Vjesnik: 09. 10. 2000.

Od mogućih splitskih koalicijskih previranja nije imun ni vladajući SDP-HSLS dvojac

SPLIT, 8. listopada - Tko će s kime i po kojim uvjetima nastupiti na predstojećim izborima za Gradsko vijeće Splita? Zašto se raspala splitska »trojka« (HSS, HNS i LS), koja je prije nekoliko mjeseci utemeljena s ciljem da zagorča život vladajućem dvojcu, HSLS-u i SDP-u? Hoće li čelnik splitskoga HSLS-a Miroslav Buličić uspjeti u nakani da politički marginalizira gradonačelnika Ivana Škarića, koji je bez razloga i u zao čas zaratio s novinarima? I konačno, hoće li se Škarićev koalicijski partner SDP pridružiti HSLS-u kad dođe vrijeme polaganja računa za četiri godine mandata gradske vlasti, koja je zadužila i buduće naraštaje Splita?

Teško se preciznije odrediti o mogućim koalicijama, iako se sa sigurnošću može tvrditi da je jedan od mogućih izbornih saveza, onaj HSS-a i SDP-a, već proglašen »nemogućim«. Naime, HSS bi se radije udružio s HSLS-om, ali pod istim uvjetima kao i prije četiri godine. Dakle, HSS i HSLS mogu zajedno, ali samo ako u toj koaliciji nema mjesta za SDP. Za razliku od zadnjih lokalnih izbora, kad je kamen spoticanja bio samo SDP, »seljaci« sada ne žele čuti ni za HNS, s kojim su prije nekoliko dana razvrgnuli suradnju. Točnije, suradnju je razvrgnuo HNS, zamjerivši HSS-u što je za novog člana Poglavarstva, umjesto njihova, podržao HSLS-ova kandidata.

Što se tiče splitskih haeselesovaca, njima su jednako neprihvatljivi i SDP i HNS. S jedne strane, splitska koalicija HSLS-a i SDP-a nije ispunila očekivanja, što su Budišini liberali i javno priznali. Osim toga, u podjeli »plijena« nakon siječanjskih izbora, liberali su ostali zakinuti, iako su se neki od njih uspjeli udomiti na isti način kao i oni koji im danas upućuju zamjerke. Ipak, u nizu argumenata protiv koalicije sa SDP-om, čini se da bi moglo presuditi to što su splitski socijaldemokrati svu odgovornost za loše upravljanje gradom, natovarili na leđa HSLS-u.

Činjenicu da je Split, na čijem je čelu HSLS-ov gradonačelnik, prezadužen i preumoran od štrajkova i uličnih prosvjeda, iskoristila je većina stranaka, osim HSS-a i HDZ-a, koji su u ovome trenutku »najpouzdaniji čuvari HSLS-ovih leđa«. U zadnja dva mjeseca napisano je više komentara o gradonačelnikovoj nesposobnosti nego u sve četiri godine njegova mandata. I dok se Škarić opravdava građanima, pri čemu gubi živce i napada novinare, dotle splitski SDP održava stranačke tribine na temu budućeg funkcioniranja grada. Ako sve to Škarić i uspije »preživjeti«, još uvijek mu ostaje jedna prepreka, na koju bi mogao polomiti noge«. Naime, splitski je HSLS podijeljen na dvije frakcije, Škarićevu i Buličićevu. Frakcija koju predvodi Buličić, a koju kod Budiše zagovara ministar Alojz Tušek, te nekolicina saborskih zastupnika iz Dalmacije, smatra da se Škarić ne smije više kandidirati za gradonačelnika, jer da u ove četiri godine ništa nije učinio za Split. Prema njihovu mišljenju, ako HSLS ponovo dobije gradonačelničko mjesto, ono bi trebalo pripasti Buličiću. No, pritom zaboravljaju da je upravo Budiša skinuo Buličića s izborne liste za Zastupnički dom Sabora, a kad se ovaj pobunio i zaprijetio bojkotiranjem predizborne kampanje, predsjednik HSLS-a mu je javno poručio: » Nemojte me vući za jezik da ne kažem zbog čega sam vas morao skinuti s liste«.

Dobrila Stella