Slobodna Dalmacija: 12. 10. 2000.

ŠTO SE ČULO NA SASTANKU BUDIŠE S AUSTRIJSKIM PREMIJEROM SCHÜSSELOM

Fižulić "minira" Račana zbog vlastita interesa?

Ministar Fižulić je tražio od dr. Pirkera, direktora Styrije, da njegova tvrtka omogući prodaju 10 posto dionica VIPNeta, od 20 posto koliko je vlasnik Večernji list. Pirker je rekao da neće biti problema, ali ga je zanimalo zbog čega to Fižulić traži i je li to u interesu Vlade ili njega osobno

Piše: Anita MALENICA

ZAGREB — U sjeni sastanka premijera Račana s austrijskim premijerom Wolfgangom Schüsselom, prošlog petka, protekao je sastanak predsjednika HSLS-a Dražena Budiše sa Schüsselom i direktorom Styrije dr. Horstom Pirkerom, te sastanak ministra gospodarstva Goranka Fižulića s direktorom Styrije.

Premijer Račan obećao je da će se riješiti situacija oko prodaje Večernjeg lista Styriji, dok je s druge strane ministar Fižulić tražio od dr. Pirkera da Styria omogući prodaju deset posto dionica VIPNeta, od 20 posto koliko je vlasnik Večernji list.

Kako smo doznali, Pirker je rekao kako neće biti problema oko prodaje tih dionica, ali ga je zanimalo zbog čega to Fižulić traži i je li to u interesu Vlade ili njega osobno. Kako smo doznali, navodno Goranko Fižulić želi osigurati poslovanje tvrtke Magma čiji je on donedavno bio vlasnik, a sada je vlasništvo prenio na suprugu, s austrijskim Mobilkomom koji je većinski vlasnik VIPNeta.

Ova situacija i ovaj razvoj događaja izazvali su konsternaciju u redovima austrijske delegacije. Navodno je Schüssel pokušao na sastanku s Budišom saznati radi li ministar gospodarstva u ime stranke ili u svoje osobno.

Budiša navodno na tom sastanku nije podržao privatni biznis ministra Fižulića, ali je rekao kako je HSLS spreman poduprijeti prodaju Večernjaka Styriji uz nekoliko uvjeta. U prvom redu, kako doznajemo, pod uvjetom da i HSLS ima utjecaja na uređivačku politiku Večernjeg lista, odnosno da se smijeni Marijan Kostrenčić iz Nadzornog odbora.

Navodno je Styrijin predstavnik dr. Pirker to otklonio uz naznaku da ni Styria ne želi imati utjecaja na uređivačku politiku, a isto tako da ne namjeravaju mijenjati menadžment Večernjeg lista.

Premijer Račan dao je snažna jamstva austrijskom premijeru nakon što se veći dio razgovora njih dvojice prošlog petka vodio o Styriji, pa će ta austrijska kuća dobiti mogućnost kupiti većinski dio dionica Večernjeg lista.

Kako smo doznali, na razgovoru između dvojice premijera bilo je povišenih tonova, a austrijski premijer tražio je od hrvatske strane da se odredi tko su joj prijatelji u Europi.