Večernji list: 12. 10. 2000.

O SADRŽAJU PREKSINOĆNJEG RAZGOVORA MESIĆA I RAČANA U ČETIRI OKA SAZNAJEMO:

Promjene spore, građani uznemireni zbog socijalnog stanja

Razgovori između premijera Račana i predsjednika Mesića, započeti na Pantovčaku u utorak navečer, sigurno nisu završeni. Opterećenje u razgovorima sigurno je i ono što su novine već nazvale Mesićevom vladom u sjeni. Predsjednik je, naime, odlučio pozvati skupinu ekonomista, političara i poduzetnika kako bi s njima razgovarao o mogućim rješenjima za ukupnu gospodarsku i socijalnu situaciju. Mladen Vilfan iz LS-a već je izjavio da je jedan od pozvanih, a očekuje se da se u toj grupi nađu gotovo svi oni koji su posljednjih mjeseci kritički istupali prema Vladinim mjerama. Iz tog poteza mnogi analitičari iščitavaju Mesićev udarac na Vladu, koji bi trebao biti odgovor na činjenicu da se s njime nije dovoljno konzultiralo o ustavnim promjena, tj. da ga se ipak pokušava zaobilaznim putem svesti na "fikus".

U Predsjednikovu uredu opovrgavaju bilo kakvu želju Predsjednika da podmeće Vladi i da stvara vladu u sjeni.

- Riječ je o još jednoj od inicijativa predsjednika Mesića. Gospodarska i socijalna situacija u zemlji zabrinjava, građani su uznemireni, a promjene se odvijaju vrlo sporo. Stoga je Predsjednik, u želji da čuje različita mišljenja, a ne samo onih koji su vezani uz uhodane državne institucije, odlučio osnovati tijelo koje bi možda moglo ponuditi neka nova rješenja - objašnjavaju u Uredu.

Činjenica je, ipak, da su se premijer Račan i predsjednik Mesić odlučili na razgovore u četiri oka. I predsjednik Mesić i Tomislav Karamarko, predstojnik UNS-a, kao i Predsjednikovi savjetnici, na više su mjesta izrazili nezadovoljstvo tretmanom onoga dijela vlasti koju obnaša predsjednik države. Mesić ponavlja da u donošenju odluka o promjenama Ustava treba pod hitno zaboraviti imena i prezimena ljudi koji sada obnašaju vlast i ne dopustiti da se osobni animoziteti pretoče u promjene. Pod tim je, smatraju neki, mislio na utjecaj HSLS-a. No, s druge strane u političkim se kuloarima tvrdi da ni premijeru Račanu prijedlog kojim se ograničava utjecaj predsjednika države nije stran, jer su jaka vlada i jak parlament bliži njegovoj koncepciji.

Ostaje otvoreno tek pitanje: hoće li Mesić iskoristiti svoju popularnost u narodu kako bi odaslao jače strelice prema Vladi i time zaoštrio i odnose u šestorki ili je preksinoć prevladala odluka da se sukobi drže pod kontrolom.

J. Popović