Vjesnik: 06. 10. 2000.

Oporba preuzela parlament i državne medije, Milošević napustio Beograd

ZAGREB, 5. listopada - Do kasnih ponoćnih sati u četvrtak demonstracije u Beogradu rezultirale su osvajanjem zgrade saveznog parlamenta, preuzimanjem državne televizije, državne agencije Tanjug, te svih važnijih lokalnih TV i radio postaja. Čelnik jugoslavenske oporbe Vojislav Koštunica se navečer obratio naciji preko državne televizije RTS, koja ga je predstavila kao »novog jugoslavenskog predsjednika«. »Danas je počela nova faza«, rekao je Koštunica i odmah pozvao građane na povratak normalnog stanja u zemlji. »Dajem riječ da će svi glasovi, uključujući one koji ne misle kao ja, imati mjesto na državnoj televiziji koja treba biti televizija naroda«, rekao je Koštunica. Oporbeni čelnik Zoran Đinđić je pak, s terase Gradske skupštine, desecima tisuća ljudi koji su pozvani da cijelu noć ne napuštaju središte Beograda kazao kako »preostaje jedino da ishodimo da naš predsjednik Vojislav Koštunica bude inauguriran«.

Nakon burnog poslijepodneva koje su obilježile dosad najveće demonstracije u višegodišnjoj povijesti javnih prosvjeda u Srbiji (procijenjene se kreću u rasponu od 100 do 300 tisuća ljudi), oporbeni čelnici pozivali su građane na mir i najavljivali okupljanje saveznih poslanika odnosno konstituiranje novih organa vlasti na svim razinama. Nakon uznemirujućih sati tijekom kojih se u strahu očekivala moguća reakcija policije ili vojske, do koje sve do ponoći nije došlo, javnosti se obratio Vojislav Koštunica. Burno pozdravljen, Koštunica je okupljenim građanima rekao da je Srbija krenula putem demokracije i da tu nema mjesta za Slobodana Miloševića. Iznio je poznate optužbe na račun Miloševića rekavši uz ostalo da je on najmanje vodio srpsku politiku i da je uništio srpski narod i državu. Koštuničin govor građani su popratili skandiranjem »Pobjeda, pobjeda«, »Gotov je, gotov je«. Koštunica je rekao da su se građani 10 godina borili za slobodu i da su na ovim izborima pobijedili. »Ustala je Srbija, da bi Slobodan Milošević otišao«, rekao je Koštunica. I u drugom je obraćanju pozvao demonstrante u Beogradu na mir: »Pozivam vas da ne činite štete u ovom lijepom gradu, da ne bacate kamenje ni na jednu zgradu, jer je sve to dio naše lijepe Srbije«. Na beogradskim ulicama građani su čestitali jedni drugima pobjedu, a skupine policajaca su se, prema svjedočenju očevidaca, pridruživale građanima noseći obilježja Demokratske oporbe Srbije (DOS).

Tijekom dana stizale su kontradiktorne informacije o trenutačnom boravišu Slobodana Miloševića. Jedan od čelnika Demokratske oporbe Srbije (DOS) Vladan Batić izjavio je u četvrtak navečer demonstrantima kako je jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević vjerojatno napustio zemlju. »Večeras u 21.15 jedan je zrakoplov Antonov odletio s beogradskog aerodroma i mi pretpostavljamo da se u njemu nalazio Milošević«, rekao je Batić. Neovisna agencija Beta također je javila da je Milošević napustio Jugoslaviju zrakoplovom Antonov. Izvori iz Makedonije nisu, međutim, potvrdili prelet zrakoplova preko teritorija svoje države. Koštunica je ranije, na poziv masa da se ide na Dedinje, rekao da tamo ne treba ići jer je Milošević pobjegao s Dedinja, gdje se inače nalazi njegova rezidencija. Glasnogovornik Pentagona Kenneth Bacon izjavio je da je predsjednik Slobodan Milošević još uvijek u Beogradu, unatoč glasinama da je navodno pobjegao sa svojom suprugom. »Postoji sigurno puno glasina, ali zasada nemamo nikakvih informacija koje bi potvrdile je Milošević otišao. Koliko znamo, Milošević je još uvijek u Beogradu«, rekao je Bacon. Žarko Korać, jedan od oporbenih vođa, izjavio je da se ne zna gdje se nalazi Milošević. »Ne znamo gdje se nalazi Milošević i ne namjeravomo pokušavati kontaktirati s njim«, izjavio je Korać novinarima u Beogradu, dok je Đinđić kazao da je Milošević iz Beograda otišao u Bor gdje je za njega svojedobno izgrađeno sklonište.

Veliki oporbeni skup u Beogradu započeo je na prostranom trgu pred jugoslavenskim parlamentom u 15 sati, do kad je oporba ostavila rok Miloševiću i izbornoj komisiji da priznaju rezultate prvoga kruga i pobjedu Koštunice. Ostavši bez službenog odgovora, nakon nekoliko pokušaja demonstranti su jurišem zauzeli skupštinsku zgradu, što je policija uzalud nastojala spriječiti suzavcem. Potpuno demolirana zgrada poslije je zapaljena. U međuvremenu planula je i zgrada državne televizije u kojoj su od pet katova izgorjela tri, ali su vatrogasci pravovremeno ugasili oba požara. Unutrašnjost Savezne skupštine je potpuno uništena. Demonstranti su polomili stolice i električne uređaje u skupštinskim dvoranama, uništena je skupocjena bibolioteka skupštine i izneseni svi dragocjeni predmeti - slike, vaze, kompjutori i druga elektronska oprema.

Iz bolnica je priopćeno da ima više desetaka teže i lakše ozlijeđenih građana, a u ranim poslijepodnevnim satima poginula je 25-godišnja djevojka, koja je pala s kamiona s prikolicom.

Sva tri kanala državne televizije prestala su poslije podne emitirati program, kao i provladine televizije Palma, Pink, Košava. Na kanalu Radio televizije Novi Sad stajao je telop da je vraćena građanima. Radio televiziju Studio B preuzela je nekadašnja ekipa novinara koja izvješćuje o svim događajima u zemlji. To se kasnije na večer dogodilo i na televiziji Politika, RTS-u, a u programu je i radio B 92.

Dvojbe izaziva ponašanje vojske. »Treba vidjeti što se događa s vodstvom Vojske Jugoslavije«, rekao je Žarko Korać, a Đinđić je na to pitanje za HTV odogovorio kako se održavaju kontakti s predstavnicima VJ te da su dobivena određena obećanja, ali »treba znati da u vojsci ima više formacija«. Za AFP je Đinđić kasno navečer izjavio da se »Milošević nalazi u rupi, gdje priprema protunapad«, dodajući da bi to moglo biti »ove noći između 3 i 5 sati« i zato pozvao građane da ostanu svi na svojim mjestima i da »cijela Srbija dođe u Beograd«. (Redakcijsko izvješće)