Slobodna Dalmacija: 09. 10. 2000.

OTKRIVAMO: ŠTO SADRŽI DOKUMENT POSEBNOG IZASLANIKA UN-a CARLA BILDTA O BUDUĆEM USTROJU JUGOISTOČNE EUROPE

Balkanska unija: zajednička vanjska i unutarnja politika!?

Zemlje zapadnog Balkana ne bi međusobno imale carina, na razini unutarnje i vanjske politike dio poslova bio bi zajednički uz formiranje tijela koje bi koordiniralo poslove

Piše: Ante GUGO

Više nitko ne može tvrditi da su priče o zapadnom Balkanu kao nekakvoj novoj državnoj zajednici obična glupost. Imali smo priliku, naime, vidjeti ono o čemu će sigurno morati razgovarati svi relevatni politički čimbenici u Hrvatskoj a to je dokument kojemu je autor Carl Bildt, posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za područje jugoistoka Europe.

O tome je međunarodnom dokumentu koji ugrožava hrvatske nacionalne interese prvi progovorio uvijek oprezni Mate Granić, ne želeći nam otkriti detalje. No, u Zagrebu je bilo dovoljno i drugih koji su shvatili svu težinu ovog dokumenta i potrebu da javnost dozna za njega, a osim nekih Vladinih dužnosnika o svemu su rado progovorili i neki službenici zapadnih veleposlanstava.

Nevjerojatan je bio pokušaj Predsjednikova savjetnika za vanjske poslove Stanka Nicka da zataji postojanje ovog projekta nove Federacije na Balkanu u vrijeme kada ga je, kako su potvrdila dva neovisna izvora u Vladi, Ured predsjednika Republike već imao u rukama.

Dokument u EU-u

Taj dokument Bildt je kao prijedlog uređenja odnosa na Balkanu uručio zemljama stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a, čime je dokument praktično službeno uručen Europskoj uniji preko Francuske, zemlje koja trenutno predsjedava unijom.

Za dokument već znaju u Srbiji čija je bivša oporba a sada koalicija na vlasti, koja uživa vrlo snažnu potporu međunarodne zajednice podržala takav regionalni pristup i takav način ulaska država bivše Jugoslavije u Europsku uniju.

To znači da to isto mišljenje zastupa i predsjednik SRJ Vojislav Koštunica, preko kojeg se najlakše ovih dana doznaje što zapadne sile planiraju na ovome području. Naime, cijeli sadržaj dokumenta vezan je uz vrijeme u kojem će pasti Milošević i nije slučajno što se tako nešto našlo u opticaju baš ovih dana, kada su ga i službeni predstavnici hrvatske vlasti dobili.

Budući da je dokument dobiven na diskretan način govori i to da se sve članice EU-a ne slažu s takvim planom. To je pomalo olakšavajuće u cijeloj priči, ali još uvijek ne daje odgovor na pitanje zašto hrvatske vlasti šute o svemu!? U najmanju ruku je neozbiljno što Vlada i Predsjednik države nisu dali ocjenu prijedloga koja se izravno kosi sa člankom 2. i člankom 135. Ustava RH. Postoji li možda skriveni razlog zbog kojeg hrvatska vlast želi završiti ustavne promjene prije summita o zapadnom Balkanu koji će biti održan u Zagrebu 24. i 25. studenoga ove godine?

Kako nam je izjavio jedan visokopozicionirani službenik jednog zapadnoeuropskog veleposlanstva u Zagrebu, postoji velika mogućnost da je hrvatska Vlada znala na razini usmene informacije da Carl Bildt ima ovakav plan i da je baš zbog toga izvedena vrlo opsežna čistka u hrvatskoj diplomaciji, kako se cijela priča ne bi provalila prije vremena.

Ako se prihvati ovakav regionalni pristup ulaska u EU, to bi značilo da Hrvatska neće postati njezinom članicom sve dok se u Srbiji ne postigne zadovoljavajuća razina ljudskih prava. Više od 80 godina povijesnog i političkog iskustva hrvatskog naroda govori da na taj način Hrvatska nikada neće ući u Europsku uniju.Činjenica je da u normalnim uvjetima nitko ne može natjerati Hrvatsku na prihvaćanje ovog plana bez kojeg Srbija jednostavno ne može uskoro ući u EU. Isto tako je činjenica da nisu normalni uvjeti u kojima predstavnici vlasti šute o nečemu tako važnom.

