Večernji list: 12. 10. 2000.

MESIĆ NA PREDAVANJU POLAZNICIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE:

Bilo bi pogrešno ovlasti predsjednika prenijeti na premijera

* Šestorka se otrežnjava, raspisuje natječaje za menadžmente poduzeća, kazao je Mesić

Predsjednik države mora sukreirati vanjsku politiku s Vladom i Ministarstvom vanjskih poslova, koje je ujedno zaduženo za njezino provođenje. Tu je tezu predsjednik Stipe Mesić ponovio i na jučerašnjem predavanju koje je održao polaznicima šeste generacije diplomatske Akademije u Zagrebu i novinarima nakon toga predavanja. Kad je riječ o ustavnim promjenama koje podrazumijevaju i promjenu predsjedničkih ovlasti, a i u vanjskoj politici, predsjednik Mesić ocijenio je da se na promjenama radi "malo ubrzano".

- Pogrešno bi bilo da se s promjenom Ustava dogodi samo prijenos ovlasti s predsjednika na premijera, odnosno s jednog centra odlučivanja na drugi - rekao je Mesić. Potvrdivši da je o ustavnim promjenama bilo riječi i na sastanku u četiri oka s premijerom Račanom u utorak navečer, Mesić kaže da ima određene primjedbe na prvi nacrt, ali je dogovoreno da će ih iznijeti između dvaju čitanja u Saboru. Predsjednik Mesić ocijenio je pretjeranim nagađanja da će njegov ured izraditi strategiju razvoja Hrvatske, ali je potvrdio da će se sastati s afirmiranim hrvatskim ekonomistima koji će svoje ideje prenijeti Vladi, a Vladini će stručnjaci razmotriti taj prijedlog.

Ekonomske probleme zemlje Mesić je dotaknuo i u svojem izlaganju polaznicima Diplomatske akademije istaknuvši da, prateći medije, zaključuje kako se "šestorka počinje otrežnjavati jer će ići na javni natječaj za menadžmente poduzeća".

O SRJ i novoizabranom vodstvu Mesić je ponovio kako nije dovoljno što se Srbija riješila Miloševića, već se treba riješiti i njegove politike, koja je dovela do destabilizacije i rata u ovom dijelu Europe. Bude li novoizabrani predsjednik Koštunica na Zagrebačkom summitu, Mesić je kazao kako će se sigurno tada i s njime sastati.

Picula me izvijestio da Paro ide u Beograd, ali nisam konzultiran

Upitan jesu li prekršene predsjedničke ustavne ovlasti slanjem pomoćnika ministra vanjskih poslova u svojstvu posebnog izaslanika premijera Račana na razgovore s novoizabranim jugoslavenskim predsjednikom Koštunicom, Mesić je rekao da nisu. One bi bile prekršene, dodao je, da je pomoćnik ministra Joško Paro govorio u njegovo ime, a to se nije dogodilo. Usto, Mesić je izvijestio da je znao za odlazak pomoćnika ministra vanjskih poslova u Beograd, odnosno da ga je uoči odlaska o tome izvijestio ministar vanjskih poslova Tonino Picula, no nitko se s njim nije konzultirao ranije, tijekom priprema za odlazak. Sam odlazak pomoćnika ministra vanjskih poslova u Beograd predsjednik Mesić ne smatra spornim.

V. Starešina