vrhu HDZ-a zavladala je velika uznemirenost zbog toga što je šira javnost negativno reagirala na njegov Proglas hrvatskom narodu, u kojem je optužio vladajuću koaliciju da obnavlja komunistički režim i da želi uvesti Hrvatsku u neku novu Jugoslaviju. Iz Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru neslužbeno doznajemo kako je HDZ očekivao da će vladajuća koalicija odbaciti taj proglas, ali nije očekivao da će oštre kritike zbog toga doživjeti i od mnogih članova HDZ-a, pristaša te stranke, kao i nekih generala koji su potpisali “pismo dvanaestorice”.

U tom svjetlu treba promatrati i jučerašnje priopćenje Kluba HDZ-a u kojem pojašnjava da se sintagma “komunistički režim protuhrvatskog duha” ne odnosi na cijelu vladajuću koaliciju, nego na snage koje su vladale prije 1990. i koje su 25. lipnja 1991. u Saboru glasovale protiv državnog osamostaljenja Hrvatske. Prema našim izvorima, za to naknadno objašnjenje Proglasa, među ostalima, zalagao se predsjednik HDZ-a dr. Ivo Sanader, jer se želi ograditi od tog dokumenta koji su osmislili Drago Krpina i Hrvoje Hitrec. Sanader je prošlog tjedna nevoljko podržao Proglas, i to zato što je smatrao da mora napraviti neki ustupak tvrdoj stranačkoj struji nakon što je uspješno pokrenuo smjenu dr. Ivića Pašalića s dužnosti potpredsjednika Sabora. Promatrači bliski HDZ-u očekuju da će Pašalić taj udarac uzvratiti putem stranačke baze, jer je poznato da kontrolira izmedu 50 i 60 posto HDZ-ovih organizacija na terenu. Nije jasno samo to hoće li Pašalićeva protuakcija ići na smjenjivanje vodstva na čelu sa Sanaderom, ili će njegovi pristaše napraviti rascjep u HDZ-u te izdvojiti se u posebnu stranku i zaseban klub zastupnika u Saboru. Poznavatelji Pašalićevog političkog ponašanja očekuju da će se opredijeliti za varijantu ponovnog ovladavanja HDZ-om.

Bez obzira na to koja će se od dviju inačica ostvariti, sve je izvjesnije da se Pašalić, kao i brojni pripadnici drugih struja u rastrzanom HDZ-u, zalažu za to da stranku preuzme dr. Miroslav Tuđman. Oni smatraju da je sin pokojnog utemeljitelja stranke i prvog predsjednika države najpogodnija osoba za okupljanje i obnovu posrnulog HDZ-a, zato što je politički razborit i nije opterećen frakcijskim sukobima u stranci.

B. PODGORNIK

Pašalić ispraznio saborski kabinet

ZAGREB - Ivić Pašalić ipak se u četvrtak pojavio u Saboru, iako je špekuliralo da se više neće vratiti u Hrvatsku, ali i da iz nje nije ni otišao. Odmah po dolasku Pašalić je ispraznio svoj dosadašnji saborski kabinet i predao ga novom potpredsjedniku Sabora iz redova HDZ-a dr. Ivici Kostoviću. I dalje smatra da je glasanje o njegovom smjenjivanju dok ga nije bilo u Zagrebu bilo “neprimjereno i nedemokratsko”. “Želio sam vidjeti kako će glasati moje stranačke kolege”, ponovio je Pašalić. Nagađanja o njegovom putu i Izrael nije želio komentirati, smatrajući ih “potpuno smiješnim špekulacijama”. Za proglas koji je njegova stranka objavila za vrijeme njegove odsutnosti, a posebno za stil i rječnik toga proglasa, rekao je da nije onakav kakav bi on želio. “Drukčije bih reagirao na čitav niz propusta nove vlasti”, kazao je Pašalić.

Spekulacije da stoji iza pisma 12 generala smatra potpuno neutemeljenim, poštujući pravo generala da istupaju o pitanjima koja ih se tiču i koja se tiču vrijednosti Domovinskog rata.

D. R.