No, što sadrži Bildtov prijedlog?

Prelazak na Euro

Ulazak država s jugoistoka Europe u EU, prema Bildtovu prijedlogu, trebao bi biti zajednički i to prema formuli 5+1-1. To bi značilo da će u zajednički institucionalni okvir na razini carinske unije, te dijela vanjskih i unutarnjih poslova ući Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija (5), te Albanija (+1), ali bez Slovenije (-1).

Zemlje zapadnog Balkana imale bi zajedničku carinsku politiku, međusobnih carina ne bi bilo, a na razini unutarnje politike zajednički bi bili poslovi i projekti na jačanju demokratskih institucija, poštovanja ljudskih prava i poslovi gospodarskog razvitka, uz izričitu napomenu da na svim navedenim područjima ne bi bilo individualnog pristupa.

Vanjski poslovi bi bili zajednički na razini koordinacije oko ulaska u EU. Što znači zajednički institucionalni okvir? To znači da bi postojalo zajedničko tijelo koje bi se o svemu brinulo, odnosno koje bi koordiniralo spomenute poslove. Netko bi mogao reći da bi to bilo nešto kao Vijeće ministara EU-a, ali nama je bliži pojam kolektivnog predsjedništva bivše SFRJ.

Carinska unija je već predviđena, dio vanjske i unutarnje politike bi također trebali biti prenijeti na zajedničke institucije i još samo nedostaje zajednička monetarna politika za pravu federalnu ili konfederalnu državu zapadni Balkan ili kako se ona već zvala.

Prije nekoliko tjedana čelnici Hrvatske narodne banke su izjavili kako su spremni za prelazak na Euro. Ovo je sasvim prihvatljivo čak i pohvalno. Kao što je prihvatljivo i pohvalno odricanje od dijela hrvatskog suvereniteta u korist EU-a.

Međutim, nikako ne može biti prihvatljivo odricanje dijela suvereniteta u korist neke nove Jugoslavije, pa makar u njoj umjesto Slovenija bila Albanija i makar se ona sada zvala zapadni Balkan.

Problem Kosova

Dokument se najviše bavi pitanjima unutar sadašnje Jugoslavije, što je za Hrvatsku posebno neprihvatljivo zbog brzine ulaska u EU. Njime Bildt predviđa da SRJ postane labava konfederacija između Srbije i Crne Gore a za tri do četiri godine i republike Kosovo. U istom razdoblju bi se pronašao model autonomije za Vojvodinu.

Jasno je koliko bi se taj rok mogao produljiti kada mu se počne opirati srpski nacionalist Koštunica. A za sve to vrijeme Hrvatska se ne bi mogla ni približiti EU.

CARL BILDT SPECIJALNO ZA SLOBODNU:

Regiji treba suradnja i ekonomsko povezivanje

Posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za Balkan Carl Bildt je u ekskluzivnoj izjavi za Slobodnu Dalmaciju odgovorio bivšem ministru vanjskih poslova i prvom čovjeku Demokratskog centra dr. Mati Graniću, koji ga je optužio da je autor dokumenta koji inzistira na integraciji država Zapadnog Balkana u paketu.

Carl Bildt je doslovce na sve spekulacije o velikoj opasnosti za Hrvatsku da završi u balkanskoj asocijaciji kreiranoj njegovim "projektom" doslovce kazao:

- Ne mislim da je gospodin Mate Granić bio poznat u prošlosti po govorenju istine i on to sigurno nije učinio niti ovaj put. Cijenim to što želi biti agresivan opozicijski političar, ali bih mu savjetovao da to ne čini na ovakav način. To ga čini međunarodno neuvjerljivim za budućnost.

Najavljena konferencija EU-a koja će se održati krajem studenoga u Zagrebu pokazat će na koji način EU i UN misle poduprijeti stvaranje zone ekonomske sigurnosti i demokratske stabilnosti na području najtrusnijeg dijela Balkana.

Carl Bildt je kazao kako njegovi stavovi o budućnosti integriranja Balkana iznijeti prije nekoliko mjeseci u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju nisu promijenjeni. Oni se prije svega temelje na regionalnom ekonomskom povezivanju i suradnji te čvršćem i bržem povezivanju s Europskom unijom.

Jasna PLEVNIK